Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Tu cum stai cu iubirea pentru propriul corp?

De-a lungul experienței mele coach de nutriție și wellness, am auzit de la cliente de atâtea ori: ”Mi-aș dori să fiu mai slabă!” sau  ”Mi-aș dori să nu mai am celulită” ori ”Aș vrea să am părul strălucitor și unghiile mai rezistente” și multe alte afirmații de acest fel. Am observat și că atâta timp cât ne plângem de corpul nostru și nu ne acceptăm așa cum suntem, nici schimbările nu vor apărea. Iubirea pentru corp nu este un subiect foarte popular, din păcate.

Mai mult, neacceptarea corpului nostru și dorința de a-l schimba cu orice preț ne vor genera în timp o stimă de sine scăzută și, a la long, ne vor afecta relațiile cu ceilalți, job-ul și calitatea vieții, în general. 

Vi s-a întâmplat să vă spuneți ”Ah, dacă nu aș avea burta asta ce bine m-aș distra în vacanța la mare!”? În câte vacanțe ați stat stinghere, gândindu-vă să nu mâncați prea mult, ca să nu vă îngrășați? În câte momente ați fost ”la dietă” și nu v-ați conectat la ceilalți și la bucuria revederii cu ei, de sărbători sau la un eveniment? Câte cuvinte urâte nu v-ați adresat atunci în gând?

Doamnelor, ce-ar fi să ne înconjurăm corpul cu iubire, cu înțelegere și compasiune, pentru că, indiferent de cum îl vedem noi în oglindă, el ne poartă pretutindeni, este puternic și ne susține în tot ceea ce vrem să facem? Și pentru asta, trebuie să îi fim recunoscătoare și să îi mulțumim în fiecare zi a noastră.

Corpul nostru merită iubit chiar dacă nu se încadrează în standardele impuse de…alții, de societate, de revistele glossy, de orice ar fi stabilit că suntem valoroase doar dacă suntem slim și fit.

Felul cum îți privești corpul este legat de starea ta de spirit

V-ați întrebat vreodată de ce atunci când aveți o zi bună sunteți mulțumite de realizările voastre, totul se aliniază? Părul vă stă bine și este strălucitor, tenul este luminos, unghiile rezistente, abdomenul plat și debordezi de energie. Din contră, când aveți o stare proastă generală, când sunteți supărate și nemulțumite, parcă totul este potrivnic și începeți să vă observați până și defecte care nu există.

Amintiți-vă că între fizic și psihic există o conexiune strânsă și se influențează reciproc, fără doar și poate. Iar dacă noi stăm focusate doar pe aspectele negative ale vieții noastre și pe imperfecțiunile fizice, atunci nu vom face decât să le amplificăm și să ne distrugem cu totul calitatea vieții.

Așa că hai să ne iubim pentru ceea ce suntem acum, în momentul prezent, să acceptăm că nu trebuie să fim perfecte, să ne dăm voie la momente de vulnerabilitate, să luăm o pauză, să facem ceva pentru noi. Schimbările în bine nu vor întârzia să apară, vă asigur.

”Pozitivitatea corpului” (Body positivity)

Voi stiți cum a luat naștere acest concept și la ce ne ajută? 

Ei bine, pozitivitatea corpului este practica prin care suntem încurajate să avem o gândire pozitivă despre corpul nostru, să îl iubim și să îl acceptăm așa cum este, să ne simțim bine în propriul corp indiferent de modul în care societatea percepe un ”corp perfect”. 

Scopul acestei mișcări – Pozitivitatea corpului – este și de a crește stima de sine, de a accepta că fiecare corp este bun așa cum este și de a demonta stereotipurile cu care ne-a învățat societatea să trăim. De asemenea, pozitivitatea corpului ne ajută să înțelegem în cel fel mesajele din social media, presă și televiziune ne pot influența relația pe care o avem cu mâncarea, hainele, exercițiile fizice și grija față de sine. 

Scurt istoric:

Termenul de ”pozitivitatea corpului” a apărut în anii 1960 în comunitățile care se confruntau cu frica și antipatia față de persoanele supraponderale. Apoi, în anul 1996, ”pozitivitatea corpului” a luat amploare atunci când un psihoterapeut și o persoană care au trecut prin tratament pentru o tulburare de alimentație au fondat site-ul thebodypositive.org. Site-ul oferă resurse și materiale educaționale concepute pentru a ajuta oamenii să se simtă bine cu corpul lor, îndepărtându-se de ideea de pierdere în greutate prin eforturi nesănătoase și exerciții fizice exagerate.

Mișcarea despre pozitivitatea corpului în forma sa actuală a început să apară în jurul anului 2012, concentrându-se inițial pe provocările standardelor de frumusețe feminine nerealiste. Pe măsură ce mișcarea a crescut în popularitate, accentul inițial de pe acceptarea greutății a început să se îndrepte către mesajul că „toate corpurile sunt frumoase”.

Pozitivitatea corpului înseamnă, de asemenea, să vă bucurați de corpul pe care îl aveți și să nu fiți demoralizate în fața schimbărilor care se produc în mod natural din cauza trecerii timpului, sarcinii, menopauzei sau a alegerilor stilului de viață, în general. Iubirea pentru corp se poate învăța, ușor ușor.

Instagram a jucat un rol esențial în creșterea mișcării pozitivității corpului. În ultimii ani, o serie de reviste și companii au depus eforturi pentru a aduce ”pozitivitatea corpului” mai mult în atenția publicului, prin diferite acțiuni de marketing. 

Vă îmbrățișez! Iubiți-vă corpul, e casa voastră cea mai de preț, în care veți trăi toată viața! Mai vorbim despre iubirea pentru corp, rămâneți aici.

Un răspuns la “Tu cum stai cu iubirea pentru propriul corp?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.