Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

De ce mănânci, dacă nu îți e foame?

Tu știi de ce mănânci (atât de) mult, chiar și atunci când nu îți este foame? Sau de ce, după o masă copioasă, simți nevoia de dulce sau să ronțăi ceva? 

Astăzi vreau să vorbim despre răspunsul la aceste întrebări și vreau să te ghidez înspre a conștientiza epsioadele de mâncat emoțional și legătura dintre ele și un concept care poate să fie nou pentru tine: reglarea emoțională. 

Pentru că atunci când e pace în interior, e pace și în farfurie. Și a fi pace în interior nu înseamnă să fii fericită mereu, ci să accepți și să gestionezi și sentimentele de tristețe, stres, anxietate etc., atunci când ele apar. 

Am lucrat cu sute de femei de-a lungul anilor, iar toate clientele mele mi-au spus că mănâncă „pe fond nervos” pentru că nu știu cum altfel să își gestioneze emoțiile. Și e de înțeles. Pentru că în copilărie sau adolescență nu am fost învățate niciodată să stăm cu emoțiile noastre, să le ascultăm, să le acceptăm. Am preluat comportamente văzute la părinți, bunici, prieteni de familie, profesori etc., care, la rândul lor, nu știau prea multe despre emoții.

În mod direct ni s-a prezentat mâncarea ca:

  •  o formă de alinare:

 „Te-ai lovit? Te doare? Hai să-ți dau ceva dulce să treacă.”

  • sau de celebrare:

„Ai luat note bune azi/Ai fost ascultător/E ziua ta, putem merge la restaurantul de fast food preferat/la cofetărie.”

Și chiar și acum, ca adulți, funcționăm după același pattern. De câte ori nu ai obținut ceva important la birou și apoi ai ieșit la o pizza? Sau de câte ori nu te-ai simțit tristă și ai mers să îți iei o înghețată?

Spune-mi, de câte ori ai fost la o seară cu prietenii și ați gătit sănătos? Și de câte ori ai comandat pizza, ai cumpărat chipsuri sau ați băut sucuri acidulate?

Mâncarea a devenit sursa noastră de celebrare, de alinare, de confort, de relaxare sau de gestionare emoțională, deși rolul ei, înainte de toate, este acela de a ne hrăni corpul…și atât.

Deci, ce facem după ce toată viața mâncarea ne-a devenit instrument de reglare a emoțiilor, ajutor în combaterea stresului și anihilator al tristeții? 

Păi învățăm ABC-ul emoțiilor. 🙂 

Adică învățăm să fim confortabile cu orice emoție trăim, învățăm să nu ne mai ascundem de ele și să le acceptăm. Învățăm că a trăi emoții de orice fel este firesc, că suntem ființe umane, iar curcubeul emoțiilor este un dar minunat prin care procesăm evenimente, trăiri, întâmplări din viața noastră. 

Este necesar să învățăm să nu ne mai panicăm atunci când simțim emoții cu care nu suntem confortabile, cum ar fi tristețea, supărarea, stresul, ci să le privim cu blândețe, să le simțim, să le lăsăm să fie. Emoțiile vor doar să fie trăite, nu mâncate!

Pentru că doar trăindu-le, ele se vor elibera din corp. Și doar trăindu-le, vei învăța să te auto-reglezi și vei descoperi metode eficiente cu adevărat pentru a le face față.

Adică mâncarea nu va mai fi aliatul tău numărul 1  atunci când apar emoții, fie ele de orice natură. Cu timpul, îți vei da seama că:

  • atunci când ești tristă, nu ai nevoie de mâncare, ci poate de o îmbrățișare de la cineva drag. Sau de timp cu tine, în liniște. Sau de timp  petrecut făcând activități care-ți aduc fericire;
  • sau atunci când ești stresată, nu ai nevoie de “ronțăieli”, ci, mai degrabă, de o pauză. De o plimbare în natură sau de un telefon la o prietenă;
  • dacă ești irascibilă, nu ai nevoie de o pungă de chipsuri mâncată în fața televizorului, ci de spațiu sau de  timp petrecut singură ori de o gură de aer proaspăt;
  • iar atunci când ești obosită, nu ai nevoie de mâncare „fast”, ci de odihnă. Sau poate de puțin ajutor din partea soțului, a familiei, a colegilor, a prietenilor – nu-ți fie frică să-l ceri;
  • și atunci când ești îngrijorată, nu ciocolata te va calma pe termen lung, ci poate o sesiune de jorunaling în care îți așterni pe hârtie toate preocupările. Sau o conversație cu cineva drag;
  • când te simți constant anxioasă, nu înghețata este antidotul, ci poate câteva sesiuni de terapie;
  • inclusiv atunci când ești fericită, nu e nevoie să celebrezi cu o prăjitură pe care mai apoi o s-o regreți, ci poate, în primă fază, ai nevoie doar să dansezi, să eliberezi entuziasmul și să te bucuri ca un copil.

Nu mă înțelege greșit, nu este absolut nimic în neregulă cu a mânca desertul preferat sau un burger cu cartofi prăjiți din când în când, atât timp cât le mănânci conștient, din plăcere, și nu din nevoie. Mănâncă-le liniștită, savurează-le că așa alegi tu! Dar nu cu sentimentul că dacă nu le mănânci acum, nu mai poți, căci ceva rău se va întâmpla! 

Odată ce începi să stai cu emoțiile tale, să le conștientizezi, să le lași să fie, odată ce le înțelegi cu adevărat, vei ști să faci diferența și între foamea corpului și foamea emoțiilor. Vei ști când mănânci pentru că ți-e foame și când să te oprești sau când îți vine să mănânci pentru că o anumită emoție cere atenție. 

Draga mea, nu te speria și nu fugi de emoțiile tale! Ele sunt mecanismul prin care percepem viața. 

Fii prietenă cu ele, îmbrățișează-le și mulțumește-le pentru că sunt în viața ta. 

Stai cu ele, analizează-le și oferă-le atenția necesară.

Pentru o mai bună relație cu emoțiile tale, îți las câteva întrebări pe care să ți le adresezi înainte de fiecare masă, ori atunci când nu ești sigură dacă îi e foame corpului sau simți foame emoțională:

  • S-a întâmplat ceva azi care m-a făcut să simt o emoție puternică?
  • Ce simt acum? ce îmi spune corpul?
  • Ce vreau să mănânc?
  • Cum aș putea să gestionez altfel această emoție?
  • Ce parte a corpului meu are nevoie să fie hrănită acum? cu ce?

Încă te mai poți înscrie în programul de 6 săptămâni – “Mâncatul emoțional – de ce mâncăm și cum să ne oprim”. 

Începem luni, pe 8 mai, la ora 20.00.

AICI ai linkul unde încă te mai poți înscrie!

Uite mai jos și agenda, să vezi ce subiecte interesante vom atinge.

Alături de Elena Iorga, psihoterapeut, voi fi cu tine timp de 6 săptămâni și 7 module live, pe zoom. Dar nu numai atât, pentru că vom fi alături de tine și colegele de curs din 8 mai până în 26 iunie, în grupul de whatsapp dedicat, dacă aveți orice întrebare cât timp lucrați la fișe, completați work book-urile primite sau practicați meditațiile și exercițiile de imagerie ghidată. E un curs practic, în care vei lucra mult cu tine.

Hai, dă-ți voie să simți și să înțelegi ce este cu foamea ta! 😍

Hai să te înscrii, click pe linkul de mai jos:

AICI ai linkul unde încă te mai poți înscrie!

Te aștept cu drag și entuziasm!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.