Categorii
Blog Food and nutrition

Detox sau nu?

dr zugravu corinaCa orice femeie, am incercat de-a lungul timpului diete fara numar si fara sa stau mult pe ganduri, mai ales daca uneia dintre prietene i-a prins bine si a avut rezultate. Cu timpul si odata cu experienta atator incercari si esecuri, evident, am invatat ceva – macar sa fiu un pic sceptica, pana verific sursele si pana ma sfatuiesc cu medici specialisti pe problematica.

In ultimul an, imi da tarcoale ideea detoxului. Am avut colege care intrau intr-un astfel de program singure – citisera pe undeva cum se face. Si prin urmare, cat era ziulica de munca de lunga, le vedeam cu sticla pe masa – ba de fructe, ba de legume. Stiam ca e sensibil subiectul, asa ca incercam sa nu fiu prea curioasa. Doar intrebam firav – ”azi cum te mai simti, esti ok?” sau ”mai dureaza programul tau de detox?”.

Evident, eu le numaram zilele si incepeam sa ma panichez cand vedeam ca treceau mai mult de 3. Deja nici nu ma mai mira ca in unele situatii performanta de la birou era clar afectata. Dar ele pareau fericite si impacate cu ceea ce faceau. Si de fapt, cine eram eu, sa judec daca detoxul pe care il faceau era corect sau sanatos?! Mai in serios si deloc in gluma, am inceput sa mai citesc pe tema aceasta un pic. Doar ca pe masura ce ma adanceam in subiect, simteam ca ma ia ameteala – la un search pe google ti se intorc rezultate zeci. Nimic nu seamana cu altceva. Sfaturi sunt mii, unele de la antrenori sportivi, putine de la medici, altele de la nutritionisti. Seminte de in, seminte de psyllium, placa colonoidala si curatarea ei. Am simtit ca imi vajaie capul si devin confuza, pe masura ce orele de citit treceau. De obicei, dupa ce citesc un material, sunt capabila sa fac o sinteza. Imi pare rau, de data aceasta pur si simplu nu am putut.

Nu am cum sa va mint si sa va spun ca nu m-am panicat. Intai de toate, daca ne inchipuim ca nu are ce sa ne faca rau daca bem acolo niste sucuri de fructe sau legume, eu zic ca e gresit. Adica cum, daca nu sunt medicamente, nu ne pot face rau? Ba bine ca da. Va zic din experienta ca si un ceai luat intr-o cantitate excesiva sau intr-un moment nepotrivit poate fi foarte periculos. Sau poate potenta o afectiune aparent minora pe care o aveti. Asa ca am stat pe loc si am zis ca mai bine tin o zi de post cu apa si putin orez sau paine. Si sigur e mai bine decat sa ma apuc sa urmez de pe internet un asemenea program.

Intai de toate eu zic ca e bine sa ne clarificam ce vrem de fapt.

Sa slabim?

Sa ne recuperam dupa perioada de sarbatori, cand am facut excese si combunatii diverse?

Sa eliminam toxine?

Am rugat-o prin urmare pe doamna doctor Corina Zugravu – medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei sa ne lamureasca un pic. I-am ascultat multe discursuri si am citit materiale scrise de dansa, asa ca stiam care e in mare opinia dansei legata de alimentatie in general, care cumva coincide cu ideile mele despre lume, viata si mancare: armonie si echilibru. Deci totul cu masura.

Asa ca a avut amabilitatea sa imi raspunda la cateva intrebari. Va multumim, doamna doctor! Eu m-am lamurit si m-am hotarat sa continui sa beau apa si sa fac mai multa miscare!

  • Cine apeleaza de obicei la detox?

Am cunoscut mai multe tipuri de oameni care apeleaza la detox. Fetele care vor sa slabeasca sunt o categorie. Vestea pentru ele este ca detoxul te slabeste de unde nu trebuie si nici nu aduce nutrientii adecvati. Apoi sunt cei care fac excese (da-i cu spritul, da-i cu sarmaua si cozonacul, da-i cu tigara), vor un fel de perioada de pocainta. Detoxul ajunge sa fie un fel de “indulgenta” care te scapa mai repede din Purgatoriu. Si dupa ce se termina detoxul, se simt gata sa o ia de la cap (da-i cu sticla, da-i cu mielul, da-i cu ceafa si gratarul). Mai sunt persoanele care chiar cred ca detoxul le ajuta. Adevarul este ca peste tot se vorbeste de minunile acestui detox si este normal ca oamenii sa aplece urechea la ce informatie circula in jur. Sfatul meu sincer este sa aveti mare grija, pentru ca va puteti da peste cap metabolismul chiar iremediabil, odata cu astfel de decizii luate. O detoxifiere nu trebuie sa justifice un stil de viata nesanatos si nu aveti voie sa apelati la asa ceva daca suferiti de o afectiune.

  • Ce ne puteti spune despre toxine – sunt ele cel mai mare rau al corpului nostru?

Nici vorba. Corpul nostru are de-a face dintotdeauna cu o gramada de toxine. Ele apar din metabolismul normal in fiecare nanosecunda sau vin din mediul exterior… si asta nu de ieri, de azi, pentru ca si in trecut existau poluare si chimicale, dar de alta natura decat cele de astazi. Daca nu am reusi sa facem “detox” in fiecare moment al vietii noastre, am ajunge rapid pe un pat de spital si apoi pe lumea cealalta. De detox se ocupa in primul rand ficatul (uzina organismului) si apoi rinichiul. O dovada in acest sens sunt bolnavii de ciroza hepatica si cei cu insuficienta renala care, daca nu sunt ajutati (de exemplu cei cu probleme la rinichi, prin dializa) mor intoxicati cu propriile toxine. Eliminam toxine si prin tubul digestiv (este vorba de cele care nu au apucat sa se absoarba) si, la niveluri minime, prin transpiratie si respiratie. Deci pentru a fi siguri ca detoxul merge ca pe roate trebuie sa avem mare grija de organele amintite. Astfel, ficatul trebuie protejat de “chinuri” suplimentare (alcool, medicamente hepatotoxice, mancaruri indigeste), trebuie bine aprovizionat cu glucoza si vitamine, rinichiul trebuie ferit de pietre si nisip, iar din punct de vedere al digestiei, e necesar sa avem grija sa nu fim constipati si sa ne “cultivam” o flora intestinala sanatoasa, predominant de fermentatie. Adaugati necesitatea de a aduce proteine suficiente in organism, pentru ca ele sunt uneltele detoxifierii, actionand in colaborare stransa cu organele mai sus amintite. Prin urmare, corpul uman este angajat continuu in vaste operatiuni de detoxifiere, deoarece in fiecare moment metabolismul nostru produce toxine. Mai mult, zi de zi aducem fara sa vrem toxine prin intermediul aerului respirat, apei, alimentelor stropite cu chimicale sau medicamentelor pe care suntem nevoiti sa le luam. Este adevarat ca astazi, mai mult decat oricand, stilul de viata modern, care adauga paletei de factori nocivi si stresul, are darul de a suprasolicita, uneori aproape de limita, mecanismele noastre de detoxifiere fiziologica.

  • De fapt, o asa zisa cura de detoxifiere cu sucuri de fructe si legume, ce efecte are in organism?

E simplu. O mare foame! Deci foame si suc… In rest, absolut nimic. Imi pare sa va dezamagesc, dar detoxul nu inseamna dieta. Nu este nici macar o componenta a unei diete. Ba, uneori, regimurile de slabit, indeosebi cele care se bazeaza pe proteine si grasimi (regim de tip Atkins), reprezinta acceleratori ai invaziei de toxine. Creeaza un context in care ficatul este supus unui efort suplimentar. Chiar si in cadrul unei cure de slabit echilibrate, componentele detoxifierii nu pot fi aplicate cu bune rezultate. Slabind, am antrenat in circulatie o gramada de toxine care se gaseau depozitate in tesutul adipos de care am scapat. Este bine cunoscut faptul ca multe pesticide organice, de exemplu, fiind lipofile, stau in grasimea corporala. Dupa o scadere importanta in greutate, ele se elibereaza si pot, rareori, din fericire, sa stea la originea unor intoxicatii serioase.

Ce se mai intampla de fapt odata cu ingerarea acestor sucuri: sucurile vegetale, de altfel extrem de sanatoase si pe care le-as recomanda si chiar in consum zilnic, nu ocazional, aduc numai carbohidrati. Nu proteine, nu lipide. Aportul dezechilibrat de nutrienti duce, evident, la un dezechilibru metabolic. Desigur, acesta va fi apoi compensat de saracul nostru organism, dar… de ce am face asta?! De ce l-am stresa suplimentar?! A, sucurile sunt bogate in fitonutrienti, antioxidanti, minerale, vitamine… Dar toate aceste substante nu se prea depoziteaza in organism, ele se elimina rapid. Eficienta prezentei lor ar fi maxima daca am consuma sucurile intr-o dieta normala, echilibrata, nu pe stomacul gol si deja ametiti de foame. Ne simtim mai liberi, mai usori dupa detox?! Pai.. da… pt ca foamea ne-a zapacit, saracele noastre organe si-au mobilizat rezervele pentru a supravietui, am pierdut minerale si apa (sucurile fiind diuretice pentru ca sunt bogate in carbohidrati).

  • Ok, am inteles deci ca un detox cu sucuri nu este indicat. Dar totusi conceptul exista. Ce fel de varianta recomandati?

In primul rand, va recomand sa incercat sa mancati si sa traiti cu intelepciune, beti sucurile minunate in fiecare zi, miscati-va in aer liber iarna ca si vara… Incercati sa reduceti portiile, iar seara sa mancati usor, si nu dupa ora 20.00. Mancati un fruct, nu beti fresh. Puteti zilnic, timp de o saptamana, sa mancati din plin crucifere (varza alba si rosie, broccoli etc.), legume frunze (dupa sezon, oricare ne sunt pe plac), zarzavaturi bogate in sulf (usturoi si ceapa mai ales), lamai. La toate acestea se adauga legume trofice pentru ficat: sfecla rosie, telina sau anghinare, surse de fibre solubile (tarate de psyllium, in macinat, mere, gutui, pere, morcovi), 70 g de proteine din carne slaba. E mai bine si mai sanatos!

Nu credeti in minuni si nu credeti ca daca va deshidratati peste noapte corpul va arata mai bine! Incercati sa traiti si sa simtiti altfel, mai simplu si mai usor, sa mancati 80% crud si doar 20% gatit. Este foarte important sa va mentineti sanatosi si cu un tonus muscular si psihic bun! Va doresc intelepciune, sa faceti alegerile cele mai bune pentru corpul vostru!

Foto: arhiva personala dr. Corina Zugravu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.