Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Vă ofer o tehnică de relaxare la început de an

Această vacanță lungă a copiilor noștri ne-a făcut pe mulți dintre noi să amânăm începutul de an. Eu încă mai am câteva socoteli neîncheiate cu anul care tocmai s-a dus. Dar azi, o zi de luni și 13, a început. S-a simțit în trafic, în magazine, pe mailuri și în mintea noastră. Ne-am activat deja, cam brusc, e drept. De aceea vă propun să începem cu o tehnică de relaxare, simplă și eficientă. Poate fi executată acasă, oricând, ori în mașină sau la serviciu. Singura condiție e să fie liniște și să vă concentrați asupra a ceea ce faceți. Nu mâncați, nu citiți și nu vorbiți cu altcineva.

Cred că fie dintre noi trebuie să știe o tehnică de relaxare. Ceva care să funcționeze când se simte încordat sau blocat. Sau poate panicat ori furios. Multe emoții ne pot încerca și tot atât de multe pot fi copleșitoare. Rămânem și mai blocați într-o stare negativă, dacă nu învățăm să ne relaxăm singuri. Nu ne ajută deloc să visăm relaxare la spa, la bazin ori la masaj. Când ne lovește emoția acum și aici, e nevoie să facem pace cu ea. Și asta trebuie să învățăm singuri, nu să așteptăm rezolvare din exterior.

Am citit despre această tehnică de relaxare mai demult, într-o carte a unui medic ginecolog, practicant de yoga. E vorba despre respirația pe fiecare nară, alternativ. Se numește Nadi Shodhana, în sanscrită.

Efectele acestei tehnici de relaxare: încetinește pulsul, scade tensiunea arterială, îmbunătățește respirația și ajută și la creșterea capacității de rezolvare a problemelor.

Tehnica de relaxare respirația pe fiecare nară, alternativ – cum se face

Vă puteți așeza pe podea ori pe un scaun ori pe canapea. Spatele să fie drept și abdomenul relaxat.

Acoperiți-vă o nară și respirați pe cealaltă. Acoperiți nara dreaptă cu degetul mare de la mâna dreaptă și inspirați prin nara stângă, numărând până la 10. Apoi să vă țineți respirația cât timp numărați până la 10. Observați senzația din plămâni și din abdomen, mai ales către sfărșit.

Apoi, cu inelarul, acoperiți nara stângă, în timp ce vă luați degetul mare pe nara dreaptă și expirați prin ea. Numărați până la 10. Apoi inspirați prin nara dreaptă și țineți-vă respirația cât numărați până la 10.

Ce observați? Aerul a trecut la fel de lin ca prin nara dreaptă?

Mutați degetul mare înapoi, astfel încât să acopere nara dreaptă și expirați prin nara stângă.

Repetați de 3 ori. Ce simțiți?

Exercițiul poate fi făcut și în picioare, în afara casei, ori de câte ori simțiți nevoia.

Atât de simplu! Ce spuneți? Îmi scrieți după ce faceți exercițiul de câteva ori?

Poate vreți să aprofundați AICI.

Urmăriți rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING anul acesta, va fi cu multe informații interesante, din multe zone de interes pentru noi, femeile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.