Categorii
Blog Jurnal începator la sală

Jurnal de începător la sală, episodul 14: greșeli de începător

Au trecut deja peste 6 luni de când merg la sală. Nu îmi vine nici mie să cred că am depășit numărul critic de 2 luni. Nu mi se mai pare atât de greu. Lucky me, nu? 🙂 Pe de altă parte, acum deja simt nevoia să diversific. Voi începe să merg și la clase după ce revin din vacanță. Vara zilele sunt mai lungi, copiii nu au teme, în general nu e așa un program strict. Fizic, mă simt din ce în ce mai bine, parcă sunt mai puternică nițel. Uitându-mă în urmă, îmi dau seama că am fost înțeleaptă. Nu mi-am avântat prea tare, am luat proiectul în pași mici. Ca tot omul pățit, știam că puteam face greșeli mai de începător la sală. Ori dacă la sală eram începător, numărul de tentative de a mă ține de acest proiect deja mă califica la avansați. 🙂

Sunt mândră de mine acum, la jumătatea anului. Abia aștept provocările pe care mi le voi permite de acum încolo!

Dar să vorbim despre acele greșeli de începător la sală pe care le-am adunat într-un top în aceste luni. Vă pot ajuta și pe voi, dacă sunteți în faza de contemplare a acestui proiect sau dacă deja ați spus ”start!”.

Principalele greșeli făcute de un începător la sală

  • Face abonament pe 1 an

Un începător la sală are doar entuziasm. Și nici acesta nu e veșnic, totul depinde de prea multe variabile. Așa că un abonament pentru 1 an, deși poate părea un angajament motivațional, nu e suficient. Și pierdeți bani serioși ulterior, dacă vă lăsați. De altfel, pe asta se bazează și sălile.

Cel mai simplu: abonament lunar, de test. Chiar dacă plătiți cu 10 euro mai mult decât ați plăti pentru abonament anual. E o pierdere mai mică, dacă renunțați. Ușor ușor, până vă dați seama dacă veți putea duce și scad șansele de a renunța.

  • Cheltuie sume enorme pe echipamentul sportiv

Exact ca abonamentul pe 1 an. De ce să cumpărați ceva ce nu știți cât timp veți folosi? Eu am reciclat ceva și abia după 5 luni mi-am compus 3 ținute și mi-am luat încălțăminte mai serioasă. Dacă mă lăsam, nu pierdeam nimic. Când am văzut că sunt decisă să merg înainte, am făcut pasul cel mare în magazin.

  • E nerăbdător și renunță repede

Un începător la sală e nerăbdător să se vadă rezultate. Se uită zilnic în oglindă, vrea să își vadă mușchii conturați. Adevărul e schimbarea nu se produce peste noapte. Și depinde oricum de tipul de antrenament și de frecvența urmată, de cum sunt antrenate toate grupurile musculare. Plus, de alimentație și odihnă. Apropo, ați văzut voi sportivi adevărați care pierd nopți și mănâncă la întâmplare? Eu nu. Asta ca să fac o comparație, deși nu e dreaptă 100%.

  • Nu are un obiectiv clar

Exact așa: de ce mergeți la sală? Doar ca să respirați aer de sală? Vă sfătuiesc să nici nu pășiți acolo fără obiectiv. E pierdere de vreme. Pentru un Insta story rugați pe cineva din cartier să vă primească la clasă 10 minute săptămânal. E suficient. Tip de obiective: să cresc masa musculară cu x% în x luni; să corectez postura în 3 luni etc.

  • Nu are un plan de antrenament

Cu sau fără antrenor personal, un plan trebuie să existe. Poate un antrenor online, o aplicație, niște clipuri. Dar un plan trebuie să existe. Și trebuie verificat cu cineva de specialitate, ca să fie ok, să vă facă bine, nu rău și nici să nu fie apă de ploaie. Adică să aibă totuși un efect.

  • Nu știe nimic despre tipurile de exerciții și aparatele din sală

Și aici, un minim research trebuie făcut. Fie că e online sau chiar la sală – solicitați pe cineva să vă prezinte aparatele și cum funcționează. Poate fi periculos să le accesați fără un training minim. E responsabilitatea voastră să vă informați să întrebați și e obligatoriu pentru sală să vă răspundă cererii.

  • Pășește în sală cu ideea că sportul slăbește

Mda, aici să nu vă faceți vise prea multe. Depinde. Depinde de tipul de efort, de frecvență și de corectitudinea efectuării exercițiilor. Depinde de mesele pre și post workout. Și chiar și așa, nu veți slăbi, ci se va schimba raportul masă musculară – masă de grăsime. Asta trebuie să vă bucure. În paralel, dacă lucrați cu un nutriționist și învățați să mâncați, veți avea rezultatul dorit.

  • Stă cu orele prin sală, crezând că îi face bine

Eficiență este cuvântul cheie. Nu cantitate. De 6 luni de când merg la sală văd câteva persoane care arată fix la fel. Ba unele sunt mai plinuțe. Și care par că muncesc din greu, transpirate, obosite, dar neschimbate. Cum ziceam, trebuie lucrat eficient, nu mult.

  • Nu e atent la postură și nu o lucreză cu prioritate

Un începător la sală nu e interesat de postură. Ori vrea să slăbească ori sa facă mușchi, ori la modul general să arate bine. Nu l-a învățat nimeni că întâi trebuie corectată postura, aliniamentul coloanei. Și întăriți mușchii de susținere.

  • Fac un singur tip de exerciții

Da, unii au o obsesie cu brațele. Alții lucrează picioare non stop sau spate. Corect e să se lucreze toate grupele musculare. După un plan de antrenament, cum ziceam. Asta pentru armonie. Vrem un corp tonifiat, la care să se observe conturate frumos/armonios proporțiile. Lucru cu gantere exclusiv putem face și acasă, nu e nevoie de mers la sală. Sau bandă obsesiv.

  • Ia suplimente alimentare după ureche

Of, da, nici nu a apărut bine începătorul pe ușa sălii, că cei mai ”deștepți” îi suflă în ureche despre suplimente și că nu face nimic fără ele. Că ele vor accelera procesul de definire. Dar de ce nu e sfătuit la fel de repede despre mâncare? Abdomenul chiar se face cu prioritate în bucătărie. Ca să nu ziceți că nu v-am zis.

  • Primește recomandări de dietă de la oricine

Mda, toată lumea se pricepe la nutriție. Dar cum se face că toată lumea e și supraponderală? De obicei, aceeași lume care dă sfaturi. Apelați la specialiști pentru sfaturi competente, e cel mai sigur!

  • Mănâncă mai mult, că face sport 🙂

Asta e preferata mea. Știu pe cineva la sala unde merg eu care înainte de fiecare oră servește un mega smoothie și imediat după se proptește la bar pentru un baton proteic (sau mai multe). Asta în condițiile în care, după o evaluare simplă, ar trebui să fie pe restricție calorică. Dar na, fiecare cu obiectivul lui sau mai bine zis, cu lipsa lui. Doar să știți că 1-2 seri pe săptămână la sală nu ne fac sportivi.Departe de noi ideea de efort intens susținut, deci nu e nevoie de surplus caloric.

  • Fetele renunță la glucide și la grăsimi, nu mai mănâncă seara

Glucidele sunt principala sursă de energie a corpului. Renunțarea la ele e cea mai mare greșeală. E ok reducerea lor. Poate nu 50%, poate un 40-45 ar fi ok pentru anumite persoane. Dar din nou, depinde de om, de obiectiv, de ce antecedente are cu dietele, de ce probleme de sănătate are și ce intensitatea și frecvența efortului făcut.

Despre mesele pre și post workout am scris aici și aici.

Cam acestea sunt principalele greșeli de începător la sală. Sau mai bine zis cele pe care le-am observat eu și care cred că au importanță, în primul rând.

Proiectul ”Jurnal de începător la sală”

”Jurnal de începător la sală” este un proiect conceput de mine pentru voi, comunitatea blogului, formată din femei ca mine, care abia au început să descopere sportul. Care s-au temut toată viața de el și acum încep să îl descopere. Sau poate că voi nu v-ați temut, dar nu ați avut vreme niciodată pentru el. Sau poate aveați nevoie de un șut. 🙂 Care m-aș bucura să fiu eu. Ce ziceți?

Episodul 1: Am început!

Episodul 2: Masa musculară

Episodul 3: Alimentația în antrenamente

Episodul 4: Prima clasă de yoga

Episodul 5: Cum mă mai simt

Episodul 6: Am obosit

Episodul 7: Cum ales sala pentru antrenament 

Episodul 8: Uitați de cântar!

Episodul 9: Cum îmi vine cheful când nu am deloc 

Episodul 10: Exerciții de făcut acasă 

Episodul 11: Ce bine că ai timp de așa ceva!

Episodul 12: Ce mănânc seara, după sală

Episodul 13: Cafeaua înaintea antrenamentului face bine?

Vă invit să urmăriți și rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING!

Sursa foto: arhiva personală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.