Azi: despre masa musculară. Mai exact, despre sprâncene ridicate și întrebări nenumărate, de genul “Da’ ce îți trebuie ție mușchi?” sau “Ce, tu ești sportiv de performanță, să te antrenezi pentru creșterea masei musculare?” ori “Dai banii la sală să îți îndrepte postura, tu nu știi să mergi singură?!”. Cea mai tare a fost: “Ești femeie, ce îți trebuie mușchi?!”. Sunt doar câteva din întrebările primite, care mi-au aprins becul revelației: noi habar n-avem despre ce importanță au mușchii pentru corpul nostru. Aaaa, avem treabă multă pe educație în zona asta! Și cum educația e al doilea nume al meu, accept provocarea de a vă zice azi câteva vorbe pe tema masei musculare.
Cea mai importantă informație despre masa musculară
Ca să fie clar încă de la început pentru toată lumea, mușchii au un rol important în viața noastră, de la copii, până la adulți și vârstnici. Deci nu doar pentru băieții îndrăgostiți de ei înșiși (glumesc) sau pentru cei care fac body building. Ei reprezintă pentru noi toți cam jumătate din greutatea totală a corpului. Sau, mă rog, ar trebui să reprezinte, căci aici vreau să ajung. În corp sunt în jur de 650 de mușchi, deci cum ziceam, jumătate din greutatea noastră totală. Așa cum povesteam aici, în primul articol, există o legătură între dezvoltarea musculară și postură, de pildă. De aceea eu le-am și legat ca obiective. Pentru că mușchii sunt responsabili de menținerea sau schimbarea posturii, tot ei sunt responsabili cu mișcarea organelor interne (ex.: contracția inimii), ei se întind pe articulații ca să facă legătura dintre oase. Asta ca să înțelegem toți că mușchii chiar au un cuvât de zis în tot corpul și ar trebui să fim mai cu băgare de seamă la ei, nu numai în ceea ce privește aspectul, ci pentru scopul general – acela de sănătate și stare de bine.
Cum am ajuns cu masa musculară slabă
Ideea e așa: de-a lungul anilor mei de viață, am ținut o mulțime de diete. Ce să-i faci, acum 20 de ani, nu știam atât cât știu azi. Deși și azi știu puțin, față de cât mi-aș dori. Se spune că într-o viață o femeie ține vreo 15 diete. Iar în lume în acest moment sunt zeci de mii de diete. De ce credeți? Pentru că e una mai eficientă decât cealaltă, nu-i așa? Știți ce fac aceste diete draconice (bazate exclusiv pe regim alimentar hipocaloric) din corpul nostru, fără ca noi habar să avem, în timp ce ne închidem pentru 1-2 luni fericite un fermoar la o fustă mai mică? Fac 3 lucruri:
– Duc la pierderea de masă muscular (hopa!);
– Scad rata metabolică – oricum metabolismul nostru scade anual cu vreo 7%;
– Conduc la capacitate redusă de rezistență la efort fizic și de scăderea grăsimii.
Una dintre cele mai neplăcute consecințe ale trecerii timpului este îmbătrânirea corpului. Da, nu e de râs și nici de răsuflat cu ușurare. Pentru că aceasta poate începe în jurul vârstei de 30 de ani. Cam de aici înainte începem să pierdem puterea musculară, cam 1% în fiecare an. Iar de la un moment dat mai încolo procesul se accelerează. Prin urmare, pierderea forței musculare duce la pierderea masei musculare. De ce? Pentru că se reduce activitatea fizică, scade nivelul de hormoni, scade cantitatea de proteine consumate. Dar și pentru că apar inflamații care se accentuează, odată cu trecerea anilor.
Masa musculară este greutatea totală a mușchilor organismului. Aici intră toate grupele de mușchi, dar și apă. (Apropo, grăsimea nu conține apă.)
De la sine înțeles, pierderea masei musculare înseamnă și nivel de energie mai redus. Adică obosim mai repede făcând activități curente – de la muncă până la timp liber. Vreți să urcați o pantă la munte? Ei bine, nu se va putea. Veți rămâne la nivel de oameni care fac grătare pe pajiște, îmi pare rău să zic asta. Mai mult, în caz de accidente, doamne ferește, ne recuperăm mult mai greu, noi cei cu masă musculară mai mică.
Masa musculară e foarte importantă pentru corp, căci, împreună cu oasele, mușchii ajută dezvoltarea unui organism puternic și armonios. O să vedeți că și imunitatea voastră va avea de câștigat în urma acestui obiectiv! Adică nu veți mai raci atât de des și nu se vor mai prinde virusuri de voi mereu.
Masa musculară protejează corpul împotriva unor boli precum diabetul sau sindromul metabolic. Mușchii stochează glucoza sub formă de glicogen, pe care îl folosesc drept combustibil atunci când ne mișcăm. Masa musculară devine astfel un depozit de glicogen. Prin urmare, masa musculară ajută la folosirea caloriilor și ne împiedică să le depozităm sub formă de grăsime. Pam, pam!
Masa musculară protejează densitatea osoasă. Dacă ne dorim oase puternice trebuie să le folosim, adică să punem greutate pe ele – prin ridicarea sau cărarea de greutăți. Acest lucru duce automat și la dezvoltarea mușchilor.
Masa musculară ne ajută și să fim mai puternici, mai agili, mai flexibili, mai mobili. Mai mult, pe măsură ce îmbătrânim, masa musculară ne ajută să ne păstrăm independența funcțională. Adică să ne facem singuri treburile casnice, să facem piața, să mergem liniștiți într-o drumeție la munte. Eu parcă nu aș vrea să fiu o bătrână țăcănită care să le sune pe fete pentru orice trăznaie, de la mers la piață până la mers la farmacie. Chiar doresc să fiu pe picioarele mele și cu mintea întreagă.
Tot masa musculară e cea care ne păzește de greutatea excesivă, cum ziceam mai sus – contribuie la scăderea masei de grăsime și la menținerea unei greutăți optime. Acest lucru se datorează faptului că masa musculară folosește mai multe calorii decât masa de grăsime, chiar și când ne odihnim. De asemenea, masa musculară este cea care contribuie la evitatea bolilor degenerative, se pare.
Discuția despre masă musculară se face în corelație cu procentul de grăsime din corp. Cu cât acesta este mai ridicat, cu atât masa musculară este mai scăzută. Dar vă voi povesti în viitor și despre compoziția corporală, așa cum unii dintre voi au cerut.
Și acum, că am făcut apologia masei musculare (sper că v-am convins să vă ridicați de pe canapea), să trecem un pic și la concret.
Pierderea de grăsime și câștigarea masei corporale impun un program corelat de antrenamente (ceea ce fac eu acum cu antrenorul personal) și o nutriție specifică – cu scopul final de a-mi îmbunătăți starea de sănătate și a contura un corp armonios.
Deci cum se crește masa musculară?
Prin antrenament și alimentație adecvată. În ceea ce privește antrenamentele, mi s-au recomandat exercițiile care implică forța, pe care le-am lucrat până acum cu greutatea propriului corp sau aparate de fitness. Este un tip de mișcare anaerobă, așa se numește în limbaj de specialitate. Desigur, aceasta este experiența mea, după analiza compoziției corporale și a celorlalți indicatori de la evaluare – precum rezistența la efort, forța etc. Repet încă o dată că tot ce scriu în acest jurnal este doar despre mine și nu sunt recomandări pentru voi. Scopul acestui proiect este acela de a mă motiva întâi pe mine – e un angajament în fața voastră, iar apoi pe voi – dacă eu am putut, înseamnă că și voi puteți să începeți o formă de mișcare. Cea care vă place și cea care vi se recomandă de către specialiștii pe care îi consultați.
Rezultatele mele după primele 6 ședințe
- Mi-a crescut entuziasmul! 🙂
- A croscut și mobilitatea. Ex: aplecările în față. Am ajuns să ating solul, cu încălzire. Progres la rece de aproximativ 20 cm.
- Rezistența musculară. La unul dintre exerciții am dovedit chiar și de ori mai multă rezistență față de început.
Așadar, chiar că sunt și mai entuziasmată. În următoarele săptămâni voi începe să mă antrenez câte puțin și acasă, dimineața. Vă țin la curent cu progresele.
Urmează episodul despre mese, în zilele când m-am antrenat. Ei, aici să vedem! 🙂
Proiectul Jurnal de începător la sală
Acest proiect se va desfășura tot acest an, când sper să depășesc statutul de începător. Și după ce îl voi depăși, va continua ca Jurnal de antrenamente sau ceva asemenător, pentru că sunt multe de spus pe acest subiect. Ca la orice început, entuziasmul e mare. Am în plan episoade despre mâncare, despre echipament de sală, despre momentele cele mai potrivite pentru antrenamente. Vi-l vi prezenta, la un moment dat, pe antrenor.
Voi despre ce doriți să știți mai multe pe această temă? Ajutați-mă să completez calendarul editorial al proiectului!
Urmăriți rubrica TRAVEL, SPORTS AND FUN de pe blog. Vă promit super articole în acest an!
Pentru inspirație din categoria Sănătate și wellbeing, vă aștept să citiți articolele din rubrică AICI.
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!
Sursa foto: arhiva personală