Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Beneficiile postului la femei – o perspectivă holistică

Postul, în diferite forme și pentru diverse motive, a fost practicat de-a lungul istoriei în multe culturi și religii. Această practică nu se limitează doar la beneficii la nivel fizic, ci are implicații puternice asupra întregii nostru ființe – fizic, spiritual, mental, emoțional și hormonal. În articolul de azi, vă invit să explorăm beneficiile postului pentru femei într-o perspectivă holistică.

La momentul la care scriu acest articol, în România suntem în postul Sfintei Marii. Este o perioadă care durează doar 2 săptămâni și mie mi se pare că nu e greu de ținut, mai ales că e vară și natura ne oferă din abundență legume și fructe. Sigur că e nevoie de un pic de practică. Mai ales pentru aceia dintre noi care nu au musai o astfel de obișnuiță. Un consum prea mare de legume și fructe poate solicita sistemul digestiv și poate apărea disconfort. Dar despre acest lucru într-un articol viitor.

Dacă doriți un model de meniu de post/vegan, vă invit să vă abonați la comunitatea Wellness Fairy Factory – aveți acolo toate resursele necesare, atât gratuite, cât și cu plată. Depinde de voi și de ceea ce vă doriți pentru restul anului. Pentru orice altă nevoie despre stil de viață sănătos și educație alimentară pentru sănătate sau pentru slăbit, despre mâncat emoțional ori echilibru hormonal la femei, despre conectarea conștientă la corp, îmi puteți scrie la [email protected]. ❤️

Dar să ne întoarcem la beneficiile postului. Care sunt acestea?

Beneficiile Fizice:

 1. Detoxifiere: Postul poate oferi organismului o pauză de la procesarea mai îndelungată a unor alimente (ex: carnea), permițând astfel sistemului de detoxifiere să elimine mai ușor toxinele acumulate în corp.
 2. Pierdere în greutate: Postul poate ajuta la reducerea greutății prin reducerea aportului caloric și stimularea metabolismului. Desigur, există o condiție: nu cartofi prăjiți la fiecare masă și/sau pâine din belșug. 🙂
 3. Sănătatea cardiovasculară: Postul poate îmbunătăți nivelurile de colesterol și tensiune arterială, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare. Cu aceeași condiție, să aveți grijă de meniul vostru și să profitați de legume și fructe de sezon, fără excese. Deci nu dietă doar cu pepene roșu în fiecare zi, toată vara, căci există riscuri mari de carențe și alte probleme de sănătate.
 4. Sensibilitate la insulină: Practicile de post pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ajutând la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge sub control.

Beneficiile Spirituale:

 1. Conectarea cu sine: Postul poate oferi o oportunitate pentru introspecție și conectare cu sine, în timp ce ne îndepărtăm de preocupări materiale, de exemplu.
 2. Disciplină mentală: Practicarea postului necesită exersarea voinței și a auto-controlului, dezvoltând astfel disciplina mentală și puterea de a lua decizii conștiente.

Beneficiile mentale și emoționale:

 1. Claritate mentală: Postul poate îmbunătăți claritatea mentală și concentrarea, deoarece energia nu mai este alocată procesării alimentelor intens calorice și greu de digerat.
 2. Reducerea stresului: Renunțarea temporară la alimente poate ajuta la reducerea stresului, deoarece nivelurile de cortizol (hormonul stresului) pot scădea.
 3. Autocunoaștere: Postul poate aduce la suprafață emoții și gânduri ascunse, oferind oportunitatea de a le recunoaște și a ne ocupa de ele.

Beneficiile hormonale:

 1. Echilibrul hormonal: Postul poate ajuta la reglarea nivelurilor hormonale, ceea ce poate fi benefic pentru femeile care se confruntă cu dezechilibre hormonale.
 2. Îmbunătățirea ciclului menstrual: Unele femei au observat o îmbunătățire a simptomelor sindromului premenstrual și a ciclului menstrual prin practica postului de mai multe ori pe an. Nu e de mirare, având în vedere că nu mai mănâncă lactate și brânzeturi, de exemplu – unele dintre alimentele cu potențial inflamator major în corpul unei femei.

Alte beneficii:

 1. Longevitate: Cercetările sugerează că postul alimentar poate fi asociat cu longevitatea, prin reducerea stresului oxidativ și îmbunătățirea funcțiilor celulare.
 2. Autovindecare: Postul poate activa procesele de autovindecare ale corpului, permițându-i să repare și să se regenereze.

Este important de menționat că postul nu este potrivit pentru toată lumea și că fiecare persoană trebuie să ia în considerare nevoile propriului corp și să consulte un specialist înainte de a adopta această practică. De asemenea, fiecare femeie poate experimenta postul în mod diferit, iar observarea propriului corp și a reacțiilor sale este esențială.

Adoptarea unei astfel de practici trebuie să fie însoțită de informație, responsabilitate și o atitudine de ascultare continuă a propriului corp, pentru a vedea ce îi face bine și ce nu.

Printre diferitele tipuri de post, postul negru se remarcă prin renunțarea totală la consumul de alimente și băuturi, cu excepția apei curate, timp de o perioadă determinată. Această practică are origini vechi și a fost îmbrățișată în diverse culturi și religii pentru beneficiile sale asupra sănătății și stării spirituale. Cu toate acestea, postul negru trebuie abordat cu precauție și înțelepciune.

Beneficii pentru sănătate: Postul negru poate oferi organismului o pauză de la procesarea alimentelor și poate permite sistemului digestiv să se odihnească și să se refacă. Acesta poate stimula procesul de detoxifiere, eliminând toxinele acumulate în corp. În plus, potențialul de pierdere în greutate poate fi crescut în timpul postului negru datorită restricției severe a caloriilor.

Efecte spirituale și mentale: Mulți oameni consideră postul negru ca o oportunitate de a exersa mai bine spiritualitatea. Lipsa consumului de alimente poate crea un mediu propice introspecției și rugăciunii sau meditației. Practicanții acestui tip de post raportează o mai bună concentrare mentală și o claritate sporită în timpul acestei practici, ceea ce poate contribui la dezvoltarea unei conexiuni mai profunde cu sine.

Atenție la riscuri

Este important de subliniat că postul negru poate fi riscant și nu este recomandat pentru toată lumea. Femeile însărcinate, cele care alăptează, persoanele cu afecțiuni medicale preexistente sau cei cu un istoric de tulburări alimentare ar trebui să evite această practică. De asemenea, postul negru pe termen lung poate duce la deficiențe nutritive și poate afecta negativ sănătatea.

Supraveghere profesională: Dacă cineva decide să încerce postul negru, este crucial să fie supravegheat de un medic  sau un specialist în nutriție. Aceștia pot oferi orientare și asistență pentru a asigura că organismul primește nutrienții esențiali și este supravegheat în mod corespunzător în timpul postului.

Postul negru este o practică profundă care poate avea beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru aspectele spirituale și mentale ale vieții noastre. Cu toate acestea, trebuie abordat cu precauție și înțelepciune, iar decizia de a încerca această practică ar trebui luată în considerare cu atenție, luând în considerare starea de sănătate și nevoile individuale. Se poate ține post negru o dată pe săptămână, de exemplu, dacă suntem sănătoși și nu suferim de tulburări alimentare ori de mâncat emoțional. Este un minim pe care l-am putea încerca, dacă simțim că această modalitate de pauză digestivă și de toate felurile ne este benefică.

Ladies, poate nu întâmplător, în comunitatea pe bază de abonament vorbim în această lună despre SĂNĂTATEA DIGESTIVĂ, cu accent pe MICROBIOMUL INTESTINAL și legătura lui cu sănătatea întregului organism.

Webinarul din 11 august (vineri acum) este cu multă multă informație, în timp ce pe 30 august este cu practici care să vă ajute pentru sănătatea intestinală. Vă reamintesc că fiecare dintre webinarii este însoțit de către un caiet de lucru pentru voi.

Dacă vreți să accesați luna iulie, care a fost despre OBOSEALĂ și cum să ne creștem energia – am pregătit în SHOP un pachet video+workbook (caiet de lucru). Îl puteți achiziționa de AICI – e doar 170 lei. Dacă vă înscrieți mai târziu în comunitate și plătiți un abonament pe minim 3 luni, veți putea accesa din urma astfel de pachete cu doar 100 lei. ❤️

Să vă fie cu folos!

Abia aștept să vă văd numele pe lista înscriselor în comunitatea pe bază de abonament!

2 răspunsuri la “Beneficiile postului la femei – o perspectivă holistică”

Salut, Florina! Mi-a plăcut mult articolul tău despre post și beneficiile lui. Am o întrebare legată de beneficiile mentale și emoționale.

Cum pot recunoaște dacă postul ar putea fi benefic pentru mine în ceea ce privește claritatea mentală și reducerea stresului?

Și, de asemenea, cum să fac față emoțiilor care ar putea fi aduse la suprafață în timpul postului?

Buna, ce fain! Mă bucur ca ai citit și ca te preocupa subiectul.
Ca sa iti dai seama de beneficii, e bine sa urmaresti cum te simți, cât de productivă ești, cât de bine te poți concentra și dacă te mai simți atât de iritată ori poate neliniștită, ca in perioadele in care nu țineai post. Sigur ca pentru asta ai nevoie de minim 1-2 săptămâni, cu atenție la creier și corp. Și, pentru ca trazitia către alimentație de post se face cam direct, e posibil ca in primele zile sa simți diferențe mari de dispoziție – pentru ca ies alimentele de proveniență animală, uneori iese și zaharul. Pana se restabileste un nou echilibru in creier (el mereu caută homeostazia), durează cateva zile. Tot acum e posibil sa simți emoții puternice, ai observat, nu?
In functie de ce alte practici mai ai in perioada aceasta – rugăciune ori meditație ori liniște auto-impusa ori alte tehnici de lucru cu mintea și corpul, ajuti și continerea emoțiilor, indiferent de natura lor. Dar ca așteptare, ideea e sa fim oricum mai buni și mai blânzi, pornind de la noi înșine și apoi cu cei din jur.
Cum ti se pare ce spun eu aici? 🙂
Imbratisari!❤️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.