Categorii
Blog Campanii Sănătate și wellbeing

Rubrica VREAU SA STIU DESPRE NUTRITIE – despre CARBOHIDRATI

mihaela poseaeditedCu dr. Mihaela Posea, medic specialist – specialitatea diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Asa-i ca toata lumea va spune sa va feriti de ei? Ca sunt nocivi, ca mai bine nu ii consumati, ca va dau peste cap alimentatia si echilibrul nutritiv si tot asa? Adevarul este, ca intotdeauna, undeva la mijloc. De aceea, dr. Posea a fost de acord sa detalieze terminologia asociata carbohidratilor, sa ne vorbeasca despre tipurile de carbohidrati si despre diabetul zaharat – ca boala in care se recomanda cantarirea alimentelor care au carbohidrati, pentru a putea avea un control mai bun al valorilor glicemice. Informatii de folos pentru noi toti si pentru pacientii cu diabet zaharat!

Va asteptam cu intrebari in comentariu la acest post!

”Carbohidrati sau glucide reprezinta denumirea unor compusi cu formula chimica Cn (H2O) n, compusi ce ar trebui sa furnizeze 45-65% din totalul kilocaloriilor dintr-o zi.

Exista mai multe tipuri de carbohidrati:

 • Simpli:
  • Monozaharide: glucoza, galactoza si fructoza;
  • Dizaharide: lactoza, maltoza si zaharoza (sucroza).
 • Complecsi:
  • Oligozaharide: compusi formati prin condensarea a 3 pana la 10 monozaharide: trioze, pentoze;
  • Polizaharide: compusi ce contin mai mult de 10 unitati de monozaharide: amidon, glicogen, pectine, celuloza si gumele.

Glucoza este principala sursa de energie la nivel celular. Se gaseste fie sub forma libera (ca in struguri, portocale, miere), fie legata de fructoza, formand zaharoza (adica zaharul din trestia/sfecla de zahar).

Galactoza nu se gaseste libera in alimente, ci legata de glucoza (si formeaza lactoza- un glucid din lapte).

Fructoza, daca este in forma cristalina, este cea mai dulce dintre monozaharide (sursa: G Radulian – ”Notiuni de Nutritie si Igiena Alimentatiei”). Ea se gaseste in fructe, mai ales in cele mai coapte (unde zaharoza este degradata in glucoza si fructoza).

Lactoza este un glucid prezent atat in laptele matern, dar si in cel de vaca. Se formeaza prin unirea unei molecule de glucoza cu una de galactoza, este digerata de enzima lactaza.

Maltoza, formata din doua molecule de glucoza, este un produs intermediar al digestiei amidonului.

Amidonul este forma sub care se stocheaza carbohidratii in plante, iar glicogenul este forma de stocare a carbohidratilor in organismele animale.

Pectinele sunt fibre ce intra in structura celulelor vegetale; ele  absorb apa (se formeaza astfel un gel care este folosit la fabricarea gemurilor) si pot fi adaugate si in alte preparate, pentru a oferi stabilitate si consistenta (de exemplu in iaurtul degresat).

Celuloza este o alta fibra (ce este formata din aproximativ 3000 de unitati de glucoza), nu se poate dizolva in apa si nu este digerata in intestin.

Gumele se aseamana ca si structura cu pectinele, se gasesc in cereale precum orz sau ovaz si sunt si ele adaugate in diferite preparate.

Diabetul zaharat este o boala in care se recomanda cantarirea alimentelor care au carbohidrati pentru a putea avea un control mai bun al valorilor glicemice (mai ales in cazul pacientilor diabetici tratati cu insulina, unde doza de insulina se stabileste in functie de valoarea glicemiei si de cantitatea de glucide ingerata, pentru a atinge tintele propuse).

Exista si alte defecte congenitale ale digestiei sau absorbtiei anumitor glucide, dar acestea sunt destul de rare.

Mult mai des intalnita este intoleranta la lactoza aparuta secundar infectiilor tractului gastro-intestinal, mai ales in cazul copiilor. Diagnosticul intolerantei la lactoza se pune cu acuratete folosind tabloul clinic (flatulenta, crampe si dureri abdominale, greata, distensie abdominala sau diaree aparute dupa ingestia de lactate), impreuna cu teste obiective (metode directe precum biopsia intestinala sau metode indirecte – cea mai des utilizata fiind dozarea hidrogenului in aerul expirat). In cazul acestor pacienti, iaurtul si kefirul sunt mai bine tolerat decat laptele (lactoza din ele este mai bine digerata).

Intr-o lume care apreciaza varietatea de alimente, dar si produsele cu termen de valabilitate cat mai lung, aceste glucide (in special zaharoza, glucoza si fructoza) sunt folosite pe scara industriala pentru a conferi gust, textura, aspect, conservare sau fermentare. Zaharoza poate fi intalnita in paine, prajituri, biscuiti, jeleuri, produse lactate sau din carne, cerealele pentru micul dejun sau legumele congelate/conservate (sursa: C Ross et al, ”Modern Nutrition in Health and Disease”, 11th ed).

Indexul glicemic este un parametru care a fost dezvoltat pentru a aprecia efectul alimentelor asupra nivelului postprandial al glucozei din sange, comparativ cu painea alba sau glucoza. Produsele cu index glicemic mare au absorbtie si digestie mult mai rapida decat cele cu un index mic, ducand astfel la o mai mare fluctuatie a glucozei. In prima categorie pot fi incadrate acele surse de zaharuri concentrate si procesate, iar in cea de-a doua vorbim despre cerealele integrale si produsele din ele. Este important sa se consume, ca surse de carbohidrati:

 • fructe si legume (pe cat posibil proaspete, pastrandu-si astfel continutul bogat de vitamine si minerale);
 • paine graham/cu fibre/de secara/integrala;
 • cereale integrale – cele care au atat invelisul exterior al bobului cat si germenele, adica nu au fost rafinate;
 • paste integrale.”

text: dr. Mihaela Posea

Sursa foto: arhiva personala, dr. Mihaela Posea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.