Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Coboară din cap și ascultă-ți corpul – strategia eficientă pentru reducerea mâncatului emoțional

Pentru femeile care mănâncă emoțional, unul dintre aspectele cheie în procesul de vindecare este să coboare din cap și să își acorde atenție corpului. Adesea, gândurile noastre agitate și analizele mentale constante ne țin captivate într-un vârtej de emoții și ne îndepărtează de nevoile reale ale corpului.

Haide să afli despre importanța conectării la corp și cum această strategie poate contribui la reducerea episoadelor de mâncat emoțional pe termen lung.

  1. Înțelege importanța de a coborî din cap în corp: Mentalul poate fi o sursă nesfârșită de gânduri, judecăți și analize constante. Prin concentrarea excesivă pe gânduri, ne pierdem adesea contactul cu trăirile și nevoile reale ale corpului nostru. Coborârea din cap în corp înseamnă să ne acordăm timp și atenție pentru a asculta semnalele pe care corpul nostru ni le transmite, cum ar fi senzațiile fizice, emoțiile și nevoile.
  2. Observă și ascultă semnalele corpului: Începe să fii conștientă de senzațiile fizice și emoționale pe care le resimți în corpul tău în diferite momente. Fii atentă la senzațiile de foame, sațietate, tensiune, relaxare sau orice altă senzație specifică. Ascultă-ți corpul și încearcă să identifici ce anume îți spune prin aceste semnale.
  3. Practică mindfulness-ul când mănânci: Atunci când mănânci, concentrează-te pe experiența prezentă a mâncării. Observă culoarea, textura și aroma alimentului. Mestecă încet și savurează fiecare înghițitură. Fii prezentă în momentul prezent și conectată cu senzațiile pe care mâncarea le produce în corpul tău. Aceasta te ajută să reduci impulsul de a mânca în mod automat și să te bucuri de experiența mâncatului.
  4. Exersează tehnici de relaxare și centrare: Pentru a coborî din cap în corp, poți recurge la tehnici de relaxare și centrare, cum ar fi meditația, respirația profundă, yoga sau exercițiile de stretching. Aceste tehnici te ajută să-ți îndrepi atenția către corp și să te conectezi cu senzațiile fizice și emoționale.
  5. Construiește o relație de încredere cu corpul tău: Încurajează o relație de încredere și respect față de corpul tău. Ascultă-nevoile sale, oferă-i nutrienții de care are nevoie și acordă-i odihna și mișcarea adecvată. Fă alegeri alimentare sănătoase și hrănitoare, care îți susțin starea de bine fizic și emoțional.

Coborârea din cap în corp este o strategie puternică pentru femeile care mănâncă emoțional. Prin conectarea cu corpul și ascultarea semnalelor sale, putem dezvolta o înțelegere mai profundă a nevoilor noastre reale și putem rări episoadelor de mâncat emoțional.

Prin practicarea mindfulness-ului în alimentație, exersarea tehniciilor de relaxare și construirea unei relații de încredere cu corpul nostru, putem câștiga controlul asupra mâncatului emoțional și putem experimenta o eliberare de povara constantă a gândurilor și trăirilor mentale.

Este timpul să coborâm din cap și să ne reîntoarcem către experiența autentică a trăirilor noastre interioare.

Dar cum facem acest lucru?

Avem 2 module despre corp în cursul despre mâncat emoțional (ediția a 3-a), care începe pe 3 iulie. 

Acest lucru înseamnă practici în timp real cu mine și cu Elena Iorga – psihoterapeut contribuitor la acest curs.

Vrei să înveți cum să cobori din cap în corp?

Hai alături de noi la acest curs transformațional, care se va desfășura pesta vară.

Vrei să afli mai multe?

Dă-mi un email la adresa contact@florinabadea.ro sau dă reply la acest email, dacă așa primești articolul meu.

AICI sunt mai multe informații și ai și opțiuni de înscriere/plată.

Hai, nu mai amâna și nu mai pierde vremea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.