Categorii
Blog Parenting

Stiati ca a disciplina inseamna a invata?

disciplina fara drama 403x504 fb shared imageEu cand ma gandesc prima oara la cuvantul ”disciplina” parca ma inunda asa un val de neplacere, dandu-i o conotatie mai mult negativa decat pozitiva. Poate imi amintesc de Smarandita popii care suita pe capra parca, i se aplicasera niste curele zdravene pentru ispravile copilaresti pe care le pusese la cale. Imi amintesc si acum bine reprezentata in minte scena aceasta care m-a urmarit toata copilaria. Si ma gandesc la sistemul de invatamant unde cuvantul e des rostit si unde am stat si inca mai stau copiii nostri cu mainile la spate si unde uneori li se aplica corectii din cele mai diverse, unele din ele chiar si corporale. Da, au fost timpuri si probabil ca mai sunt oameni si in aceste timpuri care considera utila invatarea prin pedeapsa, prin tipete si printr-un continuu feedback negativ. Dar nu numai scoala poate fi un mediu in care invatarea poate fi aplicata in felul acesta, ci chiar familia insasi, locul acela care ar trebui sa fie sigur pentru copil, unde sa simta ca nimeni si nimic nu il poate atinge, ca poate simti si rosti ce simte, in siguranta. Din pacate, cazurile de abuzuri in familii au scos la iveala monstrii care bantuie acolo si, de fapt, cat de putina traire si iubire avem in noi, daca am gasit doar aceasta modalitate de a invata copiii, umilindu-i si constrangandu-i sa faca ceea ce vrem noi, de fapt. Fara sa ne dam seama ca cea mai mare putere o are de fapt exemplul propriu si nu batul sau tipetele amenintatoare.

Din fericire, lipsa de informatie a inceput astazi sa fie suplinita de cartile de parenting si de psihologie, accesibile parintilor si scrise de specialisti. Si de asemenea, evenimentele de specialitate, in care vorbitori de renume, cu experienta in domeniu, ne prezinta caile prin care astazi se poate face disciplina, fara sa atingem latura aceea violenta despre care vorbeam. Am mai facut o recomandare de conferinta si zilele trecute, mai fac una si astazi, nu cred ca exista ”prea mult” cand vine vorba de invatare. De data aceasta este conferinta ”Disciplina Fara Drama” sustinuta de dr. Tina Payne Bryson, psihoterapeut si expert in parenting, pe data de 2 aprilie 2016, la Crowne Plaza Hotel, Bucuresti, care a fost gandita tocmai pentru a raspunde provocarilor tot mai mari in domeniul educatiei copiilor.

Dr. Tina Payne Bryson este co-autor a doua carti best-seller (impreuna cu Dr. Daniel J. Siegel) – ”Creierul copilului tau” (tradusa si in limba romana) si ”No Drama Discipline” (in curs de aparitie la noi in  tara). Dr. Bryson este unul dintre pionierii din zona de educatie parentala care isi propune sa revendice sensul initial al termenului ”a disciplina” (din limba latina) care inseamna ”a invata” si subliniaza implicatiile profunde pe care disciplina le are in relatia dintre copil si adult.

”Disciplina fara drama” este o abordare cu accent pe conectare emotionala, compasiune si respect, si ofera solutii pentru situatii tensionate, tantrum-uri si lacrimi, fara a mai trece prin intregul arsenal al unei drame: furia, nerabdarea, vinovatia parintelui, sentimentul copilului ca nu este inteles. Strategiile de disciplina prezentate de dr. Tina Payne Bryson sunt bazate pe cercetari recente din neurostiinte care aduc o intelegere profunda a nevoilor copilului tinand cont si de felul in care se dezvolta si functioneaza creierul lui. ”Disciplina eficienta nu inseamna doar ca oprim un comportament nepotrivit sau ca incurajam unul potrivit. Disciplina inseamna si ca ii invatam pe copii anumite abilitati si ca urmarim intarirea unor conexiuni in creierul lor care sa ii ajute sa ia decizii mai bune si sa se descurce mai bine in viitor” spune dr. Bryson.

DE CE SA VII LA CONFERINTA?

Pentru ca este o mare nevoie de schimbare de paradigma in ceea ce priveste abordarea corecta a disciplinarii copiilor si care, in esenta, se refera la menirea adultilor de a-i indruma pe copii, nu de a-i constrange sau de a-i umili.

Pentru ca multi dintre parintii de azi au aflat deja ca „bataia nu este rupta din rai” si ca „acolo unde da mama” cresc doar resentimente si emotii precum rusinea si neputinta. Pentru ca parintii au nevoie sa descopere si  alte modalitati de interactiune cu copiii lor, unele corecte, eficiente, bazate pe respect reciproc, in care obiectivul superior este acela de a dezvolta abilitati ce duc la relatii mai bune, la sanatate mintala si la o viata plina de sens.

Pentru ca dorim sa crestem nivelul de profesionalism si accesul la informatie validata stiintific in domeniile de interactiune cu copiii, care sa fie in beneficiul tuturor partilor implicate: copii, parinti, profesori, asistenti sociali, medici, specialisti in sanatate mintala etc.

PROGRAM:
Seminar: ”Disciplina fara drama” (9:00 – 12:00)

In acest seminar vom descoperi strategiile de disciplina pe care le ofera dr. Bryson, ce pot fi folosite de catre parinti si profesionisti, ingrijitori sau toti cei care interactioneaza cu copiii si/sau parintii acestora, pentru a-i putea ghida, indruma intr-un mod care sa respecte fiinta umana si care sa le permita copiilor sa se dezvolte si sa-si atinga intregul potential.

Seminar: ”Integrarea creierului la copii” (13:30 – 16:30)

In acest atelier practic vom afla cele mai recente studii din cercetarile stiintifice intr-un mod clar cu un accent deosebit pe neuroplasticitate si pe rolul experientei asupra creierului in dezvoltare. De asemenea, Dr. Bryson va prezenta strategiile specifice ce tin de integrarea creierului si care sa ajute copiii si adolescentii sa faca trecerea de la starea de reactivitate la starea de rezilienta. Datorita exercitilor aplicate, participantii vor avea o noua perspectiva prin care ii vor intelege mai bine pe copii dar si pe ei insisi.

Pentru preturi si inscriere: http://mindsight-romania.ro/preturi-si-inscriere/

Eu voi fi acolo, pentru ca nu mi se pare suficient ceea ce stiu, tot mai am nevoie de informatie si de practica multa si cred ca provocarile nu s-au terminat odata cu varsta de 7 ani.

Evenimentul este organizat de Asociatia Mindsight Romania care are drept scop principal crearea unui impact pozitiv in zona de educatie parentala, dar si a unui stil de viata sanatos, cu accent pe relatiile ce se creeaza in familie. Prin conferintele  si training-urile pe care le organizeaza, Mindsight Romania doreste sa-si informeze publicul despre cum functioneaza creierul, despre ce sunt si cum functioneaza emotiile, astfel incat avand aceste cunostinte, participantii sa-si poata imbunatatii considerabil viata, cunoscandu-se mai bine si stiind cum pot faca schimbari in viata lor.

Sursa foto: Mindsight Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.