Micul dejun – cea mai importantă masă a zilei?
Dragile mele, micul dejun a fost mult timp considerat ca fiind cea mai importantă masă a zilei, cu nenumărate studii și experți în sănătate care susțin beneficiile sale pentru sănătatea și starea noastră de bine generală. Dar este micul dejun într-adevăr cea mai importantă masă a zilei sau este doar un mit popular?
În primul rând, să analizăm de ce micul dejun a câștigat această reputație. Atunci când ne trezim dimineața, corpul nostru a fost în post negru timp de câteva ore, iar micul dejun este o oportunitate de a ne alimenta și de a furniza organismului energia și nutrienții necesari pentru a începe ziua.
Consumul unui mic dejun echilibrat poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, îmbunătățirea funcției cognitive și chiar la gestionarea greutății, reducând probabilitatea supraalimentării ulterior în zi.
Importanța micului dejun poate varia de la o persoană la alta
Cu toate acestea, merită să menționez că importanța micului dejun poate varia de la o persoană la alta. În timp ce unele persoane pot constata că săritul peste micul dejun duce la supraalimentare și oboseală ulterioară, altele nu experimentează niciun efect negativ. În plus, alimentele specifice pe care le alegem să le consumăm la micul dejun pot avea un impact semnificativ asupra beneficiilor generale.
Optarea pentru un mic dejun bogat în zahăr și alimente procesate poate avea efectul opus, ducând la o scădere a nivelului de energie și o creștere a foamei pe parcursul zilei. Și, desigur, menținerea în cercul poftei de dulce. Deci, cu alte cuvinte, decât brioșă și cafea ca mic dejun, mai bine deloc.
Alege un mic dejun PFF
În concluzie, deși micul dejun are cu siguranță beneficiile sale, nu este neapărat cea mai importantă masă a zilei pentru toată lumea. Ca în orice aspect al dietei noastre, este important să luăm în considerare nevoile și preferințele individuale și să facem alegeri care să sprijine cel mai bine sănătatea și starea noastră de bine generală.
Dacă micul dejun funcționează pentru tine, bucură-te de el – dar nu simți presiunea de a-l include în rutina ta dacă nu se simte bine în corpul tău.
Iar dacă alegi să iei micul dejun, pentru că îi simți beneficiile, te îndemn să urmezi formula micului dejun PFF (protein, fiber, fat). Adică un mic dejun compus din proteine (animale sau vegetale), fibre din legume și din cereale și grăsimi (animale sau vegetale).
De exemplu: un avocado toast – felie pâine secară sau cu maia – și un ou poșat + o mână de rucola sau porridge din fulgi de ovăz cu lapte vegetal sau animal, la care adăugăm semințe de cânepă (plus de proteine), fructe de pădure/banană și unt de arahide (grăsimi și proteine).
Obiceiurile alimentare sănătoase se creează în timp
Nu e simplu să îți construiești un mic dejun după aceste reguli, dar și să respecte preferințele personale. Obiceiul acesta se formează în timp, cu răbdare și planificare. Și, mai ales, cu exercițiu.
Am zis și de mindset? 🙂 Și de cum să urmărim corpul, să vedem cum se simte atunci când primește nutrienți dintr-un astfel de mic dejun? E total diferit față de ce știați despre planuri alimentare fixe, de urmat no matter what, nu-i așa?
E mult, știu. Dar e frumos. Odată ce începeți să construiți la obiceiul micului dejun PFF veți vedea multe beneficii. Oricum, ceea ce v-am scris eu aici este pe scurt, sunt multe de zis și de analizat, în funcție de programul fiecăruia și de ritmul lui de viață.
Comunitatea Wellness Fairy – sprijin pentru obieceiuri alimentare sănătoase
În comunitatea Wellness Fairy facem în așa fel încât să formăm obiceiuri care să se potrivească cu viața femeii respective, nu schimbăm viața care să susțină obiceiuri. E drept, de foarte multe ori se întâmplă ca femeia să își dea seama că are nevoie să facă multe schimbări în viață. Pentru că altfel rămâne blocată într-o stare care îi face imposibilă sănătatea pe termen lung.
Dragilor, aceasta este o serie de articole care va continua în următoarele săptămâni și care e dedicată vouă, celor care vreți să faceți pace cu greutatea voastră. Pacea asta poate însemna multe lucruri. De la a vă împăca cu greutatea voastră, ceea ce nu înseamnă delăsare și doar acceptare, până la a începe să vă vedeți altfel în oglindă și pe cântar, cu acele kilograme în minus pe care vi le doriți.
E un proces de durată. De cele mai multe ori, aveți nevoie de însoțire. Eu sunt aici pentru voi, ca nutriționist și coach, ca să lucrăm pe cele 3 paliere: obiceiuri, mindset și corp.
Iar următorul cadru în care pot lucra cu voi este Grupul de slăbit care începe pe 24 aprilie.
Cine vine alături de mine?
Puteți să vă înscrieți cu plata lunară sau cu cea în avans pe 3 luni, cu reducere de 150 lei. AICI și AICI sunt linkurile, cu cele 2 opțiuni.
Reply la email să vorbim mai multe, dacă simțiți nevoia. Sau dacă nu ați primit acest articol prin email, puteți să îmi adresați câte întrebări doriți la adresa [email protected].
Haideți să vedeți cum se slăbește mâncând!
Mai jos este ce spune Dana J. despre experiența ei în Grupul de slăbit cu nr. 2.