Nu putem să le facem pe toate deodată
Vouă nu vi se pare că, de cele mai multe ori, atunci când abordăm subiectul unei vieți sănătoase și al slăbitului, primim același tip de sfaturi: să facem mai multă mișcare, să bem mai multe lichide, să avem un regim de hrană echilibrat, să dormim mai mult etc.?
Ceea ce nu este rău deloc, doar că pare copleșitor să le facem pe toate deodată. Și, mai ales să începem. De unde începem când nu știm de unde să începem? 🙂 Cu micro-obiceiuri.
Macro-sfaturi care devin micro-obiceiuri
Așa că, din macro-sfaturile pe care le știm sau le aflăm abia acum (vezi mai sus), e nevoie să facem micro-obiceiuri de viață sănătoasă, care urmate zilnic să ne conducă spre atingerea scopului de a ne schimba stilul de viață și/sau a slăbi.
Așa e, atunci când începem o călătorie de slăbit, poate fi tentant să facem schimbări majore dintr-o dată. Cu toate acestea, această abordare poate duce adesea la anxietate și în cele din urmă la eșec. De aceea sunt micro-obiceiurile așa de importante, acele acțiuni mici și realizabile, care au un impact mare în timp, de fapt.
Ce sunt micro-obiceiurile
Micro-obiceiurile sunt schimbări simple, ușor de încorporat în viața de zi cu zi, care vă pot ajuta să vă dezvoltați obiceiuri mai sănătoase în viitor.
De exemplu, în loc să eliminați complet toate alimentele nesănătoase, începeți prin a introduce un snack sănătos în meniul zilnic (ex.: un măr la gustarea 1). Sau, în loc să vă angajați într-un regim intens de exerciții fizice, începeți prin a face o plimbare scurtă în jurul blocului în fiecare dimineață.
Schimbarea obiceiurilor alimentare vin treptat
Frumusețea micro-obiceiurilor constă în simplitatea lor. Începând cu lucruri mici, puteți construi în timp, ceea ce poate duce la schimbări mai mari pe parcurs. Este mult mai ușor să vă țineți de câteva schimbări mici decât să vă schimbați complet întreaga viață de la început.
În plus față de faptul că sunt mai ușor de gestionat, micro-obiceiurile ajută și la crearea unui ciclu pozitiv de feedback. Atunci când vă stabiliți și când realizați obiective mici, vă oferă un sentiment de împlinire și motivare pentru a continua.
Fiecare mic succes se adaugă la cel anterior, ajutând la crearea de obiceiuri și schimbări durabile pe termen lung.
Un alt avantaj al micro-obiceiurilor este că le puteți adapta stilului de viață și mediului în care vă desfășurați activitatea. Spre exemplu, dacă aveți scări în casă, puteți face exerciții de stimulare cardio urcând și coborând scările în mod repetat.
De asemenea, puteți folosi scaunele de acasă sau de la birou ca punct de sprijin pentru exerciții de forță (există numeroase resurse online disponibile din care puteți învăța), iar bidoanele de apă se pot transforma în greutăți de ridicat.
Obiceiuri sănătoase pentru birou
Un alt obicei sănătos și ușor de aplicat la birou este renunțarea la hrana adusă la comandă și deplasarea până la cel mai apropiat magazin pentru achiziționarea unui prânz sănătos. Sau încercați să faceți mai mulți pași la toaleta de pe celălalt etaj.
Deja aveți ceva exemple, nu-i așa? Nu subestimați puterea micilor obiceiuri. Acestea duc la marile schimbări!
Amintiți-vă, cheia succesului cu micro-obiceiurile este consecvența. Nu este vorba despre a face schimbări majore peste noapte, ci despre a vă angaja în schimbări mici și durabile în timp.
Fie că este vorba de a bea mai multă apă, de a merge la culcare mai devreme sau de a introduce mai multă mișcare în ziua voastră, fiecare pas mic duce la rezultate mari.
Deci, dacă doriți să începeți o călătorie de pierdere în greutate, începeți prin concentrarea pe micro-obiceiuri realizabile. În timp, aceste schimbări mici se vor acumula și vor crea o schimbare pozitivă și durabilă în viața voastră.
Vă mai las câteva exemple de micro-obiceiuri, poate vă inspiră:
- Mănânci cereale la micul dejun? Adaugă semințe de in și de cânepă, bogate în acizi grași polinesaturați omega 3, care-ți vor oferi un plus de echilibru cerebral și vor reduce stresul, anxietatea și stările depresive.
- Îți începi ziua cu un pahar de apă? Perfect, adaugă puțin magneziu și vei avea parte de mai mult calm și liniște.
- Acordă-ți timp pentru micul dejun. Este foarte important aportul de hrană dimineața. Te va scuti de un prânz obositor de bogat și de gustările prea dese între mese. Nu trebuie să fie un mic dejun bogat și nici imediat după trezire. Poate fi pentru început sub forma unui snack – un cracker cu un pic de brânză cottage și un castravete.
- Ia întotdeauna o sticlă de apă la tine. Hidratarea este benefică pentru organism, iar senzația de foame poate fi ținută în frâu cu o gură de apă. Sau mai multe. 🙂
- Încearcă să înlocuiești alimentele preferate nesănătoase cu unele sănătoase. Spre exemplu, în loc să-ți comanzi un sandviș cu șnițel de pui, salată și cartofi prăjiți, mai bine îți iei o porție de piept de pui la grătar și o salată, fără sosuri și fără cartofi prăjiți. Gustul va fi mult mai bun, iar beneficiile pentru sănătate și mai bune. De asemenea, poți înlocui dulciurile de orice fel cu legumele sau fructele dulci. Apropo, ai încercat un avocado simplu, mâncat cu lingurița direct din coajă, dimineața? Te va încânta parfumul și dulceața lui.
- Îți plac exercițiile fizice, faci mult cardio și tot te simți stresată? Încearcă pilates, yoga, stretching, înot sau mersul pe jos. Acestea, deși de intensitate redusă, te vor ajuta în menținerea greutății și înlăturarea stresului.
- Începe să mănânci conștient. Nu e nimic complicat. Doar să nu te grăbești să mesteci, fă-o cumpătat, savurând hrana. Ai să fi uimită să constați că nu ai nevoie de multă mâncare pentru a-ți potoli foamea. Dacă vei mesteca mai mult, te vei sătura mai repede.
- Cultivă obiceiul de a bea un pahar de apă înainte de fiecare masă și dimineața, pe stomacul gol. Consumul de apă este esențial pentru sănătatea generală și ajută și la pierderea în greutate.
- Învață controlul porțiilor: Consumul de porții adecvate ajută la menținerea unui deficit caloric fără să te simți privată. Folosește pentru început farfurii mai mici, măsoară porțiile și fii conștientă de cât mânânci.
Alege ce ți se potrivește
Important este să vă alegeți ceea ce vi se potrivește din aceste micro-obiceiuri sau să vă creați propriile micro-obiceiuri sănătoase și să le practicați în fiecare zi.
Și mai e o regulă: începeți cu ce vi se pare cel mai ușor! În felul acesta prindeți curaj și încredere în sine. E foarte important pentru a continua cu lucrul la micro-obiceiuri.
Aveți nevoie de ajutor? Sunt aici pentru voi! Din 24 aprilie încep să lucrez cu un Grup nou pentru slăbit. Vreți să faceți parte din grup? Scrieți-mi pentru detalii la [email protected]. Iar dacă ați primit pe email acest articol, dați reply la acel email.
Haideți să începem împreună această călătorie a slăbitului sănătos!🧚😍