Categorii
Blog Despre slăbit Sănătate și wellbeing

(13) Cum te ajută corpul în timpul procesului de slăbit

Cât de mult ne acceptăm?

Am fost la un eveniment cu femei săptămâna trecută și ceva ce s-a petrecut acolo mă urmărește și acum. Încă mă străduiesc să procesez o intervenție din public, la modul că simt nevoia să găsesc motivația pentru care a avut loc și să trag o concluzie.

Pe scurt, unul dintre vorbitori (femeie) a adus un mesaj de pace și acceptare pentru propriul corp, mai ales că profesia ei implică imaginea și arta fotografiei. Mesajul suna așa cum îl auziți des și de la mine: ”Femei dragi, cultivați acceptarea și iubirea pentru propriul corp, dacă vreți ca în viitor să apară și schimbările dorite.” Am reformulat eu, nu e ad literam. Și tocmai când eu mă întindeam fericită în scaun, pac, se întâmplă.

Se ridică din public o femeie care o ia la rost pe vorbitoare: ”Cum adică, tu ai venit să ne spui nouă că e în regulă să fim grase?”. N-am scăpat ceaiul pe mine, însă am avut senzația pe care n-am mai avut-o demult: că îmi pică tavanul în cap.

Iubirea de sine ajută la slăbit?

A urmat un schimb de replici, care a durat și destul de mult, pentru că era clar că e un dialog al surzilor, am mai intervenit din sală și s-a stins ușor subiectul.

Dar senzația a rămas și la fel și întrebările. Una din ele este: de ce nu reușim să integrăm ideea de acceptare a propriului corp așa cum e el în prezent? Și să ne deschidem urechile, să vedem ce are de zis.

Înțelepciunea corpului

Pentru că există o înțelepciune a corpului nostru pe care noi, femeile, nu reușim să o accesăm. Inclusiv în procesele de slăbire. De ce preferăm să ne bazăm pe rețete din afară și nu ne oprim să privim ”acul de pe bord”?

Slăbitul poate fi dificil

Pierderea în greutate poate fi un proces dificil, mai ales dacă nu vine dintr-un spațiu de acceptare, compasiune și iubire pentru corp. Iar evaluarea progreselor poate fi dificilă, al rândul ei.

Cu toate acestea, o modalitate eficientă de a-ți urmări progresul într-un astfel de proces este de a folosi corpul tău ca indicator. Altfel zis, să îl iei în echipă. Pentru că despre el este vorba, nu-i așa? Ție ți-ar plăcea să vorbească cineva și să decidă peste tine?

În primul rând, este important să reții că pierderea în greutate nu trebuie evaluată doar din perspectiva numerelor de pe cântar. Corpul tău este un sistem complex și există multe factori care pot influența greutatea ta, cum ar fi creșterea masei musculare sau retenția de apă.

Cum se simte corpul tău?

În loc să te concentrezi exclusiv pe numărul de pe cântar, acordă atenție modului în care corpul tău se simte și arată. Dar acest lucru nu este simplu. Ai nevoie de timp și de răbdare și de concentrare pe corp și semnalele lui. Înainte și după fiecare masă, înainte de culcare, imediat după trezire, de mai multe ori pe parcursul zilei.

Întrebările cele mai potrivite ca să poți evalua modul cum se simte corpul sunt 2:

  • Cum se simte corpul meu acum?
  • De ce are el nevoie în acest moment?
Cum pot urmări progresul unui proces de slăbit

O modalitate de a-ți urmări progresul pe parcursul unui proces de slăbit este să îți faci fotografii de-a lungul acestei călătorii. Fă o fotografie în aceeași îmbrăcăminte, din același unghi și în aceeași lumină la fiecare câteva săptămâni.

Acest lucru îți va permite să vezi schimbările vizibile la corpul tău, cum ar fi reducerea grăsimii corporale sau creșterea tonusului muscular.

O altă modalitate de a folosi corpul tău ca indicator este să acorzi atenție felului în care îți stau hainele. Pe măsură ce pierzi în greutate, hainele tale vor începe să se potrivească diferit.

Poți observa că hainele încep să se simtă mai largi sau că poți încăpea în haine care erau anterior prea strâmte.

Când slăbești, ai mai multă energie

În plus, acordă atenție felului în care corpul tău se simte în timpul exercițiilor fizice. Pe măsură ce pierzi în greutate, s-ar putea să observi că ai mai multă energie și rezistență în timpul antrenamentelor. Poți observa, de asemenea, că poți efectua exerciții care înainte erau dificile sau imposibile.

În final, acordă atenție felului în care corpul tău se simte în general. Pe măsură ce pierzi în greutate și devii mai sănătos, s-ar putea să observi că ai mai multă energie, o digestie mai bună și somn mai bun. Aceste schimbări în felul în care te simți sunt indicatori importanți că ești pe drumul cel bun.

Așa că folosirea corpului tău ca indicator în timpul unui proces de pierdere în greutate poate fi o modalitate eficientă de a-ți urmări progresul.

Concentrează-te pe modul în care arată și se simte corpul tău, fă fotografii, acordă atenție felului în care îți stau hainele și ascultă corpul tău în timpul exercițiilor fizice. Amintește-ți că pierderea în greutate e o călătorie și că progresul poate să nu fie liniar tot timpul.

Ai încredere în proces, ai încredere în corpul tău și în semnalele pe care ți le transmite!

Care sunt semnalele corpului meu în timpul procesului de slăbit

Când vine vorba de pierderea în greutate, urmărirea mesajelor corpului poate fi o modalitate eficientă de a rămâne pe drumul cel bun și de a face progrese către obiectivele pe care ni le stabilim.

Corpul nostru ne trimite constant semnale, iar noi ar trebui să învățăm cum să le interpretăm și să răspundem la aceste semnale. Iar acest dar pe care începem să ni-l facem poate fi un instrument/aliat puternic în călătoria noastră de pierdere în greutate.

Unul dintre cele mai importante mesaje pe care le transmite corpul nostru este senzația de foame.

Este esențial să ascultăm semnalele de foame ale corpului nostru și să mâncăm atunci când suntem cu adevărat înfometați. Cu toate acestea, este important să fim atenți și la tipurile de alimente pe care le consumăm și la cantitatea pe care o ingerăm.

Evită mâncatul emoțional

Urmărirea aportului nostru alimentar poate fi utilă pentru identificarea patern- urilor și pentru schimbările pe care e necesar să le facem.

Un alt mesaj important pe care corpul nostru ni-l transmite este sațietatea. Dacă învățăm cum să recunoaștem când suntem satisfăcute și nu mai avem nevoie să mâncăm, ne e de ajutor la prevenirea supraalimentării și la pierdere în greutate.

Învățăm că ne este benefic să mâncăm încet, savurând fiecare înghițitură și acordând atenție modului în care ne simțim în timp ce mâncăm. Când începem să ne simțim sătui, trebuie să ne oprim, chiar dacă mai este mâncare în farfurie. Da, știu, nu ne place să aruncăm, dar  nici să mâncăm doar pentru că nu vrem să risipim nu e un comportament dezirabil.

Urmărim progresul, nu perfecțiunea

În plus față de senzația de foame și de sațietate, este important să urmărim și cum ne simțim după ce consumăm anumite alimente. Unele alimente ne pot lăsa cu senzația de balonare, în timp ce altele ne pot face să ne simțim energizate și sătule.

Completarea unui jurnal alimentar poate să ajute la identificarea alimentelor care susțin organismul nostru și a celor care nu o fac.

Exercițiul fizic este o altă componentă importantă a unei călătorii de pierdere în greutate, iar urmărirea modului în care ne simțim în timpul și după exercițiu ne poate ajuta să rămânem motivate și să facem progrese.

Nu uitați că urmărim progresul, nu perfecțiunea. Este important să ne ascultăm corpul și să găsim tipuri de exerciții care ne plac și pe care le putem face în mod susținut. Dacă ne forțăm prea mult, riscăm să ne rănim sau să ne epuizăm, ceea ce ne poate întoarce înapoi în călătoria noastră de pierdere în greutate.

Sfaturi practice pentru slăbit

În cele din urmă, este important să urmărim progresul corpului nostru de-a lungul timpului. Este posibil să nu vedem rezultate imediate, dar prin urmărirea greutății noastre, notarea măsurătorilor și a modului în care arată hainele noastre pe noi, putem observa progrese de-a lungul timpului și ne putem menține motivate să continuăm să facem alegeri sănătoase.

Cum vi se pare această manieră de a face progrese în procesul de pierdere în greutate, având corpul ca aliat?

”Teoria ca teoria, însă practica ne omoară” – am auzit asta des. Eu însă cred că teoria despre corp și alianța care ne prinde bine să o facem cu el e o perspectivă care merită comunicată des, pentru că e ceva nou și e nevoie de timp pentru integrare.

Cât despre practică, un Grup pentru slăbit nou începe să lucreze practic cu mine din 24 aprilie. E un proces de 3 luni, cu teorie, dar mai ales cu practică, așa cum ziceam. Sunt 12 săptămâni în care vă trec prin cele mai importante informații de pus în practică pe loc, în așa fel încât noi obiceiuri să aibă timp să se formeze. Lucrăm pe 3 piloni: obiceiuri, corp și mindset. E abordarea mea de coaching pentru o nutriție optimă și pentru slăbit.

Cine mai dorește să între în grup? Aici sunt mai multe detalii.

Vă aștept cu entuziasm!

Un răspuns la “(13) Cum te ajută corpul în timpul procesului de slăbit”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.