Categorii
Blog Food and nutrition

Copiii noștri fac ce văd la noi, nu ce le spunem – Ghid de nutriție a copilului (pdf)

Pe un grup de Facebook, câteva mame povesteau ieri că au ciocolată ascunsă în diferite locuri din casă, la care să apeleze atunci când au nevoie. După prima sesiune de explorare cu una dintre noile mele cliente, am aflat că gătește pentru toată familia, care nu prea se omoară cu mâncatul, iar ea oricum nu mănâncă din ce gătește. Altcineva se plângea deunăzi că nu mănâncă copiii fructe și legume, iar o altă mamă spunea că la ei în casă se bea apă foarte greu, pentru că nu le place apa. Cate case sunt, atâtea obiceiuri sunt, ați spune. Și aș adăuga tot atâtea probleme. 

Adevărul e că atâta timp cât noi mâncăm ciocolată ascunse după paravan și vrem ca cei mici să mănânce sănătos și să nu se atingă de dulciuri, e imposibil să reușim asta. Dacă la noi în casă se bea suc și apa nu există decât la chiuvetă și pentru scopuri casnice, niciodată nu va exista nevoia pentru apa de băut. Dacă mama gătește și ea nu se așază la masă să mănânce cu copiii ei, de ce credeți că ar mânca cei mici cu entuziasm? Copiii nu mănâncă fructe și legume dacă noi, părinții, nu mâncăm fructe și legume și pentru că mediul în care își petrec cea mai mare parte a timpului nu le oferă aceste alimente (after school, bunici, școală, prieteni etc).

Când Maria avea 5 luni, a început să se întindă după mâncare pe masă. Norocul ei, ați spune, că are o soră mult mai mare și că a fost mult mai ușor să mănânce. În fapt, nu a fost vorba de noroc. Ci de faptul că am expus copilul la momentele mesei, fără să o îndemn să mănânce (era oricum mică, nu sosise încă momentul diversificării). Maria stătea în scăunelul ei de masă la bucătărie, cu centurile puse, în timp ce se juca pe măsuță cu diverse obiecte. Noi găteam și pregăteam masa, la bucătărie mirosea a mâncare, vorbeam despre asta și eram bucuroși. Zi de zi, după un ritual. Dimineața și la prânz doar cu mine, seara eram toți 4. Eu nu a trebuit decât să pun pe masă mâncare și să îi povestesc despre ea, iar ea a început, treptat, să se joace cu ea și să o testeze. 

Am diversificat primul copil clasic, la al 2-lea am mers pe autodiversificare. E diferență mare între ele 2, de cum se raportează la mâncare, preferințe și pofte. De exemplu, Maria mănâncă foarte rar carne. Așa a fost dintotdeauna, de aproape 5 ani. Nu am insistat și nu am obligat-o niciodată să mănânce carne. Am avut la masă și, dacă ea a dorit, și-a luat singură. Uneori, mai și cere. În schimb, pentru Teo e foarte dificil să nu mănânce carne pentru mai multe zile la rând. Am acceptat că am 2 copii foarte diferiți când vine vorba de mâncare și am gestionat situația așa cum am putut. La urma urmei, e și o chestiune de respect pentru propriul copil să îi respecți preferințele. 

Ați fi tentate să ziceți că mie mi-a fost ușor, că deh, am cunoștințe de nutriție. Adevărul e că oricărei femei, indiferent de cât de multe știe despre mâncare, tot îi răsare câteodată întrebarea: ”Oare copilul meu e suficient de bine hrănit?”

Norocul nostru, al tuturor mamelor, e că în zilele acestea avem la dispoziție informație de calitate și venită din partea medicilor de specialitate, de unde să ne inspirăm și să verificăm dacă facem bine și le oferim corect mâncarea copiilor noștri.

℗ Un astfel de material de referință este acest Ghid de nutriție a copilului Vittel Kids, care ne pune la dispoziție informații despre nutriție de la sarcină și alăptare, la diversificare și nutriția copilului mic și până după vârsta de 6 ani. E foarte ușor de accesat ghidul, căci e disponibil pe www.vittel.ro , iar link-ul direct este AICI. Puteți să îl descărcați direct în telefon, să îl parcurgeți în ritmul vostru și să verificați, în funcție de etapa de vârstă în care se încadrează copilașul vostru, cum stau lucrurile legate de mesele acestuia. 

Proiectul ”Ghid de nutriție a copilului” este susținut de către Vittel Kids și este realizat cu ajutorul Dr. Iulia Tincu, Medic Primar – Specialitatea Pediatrie, Medic Specialist – Gastroenterologie Pediatrică, Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu” București, UMF Carol Davila” București.

Ghidul cuprinde, pe lângă partea de nutriție optimă și secțiuni dedicate hidratării – un element cheie atât pentru copii, cât și pentru adulți. O alimentație diversificată și hidratarea zilnică ajută copilul să se dezvolte armonios, din toate punctele de vedere. 

De ce e important să bem apă? 

Apa are un rol important în procesul de digestie, în transportul substanţelor nutritive, în sănătatea articulaţiilor, pentru respiraţie, eliminarea substanţelor toxice din organism, pentru termoreglare, pentru funcționarea optimă a tuturor organelor şi sistemelor din corpul nostru. Când ne naștem, procentul de apă din corp este cel mai mare, după care, începe ușor să scadă, iar persoanele de vârsta a 3-a au cel mai mic procent de apă în corp. Apa se pierde prin urină, prin respiraţie, transpiraţie şi prin tubul digestiv. În perioade de temperaturi ridicate și de efort intens veți pierde apă mai repede și mai multă, de aceea e important să beți și o cantitate mai mare din acest lichid uimitor. La fel, în perioade de efort intelectual intens sau când treceți printr-un proces de slăbit ori de detoxifiere. Bineînțeles, e valabil și pentru copii, mai ales că la ei deshidratarea e foarte periculoasă.

Cantitatea de apă de care avem nevoie pentru ne menține hidratați variază de la o persoană la alta. O medie a consumului de apa ar trebui sa fie in jurul valorii de 35 -40 ml/kg corp/zi. Asta înseamnă 2-3 litri de apă, în funcție de greutatea fiecăruia dintre noi. Pe langă apă, organismul își ia necesarul de lichide și din alimentație, însă apa este esențială. 

Ghid nutriție a copilului

Câtă apă trebuie să bea copiii?

Medicul pediatru ne spune în materialul ”Ghid de nutriție pentru copii”că începând cu vârsta preșcolară, necesarul variază în următoarele intervale: 4-8 ani: 1-1,3 litri pe zi, indiferent de sex, iar între 9-13 ani: 1,5-1,7 l pe zi pentru băieți și 1,3-1,5 l pe zi în cazul fetelor. Aceste cantități cresc dacă există o cauză de pierderi accentuate – febră, căldură ambientală importantă, vărsături sau diaree.

Nu subestimați importanța apei în viața de zi cu zi! Gândiți-vă mereu la nivelul de hidratare al copilului, cu atât mai mult dacă el suferă de constipație!

Dr. Iulia Tincu ne îndeamnă în e-book-ul ”Ghid de nutriție a copilului” să facem în așa fel încât apa să fie cel mai important lichid consumat! Din păcate, în zilele noastre, ”copiii beau mai multe băuturi răcoritoare și zaharate (în special sucuri acidulate, bogate în zaharuri) decât oricând – băuturi care contribuie la riscul obezității, la probleme de sănătate dentară și la o nutriție deficitară. Dacă copiii dvs. beau în mod regulat băuturi răcoritoare, aceștia prezintă un risc mai mare pentru o serie de probleme de sănătate, inclusiv oase mai fragile. Mulți copii consumă în exces aceste băuturi nesănătoase atunci când ar trebui să bea apă ca băutură principală. În plus, atunci când tinerii consumă băuturi răcoritoare, au tendința de a bea mai puțin lapte și acest lucru înseamnă că este posibil să nu primească suficient calciu. Aceasta este o problemă importantă în timpul copilăriei și adolescenței, care reprezintă un moment cheie pentru creșterea și dezvoltarea osoasă.”

Nu ignorați starea de sete!

Aceasta este modul în care corpul spune că trebuie să bei apă. În momentul în care se instalează nevoia de a bea apă, trebuie să înțelegem că organismul a trecut deja în faza de deshidratare. Așadar, este important să răspunzi cât mai prompt la senzația de sete.

Îmi place să vă las, la final, cele mai importante argumente din e-book-ul ”Ghid de nutriție a copilului”, pentru a alege apa caldă cu lămâie dimineața, pe stomacul gol (în detrimentul cafelei):

  • Este o sursă bogată de vitamina C;
  • Ajută la menținerea unui pH echilibrat al corpului;
  • Datorită proprietăților sale antibacteriene puternice, sucul de lămâie protejează împotriva infecțiilor;
  • Detoxifică organismul;
  • Pe lângă vitamina C, lămâile au în componența lor și potasiu, calciu, fosfor, magneziu și multe alte minerale esențiale organismului;
  • Ajută în combaterea răcelilor;
  • Proprietățile antiinflamatorii ale lămâii ajută în luptă cu infecțiile tractului respiratoriu, la diminuarea durerilor în gât, dar și la reducerea inflamării amigdalelor.

Ghid nutriție a copilului

Challenge între părinți și copii!

Acum că v-am povestit despre câteva dintre binefacerile importante ale apei, trebuie să și punem în aplicare informațiile aflate: vă propun un challenge între părinți și copii!

În următoarea lună, vă propun să DESCĂRCAȚI CALENDARUL CONSUMULUI DE APĂ (de aici) din pdf-ul ”Ghid de nutriție a copilului”, să îl printați și să îl puneți pe frigider. Bifați fiecare dintre voi numărul de pahare de apă băute zilnic.

Ghid nutriție a copilului

Să înceapă competiția între copii și părinți! Spor la băut apă și la observat cum vă simțiți în aceste 4 săptămâni!

Puteți să stabiliți în familie și un premiu pentru câștigători. Musai să îi premiați la final pe copii, mai ales pentru că au răspuns provocării.

Între timp, ca să întrețineți subiectul cald 🙂 dna dr Tincu ne propune în Ghid să îi ajutăm să își dezvolte creativitatea și să ne distrăm cu ei.

Există numeroase trucuri făcute cu ajutorul apei pe care cei mici le vor aprecia și odată cu ele, vor cunoaște celelalte proprietăți, pe cele creative, ale apei: https://www.youtube.com/watch?v=wXwSpcfYBD4.

Învățați-i pe copii să își înceapă ziua cu un pahar de apă. Întotdeauna puneți în geantă sau la îndemână o sticlă de apă. 

Dar, în primul rând, beți voi apă cât de des puteți. Evitați deshidratarea în timpul sportului sau a jocului. Este recomandat să beți apă înainte, în timpul și după încheierea activității fizice solicitante.

Ghid nutriție a copilului

În loc de concluzie: cultivați obiceiurile pentru o alimentație sănătoasă și o hidratare optimă!

Folosiți-vă de mesele în familie ca să petreceți timp de calitate cu copiii! Fiți voi schimbarea pe care vreți să o vedeți!

Lăsați-vă copiii să vă vadă mâncând o mare varietate de alimente sănătoase, păstrând, în același timp porțiile sub control. Uitați de numărarea obsesivă a caloriilor sau de comentariile legate de propria greutate, astfel încât copiii să nu facă asocieri negative cu mâncarea. Și totul va fi așa cum vă doriți!

Abia aștept să îmi spuneți cum merge challenge-ul de băut apă în familie! Îl începem și noi azi. Și nu uitați să vă descărcați e-book-ul ”Ghid de nutriție a copilului”, să îl aveți mereu la îndemână.

Nu uitați: copiii noștri fac ce văd la noi!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.