Categorii
Blog Food and nutrition

Legătura dintre ciclul menstrual și zahărul din sânge

Dragilor, pentru că zilele acestea lucrez programul meu dedicat femeilor despre pofta de dulce și consumul excesiv de zahăr, tot caut materiale, ca să updatez informațiile pentru participante. Am găsit ceva interesant chiar de la Harvard și vreau să împărtășesc și cu voi, pentru a demonta mitul că un consum de zahăr mare are legătură doar cu greutatea.

Noul studiu realizat la Școala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan a fost dat publicității anul trecut în noiembrie și a fost rezultat dintr-o colaborare între compania de tehnologie Apple și cercetătorii de la Școala Harvard Chan. Utilizând date despre sănătate colectate prin iPhone-urile și Apple Watch-urile participantelor, studiul și-a propus să descopere informații noi despre modul în care factorii demografici și de stil de viață afectează ciclurile menstruale și condițiile ginecologice ale femeilor precum infertilitatea, menopauza și sindromul ovarelor polichistice.

Pentru a afla mai multe despre relația dintre ciclul menstrual și nivelurile de glucoză din sânge, cercetătorii au analizat datele a 231 de participante la studiu care au împărtășit cel puțin 100 de zile de date de la monitoarele continue de glucoză, pe parcursul a cel puțin șase cicluri menstruale consecutive. Analiza, care a inclus date din 1.982 de cicluri menstruale, a arătat că în prima jumătate a ciclului menstrual – faza foliculară, asociată cu menstruația, când estrogenul crește și progesteronul scade – participantele și-au petrecut 68,5% din zi cu un nivel sănătos de glucoză în sânge. Comparativ, în a doua jumătate a ciclului menstrual – faza luteală, asociată cu ovulația, când estrogenul scade și progesteronul crește – participantele și-au petrecut 66,8% din zi la un nivel sănătos de glucoză în sânge. Cercetătorii au descoperit și că în faza foliculară, participantele la cercetare au avut mai puțin frecvent niveluri ridicate de glucoză în sânge decât în faza luteală.

Shruthi Mahalingaiah, profesor asistent în Departamentul de Sănătate la Harvard Chan School, a afirmat că descoperirile pot fi deosebit de importante pentru persoanele cu diabet. “Această analiză preliminară ar putea deschide calea pentru o examinare mai profundă a relației dintre fazele ciclului menstrual și nivelurile de glucoză, arătând implicații potențiale pentru gestionarea diabetului”, a spus ea.

Dincolo de concluziile acestea, eu aș zice să ne reamintim următoarele:

  • e normal să existe fluctuații la nivelului de zahăr din sânge, pentru că noi, femeile, suntem ființe ciclice și nevoia de glucoză e diferită de la persoană la persoană și de la o fază a ciclului la alta;
  • în faza luteală nevoia noastră de carbohidrați crește și de aici consumul mare de dulciuri, interpretat greșit de mare parte dintre noi – deci ar trebui să creștem porțiile de mâncare și de carbs în farfurii, ca să ne simțim hrănite și satisfăcute după masă și să nu ne mai repezim după dulciuri;
  • nu e nevoie să porți monitor de glucoză dacă nu ai indicație medicală, te poți ghida după semnalele corpului și intensitatea poftelor;
  • despre sensibilitatea la insulină – răspunsul celulelor la hormonul insulină – aceasta variază pe parcursul ciclului menstrual, fiind cea mai înaltă în zilele dinaintea ovulației și cea mai scăzută înaintea menstruației. Sunt și alte cercetări observaționale exploratorii care sugerează că descoperirile lor ar putea explica de ce atât de multe femei resimt foame înainte de perioada menstruală, de ce metabolismul lor încetinește și de ce este mai probabilă creșterea în greutate la ele.

Cu toate că mai este nevoie de cercetări în acest sens până la a formula concluzii general valabile, să nu uităm că ciclul menstrual este controlat de hormoni, care cresc și scad pe parcursul ciclului de 28-30 de zile și fiecare dintre noi este unică. Voi ați observat la voi cum apar poftele și foamea? În ce perioade?

A mai fost un studiu în care cercetătorii au măsurat sensibilitatea la insulină în creierele femeilor care aveau un ciclu menstrual natural și sănătos, în diferite faze ale ciclului menstrual. Au administrat insulină printr-un spray nazal și au măsurat răspunsul hipotalamusului în fazele foliculare (zilele dinaintea ovulației) și luteale (perioada premergătoare menstruației) ale ciclului menstrual.

Studiile anterioare arătaseră rezultate inconsistente cu privire la modificările nivelurilor de glucoză din sânge. Însă studiul recent a arătat că nivelurile de glucoză din sânge ating vârful în faza luteală (chiar înainte de menstruație) și sunt cele mai scăzute chiar înaintea ovulației. Și dorințele alimentare crescute au apărut atunci când nivelurile de glucoză din sânge erau cele mai ridicate.

De ce este importantă sensibilitatea la insulină? Hormonul insulină controlează nivelul de glucoză (zahăr) din sânge. Insulina este un mesager chimic care determină celulele să absoarbă glucoza din sânge, oferindu-le energie pentru a funcționa.

Sensibilitatea la insulină descrie cât de eficient este acest proces. O sensibilitate ridicată la insulină înseamnă că glucoza este transferată eficient în celule. Sensibilitatea scăzută la insulină sau rezistența la insulină apare atunci când celulele nu răspund bine la hormon, astfel încât glucoza rămâne în sânge. Acest lucru duce la creșterea nivelurilor de glucoză din sânge și la lipsa de energie a celulelor. Acest fenomen poate duce la pre-diabet, ceea ce poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Studiul menționat a constatat că, în cazul celor fără pre-diabet sau diabet, sensibilitatea creierului la insulină este influențată de ciclul menstrual. Starea redusă a sensibilității la insulină în faza luteală a ciclului menstrual ar crește, teoretic, pofta de mâncare.

Din perspectivă evolutivă, spune Dr. McElligott, creșterea cantității de glucoză circulantă în sistem în faza luteală ar face ca organismul să poată compensa pierderea de energie legată de sarcină (sau menstruație) care urmează. Prin comparație, femeile fără schimbări în sensibilitatea la insulină și în apetit ar putea fi în dezavantaj în perioadele de lipsă de alimente și, prin urmare, mai puțin susceptibile să se reproducă cu succes.

În loc de concluzie, există deci studii, chiar dacă unele doar la nivel mic, care evidențiază relația complexă dintre fluctuațiile hormonale și sănătatea metabolică la femei. Înțelegerea acestor dinamici poate duce la intervenții mai specifice pentru gestionarea apetitului, greutății și sănătății generale la femei.

Un lucru însă rămâne cert: ținta noastră principală când vine vorba de sănătate este menținerea unei glicemii stabile. Iar acest lucru îl facem cu ajutorul unei diete sărace în zahăr adăugat mai ales și cu gestionarea poftei de dulce, în paralel, pentru că cele două merg mână în mână.

Pentru că suntem femei, abordarea când vine vorba de pofta de dulce și consumul de zahăr are nevoie să fie blândă și echilibrată, în funcție de momentul vieții în care ne aflăm și de starea generală de sănătate.

Am un program întreg pentru voi pe tema aceasta în care vă pot ghida pas cu pas pentru atingerea acestui obiectiv: să temperați consumul de zahăr și să învățați cum să vă raportați la pofta de dulce. Este vorba de ediția a 4-a a programul BREAKING UP WITH SUGAR, online,  de grup, din 22 ianuarie.

Vă aștept cu entuziasm să lucrăm la starea voastră de bine! Este o ediție actualizată față de primele 3, cu informații noi și practici folositoare.

Doar să dați click AICI – pentru detalii și AICI pentru înscrieri. 

Florina Badea❤️

health coach pentru femei și tehnician nutriționist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.