Categorii
Blog Food and nutrition

Fitoestrogenii – să deslușim misterul lor

Dragile mele, o să vreau să vă introduc în perioada următoarei mai mult în sănătatea feminină și echilibrul hormonal. Așa că voi lua pe rând termeni și concepte, ca să vă povestesc pe scurt despre ele. Articolul de azi este despre fitoestrogeni. Fitoestrogenii sunt compuși/nutrienți ai plantelor, care se regăsesc în dieta noastră, cum ar fi: cerealele, semințele, soia, anumite fructe și legume (broccoli, conopidă etc.).

Denumirea lor (compusă din fito=plantă în limba greacă veche și estrogen=numele hormonului feminin) indică faptul că acești compuși din plante sunt asemănători estrogenului produs de corpul uman, determinând reacții asemănătoare la nivel celular.

În conformitate cu literatura de specialitate, există patru mari grupe de fitoestrogeni, dintre cel mai des întâlnite sunt grupele sunt cele ale flavonoidelor și izoflavonoidelor.

Studiile efectuate asupra acestor compuși vegetali indică faptul că acțiunea lor este benefică pentru organism, atât pentru creșterea și dezvoltarea acestuia, cât și pentru prevenirea unor boli. O dietă bogată în plante asigură un aport sănătos de fitoestrogeni.

Acțiunea acestora este benefică mai ales pentru organismul femeilor și mai ales începând cu declanșarea perimenopauzei, adică după vârsta de 40 de ani, atunci când acesta produce mai puțini estrogeni. Simptomele lipsei de estrogeni în organism se manifestă prin: bufeuri, scăderea libidoului, instabilitate emoțională etc. Aceste simptome pot continua o perioadă și după instalarea menopauzei, adică încetarea ciclului menstrual.

Aceleași studii demonstrează că o dietă bogată în fitoestrogeni reduce semnificativ bufeurile, dar și intensitatea acestora, precum și alte simptome specifice. În conformitate cu alte studii, același aport contribuie la prevenirea pierderii de masă osoasă și, implicit, la instalarea osteoporozei.

În cazul femeilor până în 40 de ani, acțiunea fitoestrogenilor se poate manifesta în ușurarea simptomelor menstruale, cauzate de scăderea nivelului de estrogen din organism. Totodată, prin acțiunea lor de contracarare a hormonilor masculini, fitoestrogenii pot fi benefici în tratamentul acneei.

Studii mai recente demonstrează că fitoestrogenii ajută în prevenirea cancerului de sân, colono-rectal și endometrial, având în același timp efecte pozitive pentru cei care au fost diagnosticați cu aceste tipuri de boli.

Studiile efectuate în Asia, regiunea cu cel mai mare consum de soia/persoană, au arătat o incidență scăzută a bolilor cardio-vasculare și a demenței, care a fost corelată cu faptul că soia conține o cantitate mare de fitoestrogeni (izoflavonoizi). Acestea au fost corelate cu rezultatele diverselor studii desfășurate la populațiile din regiunea Mediteraneeană, care au o dietă bazată în principal pe consumul de plante și uleiuri din plante și care au risc scăzut de hipertensiune arterială.

Iată o listă cu alimente naturale bogate în fitoestrogeni și care sunt accesibile în România: soia și derivatele din soia (tofu, lapte de soia etc.), frunzele de ceai, fasole, mazăre, arahide, portocale, morcovi, broccoli, cafea.

Administrarea suplimentelor alimentare pe bază de fitoestrogeni nu trebuie să se facă decât la indicația medicului sau a nutriționistului, întrucât administrarea în exces poate avea efecte adverse.

Dragilor, dieta bogată în plante, respectiv fitoestrogeni, aduce beneficii organismului uman. Iar acest lucru este un fapt dovedit, precum arată studiile.

Sper că această informație despre cât de benefici sunt fitoestrogenii în farfuria noastră să fie un argument în plus ca să alegeți cât mai des plantele în bucătăria voastră.

AICI am scris despre xenoestrogeni – sper să vă folosească!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.