Categorii
Blog Parenting

Cum a fost prima săptămână la British Council, în programul Summer in the City

Urc scările agale, în zumzetul copiilor care își trag părinții de mână cu nerăbdare. În timp ce podeaua freamătă sub picioarele lor, cu zgomote specifice, simt în nări mirosul acela de casă proaspăt renovată, pe care îl adulmecam și cu 20 de ani în urmă, când am pășit prima oară aici. Parcă a fost ieri, când am ieșit cu brațul plin de cărți și CD-uri pentru Listening, după ce îmi făcusem primul meu abonament. Iar după câțiva ani, când am dat testul Cambridge, mi se părea că am făcut cel mai fain lucru din viața mea de adolescent. Simt că e cea mai bună alegere și astăzi, în vara lui 2018, când vin pentru prima oară cu fetița mea cea mare, pentru Summer in the City – cursurile de vară.

Când i-am zis Blondei că vom merge 2 săptămâni la British Council, cred că îmi sclipeau ochii. Nu m-am văzut în oglindă, dar ea a simțit ceva, căci fața i s-a luminat și mi-a zis: ”Nu știu ce e British, dar dacă tu ești entuziasmată înseamnă că e ceva frumos. Că tu nu mă duci niciodată în locuri urâte!”. Am râs și mi-am dat seama că trăiesc bucuria de acum mulți ani. Am ales împreună cu ea temele, iar eu am reflectat asupra săptămânilor în care le pot încadra (sunt 11 săptămâni de program), mai ales că știam că va urma o vară încărcată de plecări și de proiecte personale. Era la început de iunie, trebuia să ne grăbim un pic, căci au fost 2 pași de parcurs: înscrierea și programarea testului de nivel. Din fericire, a fost simplu, a dat testul într-o sâmbătă dimineață, la sediul British Council din Calea Dorobanților și în aceeași zi am făcut înscrierea, în același loc, la Departamentul Relații cu Clienții. Testul nu a durat mai mult de 30 de minute și îi asigură încadrarea într-un nivel permite înscrierea atât la cursurile de vară, cât și la cursurile care încep din toamnă. 

Așa că iată-ne, pe 3 august dimineață. Nici nu e nevoie să fac apel la rugămințile mele de mami, pe care le activez în diminețile de școală. Se trezește imediat și în 10 minute e jos, în bucătărie, gata îmbrăcată și nerăbdătoare să plecăm. E mulțumită de pachețel, i-am pus 2 gustări și un sendviș mai consistent, pentru că va avea 3 pauze în program. Cursurile încep la ora 9.00 și durează până la 13.45, în fiecare zi, de luni până vineri. În timp ce își așează rucsacul, mă întreabă peste umăr: ”Dar nu vom avea teme, nu-i așa? Că sunt cursuri de vară!”. Zâmbesc și o asigur că nu, pentru că la British nu simți că e școală, totul e altfel, mult mai bine decât la școala ei. Termină de mâncat micul dejun cu entuziam și comentează: „Mă simt plină de energie acum și abia aștept să văd ce surprize ne așteaptă acolo!”. Simt un fluture în stomac, de parcă vorbește de undeva din gândurile mele. 

Ea urcă scările câte două și apoi se desprinde din mâna mea, ca să își caute sala. O simt cum țopăie, în timp ce eu nu mă apot abține să nu admir podeaua. Închid pentru câteva secunde ochii, ca să îmi amintesc unde era recepția cum 20 de ani și cum erau spațiile organizate aici. Mă trage de mână și ies repede din visare: ”Am găsit sala, uite, aici, Belfast!”, se bucură ea sărind pe loc. E 8:45 abia, o invit să se așeze în sala mare de așteptare. Știți ce caută prima oară copiii când ajung în alt loc? Nici vorbă de loc unde să se odihnească, ci compania altor copii. 🙂 ”Crezi că o să îmi fac prieteni noi? Cum va fi Miss? O să ne lase să ne jucăm?”. Avalanșa de întrebări mă pune în dificultate. Răspund pe rând, cu siguranța celui care știe că nu are cum să fie altfel: ”Da, sunt sigură că vei avea mulți prieteni după această săptămână! Miss va fi minunată! Și sunt convinsă că vă veți juca tot timpul!”. ”Ești sigură?” – mă privește ea într-o parte. ”Foaaaarte!” – îi răspund ferm dar amuzată. Între timp, se umple sala de așteptare de sunete zglobii. Sunt copii, părinți, bunici. Toți caută sălile, încape atâta bucurie aici! Apar profesoarele, încep să se strige listele, blonduța mea țopăie printre copii, dar nu mă scapă din ochi. Când își aude numele vine să îmi dea un pupic și apoi o zbughește cu entuziasm. Rămân și eu liniștită, căci cu 5 minute înainte m-am întâlnit cu Laura Bucur, o colegă blogger, care venise și ea cu fetița ei cea mare. O întreb ce plan are și îmi zice că ar sta să lucreze aici. Gând la gând, aveam deja companie.

Summer in the City

Și așa a fost toată săptămâna, am avut birou împreună, în curte la British Council. Am ales noi curtea, căci am fost binevenite și în bibliotecă. Vremea a fost după sufletul și entuziasmul nostru, nu prea caldă și nici nu a plouat defel. A fost o săptămână altfel și pentru noi. Cu schimb de idei, cu rod, cu multe cafele și gustări luate împreună. M-am simțit inspirată. M-am simțit în altă țară. Oameni pe care nu îi cunoșteam zâmbeau prietenos, iar în una din zile am avut un scurt dialog chiar cu Directorul British Council. Am agreat că ne-ar fi plăcut să continue toate acestea pentru restul verii. 🙂

Summer in the City

În prima zi am așteptat cu sufletul la gură, să îi iau fetei pulsul când iese. Zburda, la fel cum a intrat. Veselia pământului. Nu am apucat să o întreb, că mi-a raportat: ”A fost super, mai vreau!”. Iar în ultima zi, e ieșit și mi s-a aruncat în brațe. Apoi a început să plângă. M-a luat prin surprindere. ”Nu vreau să pleccccc!!! Vreau să vin și săptămâna viitoare și toate celelalte săptămâniiii!!”. Nu am văzut-o niciodată așa supărată că plecăm de undeva și am fost cu ea în multe locuri….

Despre Summer in The City – cursurile de vară pentru copii de la British Council

Programul este structurat în module independente – temele nu au legătură una cu cealaltă, cu durata de 1 săptămână pentru fiecare modul. Fiecare modul constă în 10 ore de limba engleză, împărțite în două lecții de o oră pe zi, și câte 2 ore adiționale de activități (lucru manual și proiecte) în fiecare zi. Lecțiile se bazează pe diverse proiecte, iar grupele sunt formate și în funcție de abilitățile de scriere și de citire ale copiilor. Costul unei săptămâni de curs este 500 lei. Acesta include toate materialele. Părinții trebuie doar să le asigure copiilor gustări pentru cele 3 pauze. În clădire există dozator de apă.

Săptămâna pe care am parcurs-o noi s-a numit ”Spre stele”, alături de copii din grupa ei de vârstă: 8 -11 ani. În grupă au fost 14 copii.

Lecțiile și activitățile s-au desfășurat de luni până vineri, între 09.00 și 13.45, după următorul program:

  • 09.00 – 10.00 | Lecție engleză 1
  • 10.00 – 10.15 | Pauză *
  • 10.15 – 11.15 | Lecție engleză 2
  • 11.15 – 11.30 | Pauză *
  • 11.30 – 12.30 | Activități 1
  • 12.30 – 12.45 | Pauză *
  • 12.45 – 13.45 | Activități 2

La clasa noastră au fost un profesor, un coordonator de activități și un asistent profesor. Ele au lucrat pe rând și au beneficiat fiecare de asistența celei din urmă. Copiii sunt supravegheați atât pe perioada pauzelor, dar și la ieșire. Nimeni nu părăsește clasa, dacă nu apare un adult cu numele copilului înscris pe cardul verde, ridicat de la Relații cu Clienții. Eu am solicitat 2 carduri, în cazul în care nu pot să merg eu să o iau la finalul cursurilor, să aibă altcineva din familie celălalt card – tatăl ei sau bunicul. 

Dacă vă întrebați de ce să alegeți British Council pentru copiii voștri, punctez mai jos cele mai importante avantaje:

  • Urmează 4 ore pe zi, în module flexibile – eu zic că sunt suficiente pentru vacanță;
  • Au parte de o săptămână intensivă de activități interesante, organizate în mod creativ și interactiv, în limba engleză;
  • Profesorii au experiență și calificări internaționale – am avut ocazia să îi observ din curte și în timpul pauzelor și relaționarea lor cu cei mici mi s-a părut exact ce trebuie: umană, blândă și prietenoasă;
  • Copiii au ocazia să își dezvolte abilitățile de comunicare în limba engleză;
  • Un astfel de curs e menit să le stimuleze încrederea în sine și în ceilalți, în timp ce se distrează și se bucură de vacanță;
  • Explorarează subiecte fascinante din viața de zi cu zi;
  • Le stimulează curiozitatea despre lume și viață;
  • Sunt antrenați cu metode de comunicare mixte: clasice, jocuri, proiecte de grup, concursuri, ateliere artistice;
  • Le dezvoltă copiilor mai mari aptitudini precum colaborarea, creativitatea și rezolvarea problemelor. 

Pe scurt, în timp ce-și va face prieteni și se va distra, copilul își va îmbunătăți abilitatea de comunicare în limba engleză. 

Summer in The City

Noi abia așteptăm săptămâna a 2-a, la început de septembrie. Va fi despre animale fascinante. 

Alte teme pe care copiii pe parcurg la British Council în această vară sunt: Călătorie în adâncul mării, Invenții remarcabile, Civilizații din antichitate. 

Summer in the City

Am întrebat-o pe Teo despre cele 5 lucruri care i-au plăcut foarte mult în această săptămână.

Iată ce mi-a răspuns:

  • Piesa de teatru cu personaje;
  • Jocul cu dansul și planetele;
  • Înviorarea;
  • Concursul la care trebuia să și alerge;
  • Faptul că i-a lăsat Miss să dea singuri nume la echipe. 

I-am oferit și o provocare: să îmi descrie într-un singur cuvânt săptămâna petrecută la British Council. Știți care a fost acela? DISTRACȚIE. 🙂 

Așadar, draga părinți, dacă sunteți ca mine, în căutare de locuri autentice în care copiii voștri să petreacă timp de calitate și nici să nu își dea seama că învață, sub îndrumarea blândă a unor profesori cu experiență, cred că tocmai ați aflat de un astfel de loc: British Council, programul Summer in the City. Între timp, noi abia așteptăm să revenim pe 3 septembrie la curs! Cred că e cea mai bună modalitate de a face trecerea de la vacanță la școala care va începe anul acesta pe 10 septembrie. 

Summer in the City

Summer in the City

Vacanță frumoasă și distractivă să aveți!

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.