Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Ce oameni nu se îngrașă de Crăciun

Cred că ați văzut și voi că au apărut materialele în care suntem sfătuiți despre cum să mâncăm la masa de Crăciun, ca să nu ajungem la spital sau să nu ne îngrășăm. Ar fi bine să ne uităm la ele, ne-ar prinde bine. Dar vreți părerea mea? Nu cred că se uită nimeni în acest moment la mesaje legate de cumpătare în zilele de Crăciun. Suntem preocupați de zilele de post pe care le mai avem de ținut (cei care fac acest lucru) sau de masa de Crăciun – meniu și listă de cumpărături. Nu știu la alții cum e, dar la noi, la români, pur și simplu nu funcționează.  ”Adică cum, vere, după ce muncesc atât, să nu mănânc??” Un fel de a zice ”Să nu mănânc până pic sub masă sau să mă ia salvarea sau să am nevoie de medicamente?”. Adică un fel de ”ce om ești dacă nu te îngrași de Crăciun”? Uite așa suntem noi, asociem bucuria Crăciunului cu prea umplerea pântecului. Degeaba își fac medicii sau cei ca mine (health coachii) treaba și comunică pe ce canale sunt solicitați despre cum să prevenim asemenea situații, că omul nu are urechi pentru așa ceva. Mai degrabă ascultă reclamele rulate obsesiv la radio și la TV pentru tratamente de bilă, stomac, digestie și indigestie, cumpără medicamente de la farmacie, să le aibă acolo. Dar cumpătarea e exclusă din capul locului. Oare ce oameni nu se îngrașă de Crăciun?
Statisticile recente spun că după o perioadă de 2 săptămâni de petrecere culinară, ne întoarcem din vacanță cu un număr de vreo 4 kg în plus. Cam atât ne costă, în medie, dezmățul, pe cei care nu spunem ”da” la toate invitațiile la masă. Și nu cred că e o noutate pentru nimeni. Facem asta an de an, indiferent de numărul de ani pe care l-am petrecut pe acest pământ. Și ne place. Iar mie îmi place să cred că e asumat. Adică știm că vine peste noi puhoi de mâncare, îi deschidem brațele și asta e, ne reglăm noi din ianuarie. Că așa e ianuarie: luna lui ”de mâine mă apuc de slăbit”, ”de mâine mă duc la sală”, ”de mâine merg la nutriționist” etc.
Mi se pare genial cum cheltuim noi bani în decembrie pentru un preaplin care știm că ne va face rău, după care, în ianuarie, cheltuim bani să scăpăm de ceea ce am acumulat în decembrie. Tot statistic, în ianuarie se pun pe hârtie cele mai multe rezoluții în plan al sănătății și se fac cele mai multe abonamente la săli și consultații de nutriție, plătite în avans, pentru care, de multe ori, banii nu se mai recuperează. Pentru că cele mai multe asemenea rezoluții se duc pe apa sâmbetei până la mijlocul lunii. Din lipsă de timp, de motivație corectă, din cauza unor așteptări setate incorect cu noi înșine.
Ce-am vrut să spun, de fapt? Mă gândeam că ar fi o idee să lăsăm reclamele la medicamente și statul la coadă la farmacie. Să schimbăm perspectiva și să gândim că din tot acest volum de mâncare gustoasă și de sezon, care ne înconjoară, e cazul doar să ciugulim. Mai luăm la pachet, mai oferim din preaplin, mai lăsăm și pentru mâine, mai congelăm sau pur și simplu spunem NU. Da, e bun, e minunat, e savuros, dar vorba aia ”lasă pe mâine ce poți mânca azi” e încă valabilă și aduce sănătate. Știu că mulți dintre noi considerăm că cea mai bună legumă e porcul, dar zău că nu strică deloc legumele alea în farfurie, pentru lângă grăsimile ce umează să le alegem. Dintr-un motiv foarte simplu, ne ajută să ne săturăm mai repede, ne ajută la digestie, mai ales dacă bem și apă, iar efectul pe care îl au în sânge e ceea ce ne trebuie nouă acum, când combinăm alcool cu grăsimi și carbohidrați. Și mișcare, oricât de frig ar fi, e cea mai bună, pentru arderea grăsimilor. Pe jos, prin oraș, la târg, la luminițe, cu cei mici de mânuță. Fără fulare la gură și fără panică din cauza frigului. Știați că frigul ne ajută să slăbim, da?
Poate vi se va părea greu de înțeles, dar sunt și oameni care nu se îngrașă în perioada sărbătorilor. Da, sunt cei care fac, în mare, cele de mai sus. Cei care ies la sport (ski), după ce stau la masă. Cei care împart mesele, cu pauze între ele. Care doar ciugulesc din mâncare. Care nu exclud legumele, alături de grăsimi și proteine. Sunt cei care mănâncă….și nu prea. Care păcălesc masa, mai mult.
Of, zău că putem mânca și bea oricând orice se află pe masa de Crăciun! Întrebați-vă, pentru voi ce semnificație are Crăciunul, de fapt? Ok, dacă înseamnă mâncare până la refuz, sper că e asumat. Dacă înseamnă altceva și mâncarea nu e chiar nr. 1, de ce să vă stricați starea de bine? Nițică grijă n-a omorât pe nimeni, dimpotrivă.
Atât am vrut să zic. Că oricum nu știu dacă vă bateți capul acum cu asta. 🙂 Și e de datoria mea să zic, oricum.
Un Crăciun tihnit vouă! Fără kilograme în plus!
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!
Sursa foto: aici

5 răspunsuri la “Ce oameni nu se îngrașă de Crăciun”

Nimeni nu se ingrasa fix de Craciun. Pana la urma sunt 2-3 zile de sarbatoare. Cat sa si mananci? Majoritatea care se plang ca s-au ingrasat de Craciun asa erau si inainte.

Ha, ha. Îmi pare rău să te contrazic, dar dacă respecți cele 2 zile de Crăciun, a 3-a de Sfântul Ștefan, dacă pleci la munte sau la rude, dacă primești oaspeți și după aceste zile….tot așa se mănâncă până după 2 ianuarie. Că doar nu petrecem noi 1 zi!! 🙂

Cam ai dreptate. Ce sa zic la noi cu cât este frigiderul mai plin cu atât considerăm un Crăciun mai bogat. Uităm de multe ori adevărul semnificat a acestei sărbători. Si nu e să ne umplem burtă de mancare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.