Categorii
Parenting

Trusoul bebelusului e pentru copii sau pentru parinti?

carucior-3-in-1-inglesina-otutto-deluxe-platinoCand incepem sa cumparam obiecte pentru bebelus sau pentru perioada cand este mic, in general, e bine sa ne punem intrebarea esentiala – ”pentru cine cumpar acest obiect – pentru mine sau pentru bebe?” Binele – siguranta si confortul copilului sunt intotdeauna cele mai importante. Dar nu sunt de neglijat nici simtamintele de bine si de confort ale parintilor, mai ales ale mamei – care poate mai are un copil acasa si deci timpul ei este masurat la limita, are raspunderi profesionale si pe cele ale gospodariei in care traieste. Este usor sa spui ca pe lista cu trusoul bebelusului sunt multe lucruri, dar putine sunt utile copilului. Ca poate ii iei un carucior clasic, ca acele carucioare 3 in 1 sunt faine, dar nu neaparat are bebe nevoie de ele. In fapt, ratiunile sunt altele si le voi descrie mai jos.

Listele pe care diferiti furnizori de obiecte de bebelusi le fac pentru viitorii parinti sunt ultra cuprinzatoare. De la un fir de ata, pana la trusouri complexe pentru diferite situatii. Eu le gasesc utile si imi pare rau ca in urma cu 8 ani nu am avut asa un material de documentare cum exista acum. Ei isi indeplinesc rolul de furnizori de informatie, ca experti in domeniul in care isi desfasoara activitatea – acela de articole pentru bebe. In functie de parinti si de experientele lor, acestia aleg sa apeleze la o parte din obiectele sugerate sau chiar sa isi compleze tot trusoul. Parintii cu experienta stiu ca nu au avut nevoie de tot ceea ce au cumparat prima oara, cumpara cumpatat si de obicei, obiecte pe care le-au folosit cu succes prima oara, sau obiecte noi, care la primul bebe nu existau pe piata. Cei care sunt pentru prima para parinti, cumpara poate tot ce li se sugereaza, pentru ca sunt si entuziasmati de noul lor rol de parinti, pentru ca le e drag si adevarul este ca e greu sa te desprinzi de rafturi cand cumperi pentru copii. Si, pana la urma, cine suntem noi sa ii judecam? Dupa puntinta si dorinta, listele sunt bifate de catre fiecare familie.

Adevarul este ca ideea chibzuintei apare doar la un moment dat, dupa ce iti creste copilul si iti dai seama cate obiecte inutile ai cumparat, care poate zac si astazi in casa, iar unele au luat demult drumul altor familii. De fapt, aceasta este si partea cea mai buna cu aceste obiecte. Un carucior e posibil sa ajunga si in 3 familii, daca este de calitate si bine intretinut. Mie mi se pare un obiect esential, demn de o documentare amanuntita. La prima mea experienta, am avut 3 carucioare intr-un an si jumatate. Pentru ca nu am stat sa ma gandesc foarte bine la inceput si in felul acesta am cheltuit si mai multi bani si nici nu m-am bucurat de toate functiile unuia singur, de calitate si fiabil. Si cred ca a fost neplacut si pentru bebe, sa ii tot schimbam locul de plimbare, la fiecare cateva luni.

Am scris despre cum alegem caruciourul in materialul acesta: https://www.florinabadea.ro/cum-alegem-caruciorul-pentru-bebe/

Intorcandu-ma la ceea ce spuneam in primul paragraf, legat de caruciorul 3 in 1, acum l-as alege fara sa stau pe ganduri, pentru functiile lui diverse si pentru faptul ca oricum bugetul imi va fi foarte bine conservat daca fac aceasta alegere. Pe cand, daca tot cumpar la cateva luni ba un nou scaunel de masina, ba un alt timp de carucior, pentru ca bebe creste, cheltuielile cresc exponential. Prin urmare, desi la inceput pare un cost mai mare, e de fapt o investitie de bani si de timp, nicidecum un moft. Prin urmare, da, unele obiecte desi sunt destinate copiilor, ii ajuta foarte mult si pe parinti. Asa ca alegerea acestora e bine sa fie documentata si sa aiba la baza criterii legate siguranta si confortul copilului, dar si alte criterii legate de nevoile parintilor.

Sa ne fie de folos in alegeri!

Sursa foto: Noriel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.