Categorii
Blog Wellbeing

De ce sa citim zilnic – cu Octavian Paler

Obisnuiesc sa citesc in paralel mai multe carti. Insa mai mult de 2-3 nu reusesc si din experienta mea, nici nu cred ca este bine: ajungi sa confunzi planurile, ideile sau personajele, de multe ori poti chiar sa uiti bucata de fir narativ pe care tocmai ai lasat-o. Cu toate acestea, nu ma las. Am o carte in masina si celelalte 2 acasa. Cea din masina ma ajuta sa umplu timpii morti, cei pe care ii petrec asteptandu-mi fiica de la vreo activitate sau asteptand la o intalnire la care am ajuns prea devreme. Acasa, citesc in functie de dispozitie – beletristica sau dezvoltare personala. In orice caz, citesc zilnic minim 20 de pagini. Nu stiu daca e mult sau putin, dar e un reper pentru mine. E reperul pe care, fara sa stiu, in urma cu multi ani, in vremea liceului, Octavian Paler mi l-a imprimat.

Pe vremea licelui, eram redactor la revista si extrem de mandra de asta. Imi doream sa ajung jurnalist si scriitor. Citeam mult, cu nesat. Aveam 2 autori preferati: Cioran si Paler. Intr-o dimineata ploioasa de primavara, Octavian Paler ne-a facut o vizita si ne-a vorbit timp de 2 ore neintrerupt despre carti si comoara ascunsa care sta in spatele lor. Ma surprind si astazi cu fragmente de fraze din acel discurs, pe care i le spun fiicei mele de 6 ani. Dincolo de frumusetea acestora si discursul lui profund emotional, autorul ne-a daruit un sfat pe care nu l-am uitat toata viata: indiferent cu ce ne ocupam, sa nu treaca o zi fara sa citim macar 20 pagini dintr-o carte! Daca ma concentrez, simt si acum in creier freamatul din sala. Au inceput sa curga intrebarile – cea mai ridicata dintre ele a fost ”de ce in fiecare zi?”. Stiu ca mi-am notat argumentele, nu vi le scriu de pe notite, insa imi amintesc cateva care m-au insotit de atunci:

  • Cititul aduce liniste in suflet
  • Cititul ne ajuta sa ne exprimam mai bine – atat in scris, cat si in vorbire
  • Cititul ne stimuleaza creierul
  • Cititul ne ajuta sa ne concentram mai bine
  • Cititul ne imbunatateste memoria
  • Cititul ne ofera cunoastere in stare pura

Pe mine m-a motivat in ziua aceea Paler. M-am convins apoi singura, prin exercitiu. De atunci, ”cartea de pe noptiera” exista tot timpul. Intre timp, cum ziceam, a aparut si ”cartea de pe bancheta masinii”. Mai mult, mi-am creat obiceiuri in jurul lecturii, ce imi aduc impreuna bucurie si fac ca zilele sa imi fie mai frumoase. Am 4 ani de cand citesc dimineata – ma trezesc mai devreme si citesc, in timp ce savurez prima ceasca de cafea a zilei. Desi am de lucru, am avut joburi, am familie, am copil de pregatit dimineata pentru scoala si o zi plina inainte! Dar exercitiul cititului de dimineata a reusit sa imi schimbe perspectiva asupra zilei de lucru si pot afirma fara sa exagerez ca mi-a schimbat viata!

Deci mesajelor pentru care ii sunt azi recunoscatare lui Octavian Paler le pot adauga azi propriul mesaj: CITITUL SCHIMBA VIATA!

0 răspunsuri la “De ce sa citim zilnic – cu Octavian Paler”

Pentru mine,care am trait treizeci si cinci de ani in fostul regim,cititul implica in primul rand ” fuga” dupa o carte buna,pe care de cele mai multe ori ,o luam “la pachet” cu mult mai multa maculatura……Apoi,cititul….refugiul intr-o lume magica, o lume care ma spala de griul in care traiam……si apoi,erau serile tarzii cand impreuna cu omul iubit ,dezbateam ceea ce am citit,cu pareri pro si contra ….. mai erau si momentele in care ne citeam poezii -momente pe care le traim si azi…..”intalnirele noastre tainice” care ne fac atat de fericiti ….

Frumos, Mara! Cu adevarat o motivatie care sa te determine sa te apropii de citit! Cititul apropie oamenii, intareste cuplul care isi gaseste astfel idei de dezbatut si motivatii pentru a petrece timp impreuna! Cititul aduce deci fericire si armonie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.