Categorii
Blog Food and nutrition

 Vinul – cealaltă jumătate a mesei de Crăciun

”Florina îmi știe foarte bine pasiunea pentru vinuri. Atât de bine încât anul acesta în prag de Sărbători mi-a făcut o propunere de nerefuzat. Mă sună și mă întreabă dacă vreau să scriu un articol cu recomandări de vinuri pentru Masa de Crăciun pentru cititorii blogului. Ei, cum ar fi fost să spun nu? Ar fi însemnat să îmi calc pe suflet și să nu scriu despre marea mea pasiune de 3 ani de zile.  Pasiune pe care am pus-o în practică absolvind două cursuri ale prestigioasei școli WSET (Wine & Spirit Education Trust London) și un curs de inițiere în degustarea vinurilor organizat de Asociația Degustătorilor Autorizați din România. 

Așa că iată-mă stând pe canapea, fiind înconjurată de luminițe și decorațiuni de Crăciun și gândindu-mă la cum să încep acest articol. Este o mare provocare pentru mine, cea perfecționistă, când am în față un public cu muuulte așteptări și îmi doresc să vin cu idei simple pe de o parte, inedite și binevenite pe de altă parte. 

Parcă lipsește ceva și nu-mi dau seama ce. Aaa, da! Paharul cu vin. Cum să scriu despre licoarea lui Bacchus fără puțină inspirație în pahar? Îmi torn un pahar de Pinot Noir Rose de la crama Liliac și iată cum vine inspirația. 

Perioada de dinainte de Crăciun este mereu extrem de aglomerată. Ne îngrijim să fie totul rezolvat atât la serviciu, cât și acasă, pentru a ne asigura că vom avea parte de sărbători liniștite alături de cei dragi. Apoi urmează cumpărăturile, alergatul după cadouri, serbările copiilor, lista cu ingrediente pentru bunătățile de Crăciun (și poate și de Revelion dacă îl petrecem acasă sau printre prieteni) și tot așa. Și pentru că una din temele cele mai provocatoare pentru doamne și domnișoare este masa de Crăciun o voi lăsa pe Florina să povestească despre mâncare, iar eu vin cu câteva sugestii pentru cealaltă jumătate a mesei, la fel de importantă ca mâncarea: vinul.  

Știm deja că masa de Crăciun este de obicei bogată și nu neapărat cu mâncăruri sănătoase. Cu toate acestea încercăm să împăcăm pe toată lumea și să avem mâncare variată, pe cât posibil sănătoasă și plină de nutrienți pentru a fi potrivită și pentru copii, dar să adăugăm și produse tradiționale la ea, că doar e Crăciunul, produse care, de obicei, sunt ceva mai grele. 

Anul acesta am o propunere pentru tine: ia-ți puțin timp pentru tine și gândește-te deja că totul va decurge perfect. Așa cum ți-ai dorit. Mai ales că de data asta vei include la masa de Crăciun și câteva vinuri potrivite pentru fiecare etapă, lucru mai puțin obișnuit pe mesele românilor. 

Nu știu dacă știai, dar în Franța fiecare fel de mâncare (la o masă obișnuită, nu neapărat de Crăciun) se consumă alături de un pahar de vin diferit. Există educație în acest sens și nu se confundă niciodată vinurile ușoare, “de zi” ca să spun așa, cele care se potrivesc la mesele de prânz, cu vinurile mai complexe și mai tari care se consumă în cantități moderate de obicei seara sau când știi că nu mai ai de lucru în acea zi. Totodată francezii nu își pun problema că dacă amestecă 2-3 vinuri la o masă îi va durea capul. Și asta pentru că au o tradiție în a bea vin, o fac cu măsură și în ordinea potrivită. 

Astfel, în articolul de astăzi vreau să îți vorbesc despre ordinea potrivită a servirii vinurilor (spumant, vin alb, vin rose, vin roșu, vin dulce de desert) și asocierea cu diferite tipuri de mâncare. În funcție de momentul zilei în care veți avea masa de Crăciun, ar fi ideal să includeți unul sau mai multe vinuri la fiecare etapă a mesei. Unele dintre voi vor alege masa de prânz, altele pe cea de seară. Important este de știut să nu facem exces: nici la mâncare, nici la vin. Asta înseamnă să ne limităm la un singur pahar din fiecare fel de vin la fiecare etapă a mesei (exemplu: avem 3 feluri de mâncare, servim 4 soiuri de vinuri, câte un pahar din fiecare). În felul acesta ne vom bucura atât de aromele din mâncare, dar și din vin cât și de atmosfera de sărbătoare și de cei dragi. 

În cele ce urmează voi încerca să dau un exemplu general valabil pentru mesele copioase cum sunt cele de Crăciun. Și sper să va fie de folos informația și să o aplicați cu plăcere. 

Masa de Crăciun este una specială așa că de ce să nu îți aștepți oaspeții cu un pahar de spumant? Pe de o parte este elegant să îi aștepți așa, iar pe de altă parte este un lucru neașteptat mai ales dacă invitații tăi nu sunt neapărat băutori de vin. Îi vei introduce într-o lume nouă si s-ar putea să le placă.

Spumantul este un vin ușor, potrivit cam în orice fel de împrejurare și merge la fix la început sau la final de petrecere. Pentru masa de Crăciun recomand cu drag să începi fie cu Spumantul Château Vartely Brut Alb de la crama Château Vartely, realizat din struguri Pinot Noir, fie cu Spumantul Rhein Extra Brut Imperial  de la Cramele Halewood – realizat din struguri Chardonnay. 

Masa începe cu câteva aperitive care pot fi atât produse tradiționale de Crăciun (piftie, salată boeuf, tot felul de răcituri), cât și produse cu mai puțin conținut de grăsimi (legume, brânzeturi etc), așa că ar fi bine ca în această etapă a mesei fiecare invitat să servească un vin alb sec. Dacă aperitivele sunt preponderent destul de grase – ar putea include chiar și un sortiment de pește gras – recomand un Chardonnay baricat cum este Chardonnay-ul din gama Taraboste a cramei Château Vartely, iar în cazul în care mâncarea nu este atât de grasă și include carne de pui, curcan sau salate recomand cupajul alb din Traminer/Sauvignon Blanc din gama Individo a aceleiași crame sau cupajul alb din gama Ammos de la Crama Histria (acesta este realizat din Sauvignon Blanc și Riesling). 

Știm deja că masa de Crăciun nu include numai aperitiv, fel principal și desert ci chiar mai multe feluri de mâncare așa că dacă ar fi să iau în calcul că felul principal ar putea fi reprezentat pe de o parte de sarmale și pe de altă parte de o friptură, din punct de vedere al consumului de vin acestea trebuie diferențiate. 

Aș începe cu sarmalele care se pot asocia bine cu un vin rose ușor sau se poate continua cu vinul alb anterior. Vinurile rose sunt recunoscute pentru faptul că sunt destul de ușoare, au o tărie alcoolică relativ mică și sunt potrivite ca și arome cam cu orice. Aici aș recomanda un Pinot Noir Rose de la Cramă Liliac, vin pe care l-am descoperit astă vară într-o zi toridă chiar la el la cramă în Transilvania și pe care l-am luat acasă pentru a-l deschide cu o ocazie specială. Așa că având în vedere că astăzi scriu despre asocieri de vin cu mâncare, un subiect frumos și provocator (ca să nu zic greu) pentru mine mai ales în contextul în care tocmai pregătesc lansarea unui proiect dedicat vinului, iată că astăzi el este cel care îmi dă inspirația de a scrie. 

Se spune că vinurile rose sunt vinuri de vară (într-adevăr merg foarte bine vara când este extrem de cald afară iar vinul din pahar are în jur de 7-10 grade Celsius), dar totodată vinuri cu care nu poți greși niciodată. Merg atât la aperitive, cât și la fel principal sau chiar și la desert, iar dacă ar fi să faci o singură alegere de vin pentru întreaga masă ai putea alege un rose sec, pentru că vei fi pe placul tuturor, mai ales dacă la masă nu ai băutori de vin împătimiți. Un alt vin rose pe care îl recomand în această etapă a mesei este Ammos Rose de la crama Histria, cupaj realizat din Cabernet Sauvignon cu Merlot. 

Masa de Crăciun se apropie de final cu un ultim fel de mâncare: friptura. Fie ea de porc, de vită, de pui sau curcan, dacă este făcută bine și eventual asociată cu diverse garnituri sau sosuri, cere un vin roșu alături. Iar la vinurile roșii potrivite pentru ocazii speciale am mai multe recomandări. Puteți încerca fie un Taraboste cupaj roșu 2015 (Cabernet Sauvignon cu Merlot) de la crama Château Vartely – care merge perfect cu fripturi mai pretențioase, fie o Fetească Neagră din gama Individo a aceleiași crame, fie o Fetească Neagră Grand Vin de la crama Alira, fie o Fetească Neagră din gama Serafim a cramei Licorna. 

Dacă friptura din acest an ia forma unui grătar realizat în aer liber alături de invitați, puteți adăuga un vin fiert savurat afară, în timpul pregătirilor pentru grătar. 

Masa se va încheia cel mai probabil cu un desert care poate fi și el variat. Dacă alegeți varianta cozonacului, adică a unui desert care nu este prea dulce, sau a altui desert fără zahăr, recomand un vin dulce de desert cum este Chardonnay dulce de la crama Château Vartely sau Eleganza de la crama Alira. Dacă desertul este unul destul de dulce, recomand să încheiați masa cu același vin spumant cu care ați început. 

În toate recomandările de mai sus recomand să aveți grijă la cantitate.

Cel mai bine ar fi ca fiecare invitat să se bucure de câte un singur pahar de vin din fiecare fel, iar acesta să fie savurat alături de mâncare.

Ficatul nostru nu poate procesa mai mult de 1 pahar de vin/oră așa că aveți grijă să nu abuzați de vin (și nici de mâncare).

Nu îndoiți niciodată vinul cu apă. Nu veți face decât să îl diluați și să îi piedeți aromele. Dacă simțiți nevoia de apă cel mai bine este să aveți un pahar de apă lângă voi și să beți câte o gură când vă este sete. Astfel vă veți bucura atât de aromele din mâncare cât și de cele din vin. 

Totodată, recomand ca temperatura vinurilor să fie cea potrivită pentru a vă putea bucura din plin de arome: 6 – 10 grade pentru spumant, 7 – 10 grade pentru vinul alb  și rose și 10 – 13 grade pentru vinul alb baricat, 14 – 16 grade pentru vinul roșu și 6 – 8 grade pentru vinurile dulci de desert. 

Cât despre ordinea în care e bine să savurați vinul aceasta este, cum am spus și mai sus și am descris și în ordinea felurilor de mâncare: spumant, vin alb, vin rose, vin roșu, vin dulce de desert. La final se mai poate savura un pahar de vin spumant. 

Și încă ceva: pentru ca masa să fie completă cel mai bine ar fi să aveți paharele potrivite pentru fiecare tip de vin: pahare “flute” pentru spumant (paharul acela înalt și subțire cu gura destul de îngustă) și pahare specifice pentru vinul alb și roșu – acesta din urmă ar trebui să fie cel cu gura cea mai largă pentru a lăsa vinul să respire. Întotdeauna paharele de vin sau de spumant vor fi pahare cu picior și recomand să țineți întotdeauna paharul de picior și nu de cupă pentru a nu încălzi vinul. 

Acestea fiind spuse sper că informațiile de mai sus să vă fie de folos și să aveți sărbători cât mai savuroase alături de cei dragi. Recomandările de mai sus sunt făcute cu drag numai cu vinuri încercate de mine de la crame din România (Alira, Histria, Licorna, Liliac, Halewood) și Republica Moldova (Château Vartely). Bineînțeles, dacă vă pot ajuta cu informații suplimentare îmi puteți scrie pe email [email protected] și vă voi răspunde cu cea mai mare plăcere! 

PS: iar dacă anul acesta de Crăciun veți încerca să aduceți vinuri la masă, tare mult mi-ar plăcea să îmi lăsați un feedback în comentarii și să îmi spuneți cum a fost!

vinuri masa de Crăciun

vinuri masa de Crăciun

vinuri masa de Crăciun

vinuri masa de Crăciun

vinuri masa de Crăciun

vinuri masa de Crăciun

Text: Carmina Nițescu , www.TravelwithaSmile.net

Credit foto: Călin Stan, www.CalinStan.com

AICI despre ce mâncare pregătim copiilor de Crăciun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.