Categorii
Blog Food and nutrition Parenting

Parintii investesc in alimentatia sanatoasa a copiilor

Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat de Secom, care arata ca investitiile majore pe care le fac parintii romani sunt directionate catre o alimentatie sanatoasa (30%), educatie non-formala (26% isi inscriu copiii la cursuri, ateliere si diverse workshop-uri), educatie la scoala/gradinita (22%), precum si in administrarea unui supliment pentru dezvoltarea cognitiva a copilului lor (22%).

Studiul mai arata ca 72% dintre respondenti atribuie parintilor cel mai important rol pentru dezvoltarea neurocognitiva a copilului lor, majoritatea (81%) fiind de acord ca interventiile in acest proces se realizeaza in primii 7 ani de viata ai copilului. Acesta a fost realizat online, la inceputul lunii septembrie 2015 si a cuprins un esantion national, format din 812 parinti (54% femei si 46% barbati), cu varste cuprinse intre 18 si 45 de ani.

Stiati ca in primii ani de viata creierul copilului si intregul sau sistem nervos trec printr-un proces accelerat de dezvoltare? La un an dimensiunile creierului se dubleaza, iar la varsta de trei ani creierul unui copil ajunge la 80% din volumul creierului unui adult, formand cateva mii de conexiuni neuronale. Multiple studii arata ca acizii grasi Omega-3 joaca un rol important in sustinerea proceselor de dezvoltare neurocognitiva a copilului.

Romania se afla printre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste consumul de acizi grasi Omega-3, o medie de 61 mg/zi, fata de tari precum Franta (1,225 mg/zi), Germania (647 mg/zi), Spania 180 mg/zi, potrivit datelor Global Organization for EPA and DHA.

Studiul realizat de Secom® arata ca cei mai multi dintre parinti aleg uleiul de peste simplu, fara a fi atenti la un anumit tip de ulei (4 din 10 respondenti), 23% administreaza uleiul de somon, iar 22% ulei din ficat de cod, iar 8% recunosc ca nu stiu ce fel de ulei administreaza. Recomandarea medicului este principala sursa de referinta pentru parinti atunci cand aleg un produs cu acizi grasi Omega-3 pentru copii (67% din repondenti), iar concentratia ingredientelor se afla in topul criteriilor pe care le au in vedere in momentul achizitiei produsului.

Recomandari privind alegerea produsului cu acizi grasi Omega-3:

  • Optati pentru formule care sa asigure copilului o doza mare de EPA, DHA si vitamine. De exemplu, uleiul obisnuit de peste are o concentratie scazuta de EPA si DHA si pentru obtinerea uleiului se prelucreaza tot pestele, spre deosebire de uleiul din ficat de cod, care are o concentratie mare de EPA si DHA, dar si de vitamine (A, E si D).
  • Verificati sursa de provenienta a ingredientelor si originea.
  • Alegeti o formula special creata pentru nevoile copilului.
  • Orientati-va catre un produs cu gust placut. Acesta poate fi mai usor de administrat copilului.

logoCam acestea sunt principalele recomandari pe care cei de la Secom ni l-au facut ieri, in cadrul unui eveniment cu bloggeri si jurnalisti, cand au dat startul unei campanii de constientizare a beneficiilor administrarii acizilor grasi Omega-3 (EPA si DHA) la copii, pentru sustinerea dezvoltarii neurocognitive.

Imi e greu sa aleg din tot ce mi-am notat ieri acolo, insa mesajul meu preferat este cel transmis de dr. Raluca Teleanu, neurolog pediatru, care ne-a reamintit ca de fapt, inteligenta emotionala este aceea care ne face pe noi oameni de succes, si ca in viata este important IQ-ul, insa este mai important EQ-ul.

Sursa: Secom

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.