Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Mersul pe jos – super puterea noastră

Dragilor, recenta perioadă pandemică, cu perioadele de izolare, ne-a făcut pe multe dintre noi să conștientizăm avantajele activității fizice susținute. Sunt bucuroasă că am reușit să conving tot ”portofoliul” de cliente să se dea jos de la birou și să meargă afară, la aer. Mersul pe jos este super puterea noastră, la purtător. 🙂 Ieftină și fără nimic complicat. Trebuie doar să te îmbraci și să te încalți și să ieși afară.

Mersul, în sine, este o activitate fizică, și una foarte importantă. Pentru menținerea stării de sănătate, medicii recomandă cel puțin 30 de minute mers susținut zilnic. În timpul restrângerilor activității la strictul necesar, impusă de autorități, am conștientizat imensa putere pe care mersul pe jos o are în viața mea și a celor apropiați. Ieșirile pentru activitate fizică au devenit o rutină plăcută pentru familia mea și modul în care ne-am îndrăgostit cu toții de mersul pe jos.

Ca să râdem un pic, noi locuim într-o zonă aproape de ieșirea din oraș și unde se intră pe nesimțite în alt oraș. La final de stare de urgență, ne-am dat seama că tot timpul am umblat în orașul de lângă, fără să ne dăm seama. 🙂 Dar ce bine și ce frumos a fost!

Sedentarismul caracteristic stilului de viață modern, coroborat cu obiceiurile alimentare nu tocmai sănătoase, determină acumularea de grăsime corporală. Dacă adăugăm și efectele stresului constant exercitat asupra organismului, vom constata că simpla activitate a mersului pe jos chiar e valoroasă.

Mersul pe jos contribuie fiziologic, mental și emoțional la starea noastră de bine. În timpul mersului, mintea noastră acumulează informații care ajută la restabilirea conexiunilor neuronale pe care le pierdem treptat, odată cu vârsta. Această „restaurare” neuronală îmbunătățește procesul de învățare, gândirea analitică și somnul, reducând semnificativ anxietatea.

În conformitate cu studii recente, 5 minute petrecute în natură cresc exponențial stima de sine și starea de bine a persoanei. De asemenea, mersul susținut, sub formă de exercițiu conștient, contribuie la creșterea creativității. Din punct de vedere al stării de sănătate, pe lângă arderea caloriilor în exces, mersul pe jos contribuie la reducerea riscului de a dezvolta boli cronice, iar în cazurile în care aceste boli sunt prezente, mersul pe jos are efect terapeutic.

O cercetare recentă a demonstrat că persoanele care practică mersul ca activitate fizică zilnică susținută au cu 30% mai puține riscuri de a dezvolta boli cardiovasculare. Mersul pe jos, contrar unor păreri populare, contribuie la ameliorarea durerilor articulare și la încetinirea bolii varicoase. Chiar și atunci când ai mâncat suficient încât să te gândești la o siestă, este recomandat să mergi pe jos pentru a stimula digestia, iar o digestie bună înseamnă un sistem imunitar întărit.

De ce să nu profităm, dacă nu avem limitări de niciun fel, de, poate, cea mai mare dintre cele mai ignorate puteri pe care fiecare dintre noi le are?

Să mergem deci pentru a ne relaxa, a fi sănătoși, a învăța, a comunica, a ne deschide, a fi împreună, a gândi, a avea perspective, a fi creativi, a fi puternici cu adevărat.

Dacă aveți impresia că e timp pierdut dacă mergeți așa fără niciun scop pe stradă, am 2 idei pentru voi:

  • în timp ce vă plimbați, sunați-vă familia ori prietenii – veți bifa astfel 2 lucruri deodată și ambele sunt foarte benefice pentru starea de sănătate;
  • ascultați podcastul preferat.

Dacă treceți prin perioade în care e mai greu cu timpul liber, vă recomand să vă plimbați în casă sau în curte, în timp ce participați la teleconferințe la birou și nu e nevoie să prezentați voi ceva.

Spor la mers să aveți! Vă mai las aici o resursă, sigur vă folosește.

Despre cele mai bune forme de mișcare pentru începători am scris AICI.

Sursa foto: arhiva personală, Valencia 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.