Categorii
Blog Mama Time Out Travel, Sports & Fun

Relația mea de cuplu veche, dar nu învechită – subiect la Mama Time Out 7

Am avut o mare revelație, imediat după ce am simțit că m-am maturizat: eu, ca persoană, dar și eu în relația de cuplu. Inspirată sau infricoșată, după caz, de relațiile din jurul nostru, mi-am dat seama de cum au evoluat și în viața noastră pașii de la pasiunea focoasă de acum 19 ani la dragostea matură de azi. Și pentru că tot m-au zgândărit prieteni să le spun rețeta relației perfecte (btw, nu există așa ceva, după cum nu există nici greutatea ideală), am avut o adevărată epifanie: oameni buni, știți ce anume ține cuplurile sudate sau le desparte, după caz? Nu e greu deloc și știu că pare cam teorie, dar zău că e practică curată și cinstită: valorile! Zbang, nu e așa că suna a manual de psihologie? Ei bine, nu e. Adicătelea, dacă omul umblă creanga seara prin cârciumi când nevasta e sfărșită între copil și casă, școală și muncă, nu vi se pare că în timp ce valoarea lui e distracția no matter what, iar a ei e familia, e cam mare discrepanța? Sau invers, dacă ea preferă să stea nopțile pe la birou, că aleargă după avansarea mult visată, în timp ce el stă numai prin casă, pe la bucătărie, cu picii de gât, nu credeți că valoarea ei e cariera, în timp ce a lui e familia? Desigur, dați cu pietre în mine, că vezi doamne exagerez, că sigur ei au făcut un pact și tot așa și bla bla bla. O fi pe undeva și un pact, dar vă asigur cu mâna pe cei 19 ani ai mei de experiență de cuplu că are legătură cu valorile și dacă în cuplu aceste valori nu se pupă, cuplul nu rezistă în timp. Punct. Da, se chinuie, se târăște, se străduiește, dar într-un final își va da duhul și va lăsa în urmă lacrimi și suspine și reproșuri: aoleu, relația mea de cuplu!!

Atâta am avut de zis pe tema intrusului din cuplu: valorile. Și poate aș mai adăuga că aceste valori nu rămân fixe toată viața. Ei, aici e buba. Că ele se schimbă la fiecare din noi. Și dacă nu avem norocul să se întâlnească pe undeva, ce facem cu relația??

Despre relația mea de cuplu cea veche de 19 ani, dar nu învechită, am scris de mai multe ori. Nu vă mai plictisesc acum, ci vă pun doar câteva linkuri: aici și aici.

Am apărut la TV cu această ediție Mama Time Out

Ce legătură are relația de cuplu cu Mama Time Out? Păi la ediția a 7-a despre acest subiect am vorbit. Și nu ne-am mai oprit. Și am vorbit și la TV, uitați aici:

https://a1.ro/prietenii-de-la-11/video/cat-de-mult-se-schimba-viata-de-cuplu-la-aparitia-unui-copil-id756565.html

Altminteri, ia priviți ce seară colorată de aprilie am avut! 🙂 Am și un dar pentru voi, de la Nora, citiți până la capăt!

Cine ne-a suținut ediția a 7-a

Susținătorii deja tradiționali: Eisberg – iubesc salatele, Sloop, Editura Nemira. Apa și fructele au fost darul meu pentru voi. 🙂

Mihaela Ioniță, fotograf profesionist la Dodo Studio, a fost și de această dată alături de noi. Intrați să vedeți ce fotografii superbe surprind ei cu bebeluși, copii, mămici însărcinate.

Biblioteca Metropolitană, Filiala Ion Creangă, a fost gazda noastră din nou. Ei ne sunt gazdă de la ediția a 2-a și noi nu ne mai săturăm de ei. 🙂 Nu uitați că vă puteți face abonament pe loc, este gratuit și îl puteți folosi în toate filialele Bibliotecii, rețea care are filialele în aproape toate cartierele bucureștene.

Vorbitorul acestei ediții și exercițiul pe care ni l-a propus

Despre Nora Neghină v-am vorbit de mai multe ori, aici și aici. Ne-a plăcut mult tuturor, pentru onestitatea ei și pentru deschiderea cu care ne-a vorbit, în limbaj de specialitate și totuși pe înțelesul nostru. S-au spus multe și realmente ar fi trebuit să fiți acolo ca să aflați că cearta în cuplu e ok, dacă e făcută într-o manieră constructivă. Dar cel mai mult și mai mult mi-a plăcut exercițiul pe care Nora ni l-a propus: se numește ”Misses and Wishes”, le aparține lui Harville Hendrix și Helen Lakelly Hunt și îl puteți găsi în cartea ”Împreună la bine și la greu”. Noi i-am zis acolo în română ”Dor și dorință”.

Pe scurt, exercițiul e format din 2 părți:

  1. Scrieți 1-3 lucruri despre relația cu partenerul care vă plăceau la începutul relației, când v-ați cunoscut și de care vă e dor acum.

Exemple generale: „imi placea când luam cina la lumina lumânărilor”, „îmi plăcea când îmi scriai mesaje/SMS-uri/post-it-uri de amor/kinky”.

Exemple specifice: „mi-a plăcut când m-ai dus în week-end-ul surpriză la Paris”.

  1. Scrieți 1 lucru care vă lipsește foarte mult și pe care v-ați dori să-l experimentați în relația cu partenerul, ceva ce poate nu ați resimțit niciodată în trecut.

Exemple generale: „mi-aș dori să avem o activitate pe care să o facem împreună o dată pe săptămână”, „mi-aș dori să facem dragoste în mod spontan mai des”.

Exemple specifice: „mi-aș dori să mergem împreună la un masaj”.

Impartășiți cu partenerul lista de „Dor și Dorință”. Pe masură ce scrieți, este posibil să vă revină în minte detalii din trecut. Impartasiți-le și pe acelea!

Vă îndemn să faceți acasă acest exercițiu, va fi interesant, cu siguranță! 🙂

Despre conceptul Mama Time Out

Mama Time Out este un proiect florinabadea.ro și Health Connections și este dedicat femeilor din comunitatea blogului. În fiecare lună vom dezbate o temă diferită și vom avea câte un alt invitat.

Puteți propune teme pentru edițiile viitoare, în formularul de înscriere pe care vi-l ofer spre completare la fiecare ediție.

Despre edițiile de până acum

Ediția 1: Despre sănătatea femeii la trecerea dintre anotimpuri

Ediția a 2-a: Remedii creative de combatere a stresului zilnic

Ediția a 3-a: Mindfulness de sărbători

Ediția a 4-a: Cum planificăm bugetul de vacanțe și călătorii

Ediția a 5-a: Cum facem trecerea de la ”nu am niciodată bani” la ”banii nu sunt o problemă pentru mine”

Ediția a 6-a: Idei despre organizarea eficientă a casei.

Ediția a 8-a: Garderoba capsulă 

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto proiect: georgeionita.com și Imagine People – creație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.