Este adevărat că alimentele pot face mult mai mult decât să furnizeze energie. Iar când suntem bolnavi, mâncarea potrivită este mai importantă decât vreodată. Anumite alimente au proprietăți puternice care ne pot sprijini corpul în timp ce se luptă cu o boală. Acestea pot ameliora anumite simptome și chiar ne pot ajuta să ne vindecăm mai repede. Deci am zis ca un om mare aceste cuvinte 🙂 și vă rog frumos, dacă nu mă credeți, să vă întrebați și medicii care vă tratează, tocmai pentru că este foarte important ce mâncăm când suntem răciți.
Top alimente în răceală
1. Supa de pui
Supa de pui a fost recomandată ca remediu pentru răceală de sute de ani, pentru motive întemeiate. Este ușor de consumat, cu o mulțime de vitamine, minerale, proteine, care sunt substanțe nutritive de care corpul are nevoie în cantități mai mari în timp ce suntem bolnavi. Supa de pui este, de asemenea, o excelentă sursă de lichide și electroliți, ambele fiind necesare pentru hidratare. Corpul nostru va avea nevoie și de mai multe lichide dacă avem febră. Mai mult, un studiu a relevat faptul că supa de pui este mai eficientă pentru curățarea mucusului nazal decât orice alt lichid. Aceasta înseamnă că este un decongestionant natural, poate din cauza aburului fierbinte :). Un alt motiv pentru acest efect este că puiul conține cisteina de aminoacizi, care distruge mucusul și are efecte anti-virale, antiinflamatorii și antioxidante. Supa de pui inhibă, de asemenea, acțiunea neutrofilelor, care sunt celule albe din sânge care pot provoca simptome precum tusea și nasul înfundat.
2. Usturoiul
Usturoiul poate oferi tot felul de beneficii pentru sănătate. A fost folosit ca plantă medicinală timp de secole și a demonstrat efecte antibacteriene, antivirale și anti-fungice. Poate stimula și sistemul imunitar. Puține studii de înaltă calitate au explorat efectele usturoiului asupra răcelii sau gripei obișnuite, dar unele au găsit rezultate promițătoare. Un studiu a constatat că persoanele care au mâncat usturoi în mod regulat s-au îmbolnăvit mai rar. În ansamblu, grupul consumator de usturoi a petrecut cu 70% mai puțini zile fiind bolnavi decât grupul placebo. În plus, mai multe studii au arătat că suplimentele din extract de usturoi pot spori funcția imună și pot scădea severitatea răcelii și a gripei. Adăugarea de usturoi în supa de pui sau în bulion poate oferi atât aromă, cât și eficiență în combaterea simptomelor de răceală sau gripă.
3. Apă de nucă de cocos
Hidratarea este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face când suntem bolnavi. Hidratarea este deosebit de importantă atunci când avem febră, transpirăm foarte mult sau avem vărsături sau diaree, ceea ce ne poate determina să pierdem multă apă și electroliți. Apa de nucă de cocos este băutura perfectde băut când suntem bolnavi. Pe lângă faptul că este dulce și aromată, conține glucoză și electroliții necesari pentru rehidratare. Studiile arată că apa de nucă de cocos ne ajută să ne rehidratăm după exerciții fizice și cazuri ușoare de diaree. De asemenea, provoacă un disconfort mai scăzut stomacului decât băuturile similare. În plus, mai multe studii efectuate pe animale au descoperit că apa de nucă de cocos conține antioxidanți care pot lupta împotriva leziunilor oxidative și pot, de asemenea, să îmbunătățească controlul zahărului din sânge.
4. Ghimbir
Ghimbirul este probabil cel mai bine cunoscut pentru efectele sale anti-greață. De asemenea, s-a demonstrat că ameliorează eficient greața în legătură cu sarcina și tratamentul cancerului. Mai mult, ghimbirul acționează similar cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. De asemenea, a demonstrat efecte antioxidante, antimicrobiene și anticanceroase. Deci, dacă simțim greață, ghimbirul este cel mai bun produs disponibil pentru ameliorarea acestor simptome. Ghimbirului este unul dintre cele mai bune alimente pe care le putem mânca când suntem bolnavi.
5. Banane
Bananele sunt o mâncare excelentă atunci când suntem bolnavi. Acestea sunt ușor de mestecat și cu o aromă delicioasă, dar oferă, de asemenea, o cantitate bună de calorii și nutrienți. Un alt mare beneficiu al bananelor sunt fibrele solubile pe care le conțin. Dacă avem diaree, bananele sunt unul dintre cele mai bune alimente pe care le putem mânca, deoarece fibra poate ajuta la ameliorarea diareei. De fapt, se pare că unele spitale utilizează fulgi de banane pentru a trata pacienții cu diaree.
6. Legume verzi
Este important să obținem toate vitaminele și mineralele pe care corpul are nevoie în timp ce suntem bolnavi, dar acest lucru poate fi dificil de făcut cu o dietă tipică. Legumele verzi cu frunze, cum ar fi spanacul, salata și varza, sunt pline de vitamine, minerale și fibre. Acestea sunt surse deosebit de bune de vitamina A, vitamina C, vitamina K și acid folic. Acestea acționează ca antioxidanți și ajutaă la combaterea inflamației. Frunzele verzi au fost, de asemenea, utilizate pentru proprietățile lor antibacteriene.
7. Miere
Mierea are efecte antibacteriene puternice, probabil datorită conținutului ridicat de compuși antimicrobieni. De fapt, are efecte antibacteriene atât de puternice încât a fost folosită în pansamentele de răni de către vechii egipteni și este folosit încă în acest scop astăzi. Unele dovezi sugerează că mierea poate stimula și sistemul imunitar. Numai aceste calități fac ca mierea să fie o hrană excelentă când suntem bolnavi, mai ales dacă ne doare în gât. Multe studii arată că mierea suprimă tusea la copii. Se amestecă aproximativ jumătate de linguriță (2,5 ml) de miere cu un pahar cald de lapte, apă sau o ceașcă de ceai. Aceasta este o băutură hidratantă, calmează tusea, antibacteriană.
De obicei, avem febră atunci când luptăm împotriva răcelii, deci este important să rămânem hidratați – să bem multă apă pentru a înlocui fluidele pe care le putem pierde prin transpirație. În timp ce apetitul nostru poate fi suprimat, ar trebui să încercăm să luăm cât mai multe substanțe nutritive pentru a ajuta la combaterea infecției.
Vitamine și minerale
Calciul și vitamina D sunt două suplimente cheie pe care ar trebui să le luăm. Proteina este, de asemenea, esențială pentru a ne ajuta organismul să se însănătoșească și să ne stimuleze sistemul imunitar. Alimentele bogate în proteine sunt, de asemenea, bogate și în alte vitamine utile, cum ar fi B6 și B12, care acționează pentru un sistem imunitar sănătos. B6 poate fi găsit și în alimente precum cartofii, spanacul, boabele de cereale și curcanul, în timp ce laptele, carnea și peștele sunt deosebit de bogate în B12.
O dietă cu un nivel ridicat de zinc este încurajată să contribuie la combaterea infecțiilor, cu seminșe de dovleac, spanac, miel și carne de vită.
Ce alimente să evităm când suntem răciți
Când suntem bolnavi, este adesea mai bine să consumăm alimente simple, pentru a evita supărarea stomacului. Mâncarea picantă ne poate irita stomacul și ne poate face să ne simțim mai rău. În timp ce dulciurile pot fi o sursă de confort atunci când suntem răciți, conținutul ridicat de zahăr poate suprima de fapt sistemul imunitar, nu este prea indicat când luptăm împotriva unei infecții. Alimentele grase și prelucrate au un conținut nutrițional scăzut și pot fi mai greu de digerat în comparație cu sursele de proteine. Burgerii, chipsuri, kebab-ul, mesele preparate la cuptorul cu microunde ar putea să nu fie cel mai bun lucru pentru a ajuta la recuperare.
Cam așa ar fi bine să mâncăm când suntem răciți.
Ceaiuri
Cat privește ceaiurile din această perioadă, am scris mai demult un articol cu ajutorul dnei doctor Ruxandra Constantina, de printat și pus în perete, aici.
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!
Sursa foto: aici