Categorii
Nature

Înscrie-te și tu în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice!

Dragile mele, v-am obișnuit să vă povestesc pe blog mai mult despre lucruri frumoase, care să vă susțină moralul și să vă aducă mai mult frumos și bucurie în viață. Dar voi știți că viața nu e doar lapte și miere și trăim alături de oameni care au nevoie de ajutorul nostru. Iar astăzi vreau să vă vorbesc despre un astfel de gest: despre oameni care au nevoie de noi să ne înscriem în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Mai mult, în ultimii ani, nevoia de ajutor a crescut din ce în ce mai mult, începând cu pandemia și culminând cu zona de război de lângă noi. Eu mereu zic că în orice nenorocire e și ceva bun. Am descoperit ce frumoasă e omenia, ce bine și împlinitor se simte când sari în ajutorul oamenilor de lângă tine, care te privesc ca pe ultima speranță. Și ce binecuvântare e să simți că poți da din preaplinul tău celor de lângă tine, care au nevoie.

Uneori, unele gesturi mici ale noastre salvează vieți. Donarea de sânge este un astfel de gest mic, care salvează vieților altor oameni. De exemplu, voi știață că transplantul de celule stem hematopoietice înseamnă realmente VIAȚĂ?

Pentru mulți oameni diagnosticați cu cancere de sânge, transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura soluție terapeutică. Este mai probabilă găsirea unei persoane compatibile în aceeași arie geografică cu pacientul.

Pentru 1 din 3 pacienți nu există niciun donator compatibil, de aceea, este nevoie de mai multă implicare din partea noastră, a tuturor și de un număr cât mai mare de oameni înscriși în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Și când te gândești ce gest mic e nevoie să facem: doar să donăm. Donarea de sânge e un act sănătos, nu ni se întâmplă nimic dacă donăm sânge unei alte persoane. Mai mult, act act e precedat de o serie de analize care ni se fac gratuit.

AICI este site-ul unde aveți toate informațiile centralizate despre  acest subiect.

AICI este un pliant care sintetizează toți pașii pe care îi putem face.

AICI este formularul de consimțământ, e bine să îl citiți pe tot, ca să vedeți dacă vă încadrați la condiții și să aflați tot ce presupune acest act al vostru.

De Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerelor de Sânge, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și Societatea Română de Transplant Medular ne-au transmit nouă, tuturor, următoarele mesaje: 

  • este o nevoie acută de un număr mare români care să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și 
  • din acest an, în România sunt disponibile terapiile celulare CAR-T pentru pacienții cu cancere de sânge.

De la începutul acestui an și până în prezent, în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice s-au înscris doar 2.678 de persoane, un număr mic raportat la nevoile noastre. 36 de pacienți se află în așteptarea unui donator cu care să fie compatibil. Și ar putea fi oricare dintre voi. Puteți intra pe site-ul Registrului să vă înscrieți. Pașii sunt atât de simpli și de mici pentru un om sănătos și atât de mari pentru un pacient cu cancer de sânge care așteaptă o șansă la viață.”, spune dr. Aurora Dragomirișteanu, director general, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. 

„Orice persoană nou înscrisă în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice înseamnă o șansă în plus pentru pacienții aflați în așteptarea transplantului salvator. Singurele condiții sunt limita de vârstă (între 18 și 45 de ani) și să nu aibă probleme de sănătate. Prin implicarea noastră, a tuturor, vindecarea acestor tipuri de cancere nu rămâne teorie, ci devine realitate”, completează Cezar Irimia, președintele FABC.

Celulele stem hematopoietice dau viață

Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieții și stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcțională) a sângelui și a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă și se recoltează de la adulți din sânge periferic sau din măduvă osoasă a oaselor mari și late, adică din bazin, nu din coloană, așa cum greșit cred mulți.

Nu uitați, mai multe detalii despre cancerele de sânge puteți afla și de aici, iar pe site-ul www.registru-celule-stem.ro/implicate vedeți cum puteți devi donator și astfel să salvați o viață.

Terapii celulare CAR-T, disponibile în România

Încă o veste bună, pentru oamenii din România suferinzi de aceste tipuri de cancere, de anul acesta, au acces la terapiile celulare CAR-T. Terapiile celulare reprezintă o șansă pentru pacienții cu cancere hematologice avansate, recidivante sau refractare care, din păcate, nu au răspuns sau au recidivat în urma terapiilor convenționale administrate sau în urma transplantului de celule stem hematopoietice. Spre deosebire de terapiile oncologice convenționale sau inovative, terapiile celulare reprezintă o metodă de tratament care folosește capacitatea sistemului imun de a recunoaște și a distruge celulele tumorale.

Vorbim despre o terapie complet diferită față de un medicament în percepția sa clasică, despre o terapie «vie» care se regăsește în organism atât timp cât există un antigen care poate fi țintit. Spre deosebire de un medicament clasic, terapia CAR-T (chimeric antigen receptor-T cell) este creată special pentru fiecare pacient în parte, de aceea și procesul de fabricație necesită o schimbare radicală, de la producție, la logistică și administrare”, explică prof. univ. dr. Alina Tănase,  președinta Societății Române de Transplant Medular.

Acest program a fost ultima mea șansă. Nu am cuvinte. Mi-a dat o nouă viață acest tratament și le sunt recunoscător medicilor.”, spune Marin Olteanu, unul dintre pacienții care au beneficiat de această terapie revoluționară. 

De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge, care este marcată în fiecare an pe 28 mai, se trage un semnal de alarmă pentru conștientizarea importanței acestor tipuri de cancer, dar și pentru încurajarea oamenilor să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Evenimentul de anul acesta a fost sprijinit de Pfizer, Novartis, Janssen și Bristol Myers Squibb.

Sursa informațiilor pentru articolul acesta este un comunicat de presă al agenției organizatoare a evenimentului, Deci se poate.

Doamnele mele, mergeți să donați! Luați-vă soții sau alți adulți din cercul vostru și faceți împreună un act care să salveze vieți!

Vă îmbrățișez cu drag și admirație!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.