Categorii
Blog Nature Sănătate și wellbeing

Aștept momentul perfect să fac o schimbare!

În grupul de coaching Wellness Fairy le-am scris azi fetelor despre stadiile schimbării așa cum sunt ele descrise încă din 1977 de către James O. Prochaska. Și le spuneam cât de eliberator a fost și pentru mine când am decis, ca health coach și nutriționist, să nu mai lucrez cu femei aflate în stadiile pre-contemplare și contemplare. Precontemplarea (nu vreau să mă schimb) este punctul de plecare pentru orice persoană care începe să facă o schimbare în ceea ce o privește. În acest stadiu, momentul în care se află o persoană nu reprezintă o problemă pentru ea. Este împăcată și mulțumită cu ceea ce este ea în acel moment. În starea de contemplare (nu pot să mă schimb), este caracteristică ambivalența emoțională. Persoana “vrea și nu prea vrea” să renunțe la starea prezentă. În concluzie, doar cochetează cu ideea. Veți vedea și care e legătura cu momentul perfect.

Pentru oricare dintre noi, acestea sunt stadii firești. Unii oameni rămân într-una dintre aceste stări pentru o perioadă mai lungă. Sau nu le depășesc niciodată pe un anumit aspect. Însă atunci când lucrăm într-o echipă pe un obiectiv care necesită schimbare, e nevoie de ambii membri să fie conștienți de necesitatea schimbării. Să vrea. Pur și simplu nu se poate să trecem cu forța pe cineva strada, ca să zic așa. Iar munca specialistului devine munca unui Sisif, în lipsa acordului clientului său. De aceea spuneam că nu mai lucrez decât cu persoane care sunt în faza de decizie sau acțiune. Pentru că acolo am garanția că omul vrea să se schimbe (decizia) și poate să facă o schimbare (acțiunea).

Am făcut o introducere mai lungă ca să înțelegeți și în ceea ce vă privește pe voi, în ce stadiu vă aflați când vine vorba de un nou stil de viață sau doar de slăbit. E important și pentru voi, căci punctul din care plecați vă asigură reușita sau nu.

De ce unii dintre oameni nu depășesc primele 2 faze? Pot fi mai multe răspunsuri aici, însă unul dintre ele este atât de simplu. Și, totuși, de multe ori cea mai mare piedică. Mulți așteptăm momentul perfect pentru a ne ocupa de sănătate, sport, dietă. Mereu e ceva care ne ține pe loc: vacanța (nu are rost să mă apuc acum, vreau să mănânc la mare), o petrecere (care poate fi în fiecare weekend de vară, apropo), o delegație (care pot deveni mai multe delegații) și lista poate continua. Problema nu e cu viața voastră, căci viața asta face – se întâmplă. Problema e cu atitudinea ”totul sau nimic”. Ceva de genul ”dacă nu fac asta perfect, e groaznic”, nu ne va aduce ”totul”, ci doar ”nimic”.

Momentul perfect – vi se par familiare toate acestea?

Așteptați momentul perfect ca să slăbiți sau să intrați în formă fizică dorită? Parcă sunt gândurile voastre cele de mai jos?

Când o să îmi schimb jobul.

Când o să fiu mai puțin ocupată.

Când o să găsesc un partener pentru sală.

Când îmi voi cumpăra alt echipament. 

După ce termin acest proiect voi ține o dietă. 

Când termin mâncarea de la mama, merg să cumpăr legume. 

Mâine. Săptămâna viitoare. Niciodată.

Oamenii așteaptă întotdeauna momentul perfect. Dar de ce?

  • Unii sunt pur și simplu perfecționiști. Și evitarea luării unor decizii servește ca armură împotriva criticilor, eșecului, jenei.

”Aș putea….dar….” ne ține departe de durere. Din păcate, ne ține și departe de creștere într-o direcție sau alta și de a ajunge cine știm că putem ajunge.

  • Pentru mulți, e doar o justificare. Ajută la evitarea muncii de a face, care e reală și riscantă.

Adevărul e că nu există momentul perfect

Poate mai sunt pe drum câteva momente magice, când părul stă super, hainele cad pe lângă corp formând un contur care pare perfect, toate astrele se aliniază, copiii vor cu tati, instructorul îți zâmbește și nutriționistul îți pune ciocolată în planul alimentar. 🙂 Dar acele momente sunt a mia parte dintre multe imperfecte cu care trecem prin viață. Sunt acolo, se mai întâmplă, dar nu trebuie să le așteptați!

Momentul perfect a cea mai mare capcană în care putem încăpea. Este tatăl amânării la nesfârșit.

Viața e plină de momente de ”apucat” sau de făurit

Nimeni nu vă va face vreodată cadou astfel de momente. Ele trebuie văzute sau făurite de voi!

Faceți-le să se întâmple!

Asta e calea pentru toată lumea. Deși toată lumea vrea momentul perfect și caută să fie fericită tot timpul, viața e formată din momente pur și simplu. Momentele rezistă în fața așteptărilor noastre așa cum apa rezistă în fața uleiului. 🙂

Dar așa este. Pentru toată lumea, nu vă amăgiți că e altfel pentru cineva.

Azi e momentul perfect să intrați la ofertele mele din shop, unde sunt prețuri de vară, intrate la apă, nu după ce veniți din Bulgaria sau Grecia, nu la toamnă, nu peste 1 săptămână.

Pentru că azi poate fi momentul perfect! Azi, aici, acum. Pentru că, de fapt, este tot ce avem sigur: azi, aici, acum. E perfect.

Cred că pandemia asta ne-a arătat că nu există niciun moment mai potrivit decât azi, pentru că mâine pur și simplu nu știm ce și cum va fi. Nu e fatalism, e realitate.

Doar începeți. Acum!

Alt secret e acesta: nici nu trebuie să faceți multe lucruri. Doar să începeți! După care, lucrurile se vor mișca singure, așa cum se mișcă și momentele din viață singure. Pentru că un pas îl atrage pe altul. Și atâta timp cât ați reușit să vă urniți, e un super început. Ați ieșit din paradigma ”momentul perfect” sau ”totul sau nimic”.

Mergeți mai departe, chiar dacă simțiți rezistență

Mulți dintre noi cred că dacă simt rezistență, au eșuat. De exemplu, acel broccoli cu gust oribil pe care l-au încercat prima oară și bineînțeles l-au fiert prea mult, oh, din cauza lui cred că nu pot mânca legume. Sau pentru că au plecat fără lista de exerciții la sală, nu vor mai putea face antrenamentul. Sau pentru că au suprasolicitat articulațiile, sigur nu vor mai putea urca pe munte vreodată.

Nu, acestea sunt doar momente. Sunt moduriîn care ne simțim câteodată. Și, mai ales la început.

Dați-vă timp! Nu vă mai gândiți că a fost o greșeală, mergeți încă un pas în față.

Amintiți-vă că nu va fi așa mereu! Acestea sunt doar momentele de la rezistență de la început.

O clientă era așa speriată de mișcările intestinale când a trecut pe o alimentație bogată în fibre, încât am simțit că vrea să renunțe. Dar oare de ce nu ne speriem când bem 2 litri de cola zilnic și mâncăm câte o ciocolată cel puțin? Aici de ce nu apare panica? 🙂

Căutați suport din partea unui specialist!

Putem începe și continua pe cont propriu. Dar cei mai mulți dintre noi, pentru a menține schimbarea, au nevoie de ajutor. Cineva care să ne țină un pic de mână pe cărare, cu blândețe, nu să ne dea peste degete. 🙂 Cu care să mai și râdem, să facem haz sau să mai și plângem.

Care să ne dea un boost, nu brânci. 🙂

Care să ne molipsească cu entuziasm.

Care să ne ajute să simțim magia momentului de acum, azi, aici.

Dar pentru asta trebuie să începeți! Ceea ce doar voi puteți face.

Am zis de mine undeva? Că eu pot fi aceea? 🙂 contact@florinabadea.ro!

Ce puteți face?

Dacă încă vă mai simțiți blocate de ”momentul perfect”, scrieți-mi mie la adresa contact@florinabadea.ro. Poate vă va ajuta perspectiva mea. Faptul că scrieți înseamnă că deja ați început și ați depășit faza ”momentul perfect”.

Ne vom gândi împreună la obiective, așteptări și rezultate.

Și magia se va întâmpla: în mijlocul vieții, al dezastrului care ne înconjoară, puteți începe. Azi, acum, aici. După care, veți fi de neoprit!

Vă îmbrățișez cu admirație și prietenie! Și, nu uitați, fix cu scopul de a vă face începutul mai ușor, am introdus și reduceri de 20% la programele mele. Aici, toate detaliile. Scrieți-mi înainte, ca să ne conectăm, să aflăm ce vi se potrivește!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.