Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Știai că premenopauza te poate afecta chiar și de la 35 de ani?

Știu că menopauza nu e un subiect despre care să vorbim cu relaxare și la orice cafea cu prietenele. În capul nostru, ar trebui să ne preocupe după 50 de ani încolo. De altfel, la un search pe google ni se întorc imagini cu femei de vârsta bunicilor. Ce bine ar fi să fie așa! În realitate însă, premenopauza poate începe să ne tulbure puțin după 30 de ani. Doar că noi nu știm că e vorba despre asta, cine s-ar gândi, nu-i așa?

Fiecare anotimp din viața unei femei e frumos și am fost învățate să ne ocupăm de azi, nu să ne facem griji pentru mâine. Ceea ce e bine, în general. În particular, o menopauză mai puțin furtunoasă se poate pregăti încă de la vârstele reproductive și tot prin stil de viață. Adică lucratul la axa body – mind – spirit de care tot povestesc pe aici. Ce bine mi-ar fi prins să fi știut mai devreme lucrurile pe care le știu azi!

Am povestit aici despre cum stau lucrurile cu fertilitatea la femei, un articol care a stârnit vâlve nu pentru realitatea științifică, ci pentru povestea pe care am relatat-o. Dincolo de poveste însă, dacă vă doriți copii trebuie să știți că din punct de vedere fiziologic e bine să o faceți mai devreme de 35 de ani, când rezerva de ovule scade dramatic, deci veți face eforturi mari pentru ca fertilizarea să se producă, mai ales pe cale naturală.

Premenopauza

Premenopauza este perioada de dinainte de instalarea menopauzei, sunt acei ani de dinainte de menopauza propriu-zisa, când ovarele încep să reducă producția de estrogen. Premenopauza mai este denumita menopauza de tranziție sau perimenopauza.

În perioada în care organismul femeii se află în tranziție spre menopauză, producția de estrogen și de progesteron începe să fluctueze. Așa că cele mai multe dintre schimbările prin care trecem în perioada premenopauzei sunt rezultat al nivelului scăzut de estrogeni.

În mod normal, este o perioadă de 3-4 ani înainte ca o femeie să intre propriu zis la menopauză, dar în multe cazuri perioada aceasta poate începe și chiar de la 35 de ani.

Cum simte o femeie că a început premenopauza?

În primul rând prin ciclurile menstruale neregulate, din cauza declinului funcției ovariene de care vorbeam mai sus + simptomele similare menopauzei: bufeurile, tulburarile de somn/insomnie și uscaciunea vaginală.

Ciclurile menstruale ale femeii pot avea o durată mai lungă sau mai scurtă din aceasta cauză, iar uneori, pot avea loc cicluri menstruale în care ovarele nu eliberează un ovul (nu are loc ovulația).

În timpul premenopauzei putem avea cicluri mai scurte sau mai lungi, de aceea e important să ne observăm semnalele corpului. Dar și durata dintre menstruații se poate schimba, poate deveni mai mare sau mai mică. Ori menstrele pot deveni mai abundente decat au fost sau mai ușoare, ori pot lipsa de tot în unele luni. Așadar acestea sunt primele semne la care trebuie să fiți atente.

Transpirația din timpul nopții e și ea unul dintre semne, mai ales dacă niciodată nu v-ați confruntat cu acest simptom. La fel și bufeurile – acele valuri bruște de căldură care vă invadează indiferent de anotimp și de locul în care vă aflați.

Tot din cauza estrogenului scăzut se usucă și țesutul vaginal, ceea ce poate provoca tot felul de reacții locale neplăcute.

Din păcate, cele mai multe femei se confruntă însă cu modificări ale stării de spirit, cel mai probabil și din cauza faptului că nu se odihnesc bine și au stările de anxietate și bufeuri. Dar sigur că aici trebuie luată în considerare și starea generală de sănătate, relațiile sociale și familiale pe care femeia le are, activitatea profesională care îi aduce sau nu împlinire.

Tuburările de somn sunt foarte frecvente în premenopauză și, din păcate, accentuează mult toate celalalte simptome. Din păcate, acestea pot apărea atât din cauza hormonilor, cât și din cauza înaintării în vârstă (știu, sună foarte urât), când ritmul circadian se schimbă.

Unele femei devin mult mai vulnerabile la infecții urinare și vaginale, tot din cauza reducerii nivelului de estrogen. Și tot de aceea vizitele la baie pot fi mai dese, inclusiv pe timpul nopții.

Pot apărea probleme la nivelul uterului ori endometrului (mucoasa care căptușește interiorul uterului), de aceea vizitele regulate la medicul ginecolog trebuie efectuate. Crește riscul de fibroame uterine și endometrioză (afecțiunea care apare când țesutul endometrial migrează către alte zone din pelvis). Trebuie mai multă atenție la posibile sângerări vaginale.

Multe femei se plâng de declin cognitiv – coșmarul nostru: avem piederi de memorie, încurcăm întâlnirile, nu ne mai putem concentra ca până acum, fapt deloc de neglijat. Se știe că estrogenul și progesteronul sunt hormoni cu rol important în menținerea funcției cerebrale.

Una dintre marile griji ale medicilor în această perioadă este osteoporoza, boala care provoacă pierderea masei osoase. Acest lucru se întâmplă tot din cauza scăderii nivelurilor de estrogen.

Dacă sunteți obosite mereu, fără explicație, ar trebui să investigați cauzele.

Uscăciunea pielii și fragilitatea părului pot fi simptomele acestor dezechilibre hormonale.

La final, scăderea libidoului poate fi o consecință. Orice poate deveni mai atrăgător – un somn sau o masă bună – decât partenerul.

Probabil vă întrebați de ce apare premenopauza mai devreme

Cele mai multe dintre noi ne închipuim premenopauza pe la minim 45 de ani. Și am vrea să știm de ce ajungem mai devreme acolo. Deși e o etapă normală a vieții, nicio femeie nu își dorește să știe că vârsta ei reproductivă a luat sfârșit și că hormonii care odinioară o făceau atrăgătoare ajung la minim.

Din păcate, nu este 100% clar de ce apare premenopauza precoce la unele femei, însă sunt unii factori care favorizează această stare, precum: fumatul, ereditatea, anumite intervenții medicale (histerectomii totale) ori tratamente (oncologie), stresul, stilul de viață fără mișcare și cu o alimentație dezordonată și bazată preponderent pe junk food.

Ce să faceți dacă bănuiți că aveți semne de premenopauză

Ar trebui să faceți o vizită la medic. Echipa ginecolog – endocrinolog e foarte importantă. Aceștia vor face o anamneză, pe baza factorilor precum: vârsta, istoricul menstruațiilor, nașteri, probleme de sănătate, tratamente efectuate etc.

E posibil să vi se recomande analize de sânge, ca să aflați nivelul anumitor hormoni specifici.

După acest tablou amănunțit, veți primi recomandări care diferă de la caz la caz.

În orice caz, elementele esențiale pe care trebuie să le mai luați în calcul sunt:

  • alimentația curată, bazată pe cât mai multe legume și fructe proaspete;
  • mișcarea zilnică, în aer liber;
  • somnul odihnitor;
  • suplimentarea cu diferite vitamine și minerale;
  • gestionarea stresului;
  • starea de bine rezultată din conectarea la ceilalți și din satisfacțiile personale și profesionale.

E cineva care se recunoaște în simptome? Vreți să vorbim despre asta mai mult?

Un răspuns la “Știai că premenopauza te poate afecta chiar și de la 35 de ani?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.