Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Păstrează-ți sănătatea mintală la final de an!

Hello, dragilor, am promis că scriu des în vacanța asta. 🙂 Și pentru voi, dar și pentru mine. Scrisul e terapeutic, dar și cititul e. Ne ajută să ne simțim aproape mereu. Mai ales în perioada de final de an, care e și perioadă de sărbători de iarnă. Avem ceva timp liber și totuși nu prea, din cauza multelor obligații. Vizite, atmosferă de sărbătoare de care poate nu toate avem așa mult chef și veselie care nu e mereu molipsitoare. Pentru multă lume perioada sărbătorilor de iarnă e mai degrabă sursă de stres și anxietate, decât motiv de bucurie și petrecere.

Dacă această perioadă vă găsește într-un moment bun și aveți motive de petrecere și planuri de vacanță, poate ar fi potrivit să vă îndreptați gândul vostru bun și către oamenii care nu simt sărbătorile de iarnă ca voi. Din multe motive: poate că sunt bolnavi și în suferință, poate că nu au prietenii aproape de ei, poate că nu mai au familie, poate că asociază aceste sărbători cu pierderi (anii trecuți și-au pierdut pe cineva drag), poate că sunt atât de obosiți încât nu vor decât să se odihnească și nu prețuiesc petrecerile. Sunt atât de multe motive pentru care să fii discret și rezervat de sărbători încât nu le-aș putea cuprinde acum aici.

Oricum ar fi, e bine să știți că este în regulă. Nu există sărbători perfecte și nu există o rețetă pentru sărbători. Fiecare sărbătorește cât și cum poate. După resurse (de toate felurile, nu doar bănești) și fără să se compare cu nimeni. Nici chiar cu sine în urmă cu 1 sau 2 ani. Este normal ca finalul de an să ne găsească într-un fel într-un an și alt fel în alți ani. Așteptarea ca mereu să fie super bine și de la an la an mai bine este cea care să ne obosește și ne aduce dezamăgiri.

Din cauza așteptărilor și a comparației cu alte persoane, a dorinței de a face totul perfect de sărbători crește în mod alarmant stresul și așa apar panica, epuizarea, anxietatea etc.

Dragile mele, știți prea bine că pe o minte și un corp obosite nu funcționează nimic. Apropo de discuțiile noastre despre slăbit, când mereu vă spun că nu e doar despre mâncare și să nu intrați în procese de slăbit în care să vă ocupați doar de farfurie. Cam așa e și cu perioada sărbătorilor de iarnă. Bucuria nu se poate simți dacă voi închideți epuizate anul la birou până în buza Crăciunului sau a anului nou. E normal să nu vă bucurați de petreceri sau chiar de vacanță, dacă voi nu visați decât patul și perna.

Știți că nu vă dau lecții și că am ajuns și eu, la rândul meu, să povestesc pe tema aceasta după ani la rând când am făcut multe greșeli. Am vrut multe, am vrut tot, am vrut să fie perfect.Am avut multe așteptări și am fost dezamăgită. Cine a avut de câștigat din asta? Poate doar angajatorii mei, că eu și familia mea în niciun caz.

Viața unei femei a devenit în ultimii ani un roller coaster. Am făcut un titlu de glorie din a fi ocupate. Sau, mai rău, considerăm că e normal să fim așa. Ne evaluăm zilele după cât de multe task-uri am bifat și câte lucruri am rezolvat. Rămânem în joburi care ne epuizează și ne convingem zilnic că acesta e normalul. Nici nu ne trece prin cap schimbarea și le privim cu dispreț pe femeile care trăiesc mai lent și nu își doresc funcții înalte și responsabilități multe. Pe de altă parte, ne întrebăm de ce apar problemele de sănătate, problemele hormonale, dificultăți de concepție (creierul comunică cu ovarele, știați?) și o mulțime de alte asemenea.

Din experiența cu sutele de femei cu care am lucrat în ultimii 6 ani pot face liste întregi cu lucruri care obosesc femeile atât de tare încât le răpesc din bucuria de a sta cu propria familie sau cu prietenii, în general. Și, în particular, în perioada sărbătorilor.

Știți studiul acela desfășurat pe o perioadă lungă de timp, care a relevat faptul că spre finalul vieții ceea ce oamenii au apreciat cel mai mult nu au fost nici banii și nici joburile avute, ci calitatea relațiilor? Fie că e vorba de prieteni sau de familie, ceea ce ne împlinește cel mai mult sunt relațiile pe care le avem cu oamenii importanți din viața noastră. Pe mine m-a pus pe gânduri.

Cred că și de sărbători și în celelalte zile din an, sănătatea mintală e foarte importantă. Am scris AICI despre cum să ne păstrăm echilibrul și toate țiglele pe casă zi de zi. Și cred că am mai povestit despre anul acesta, care e important pentru copii, cu acomodarea la școală și cu examenul la liceu, unde mi-am rolul de monitor pentru aceste țigle de pe casă. 🙂 Ca să nu pierdem controlul, că va deveni complicat. Au trecut deja 4 luni din cele 10, țineți-mi pumnii!

Ca să revin la sărbători, cum putem să avem grijă de sănătatea noastră mintală:

  • Totul pornește de la nevoi: nu vă ignorați propriile nevoi, în favoarea celor de familie. Toată lumea are nevoie să facă ce îi place în această perioadă!
  • Nu trebuie să vizitați pe toată lumea acum. Mai sunt zile și weekenduri, faceți o planificare și comunicați-o rudelor. Fără supărare, atâta puteți face.
  • Nu intrați în datorii, căci și asta poate provoca anxietate. Cadourile pot fi simbolice, relațiile dintre oameni nu se măsoară după bonul de casă.
  • Atenție la mâncare, mai mult din perspectiva excitanților nervoși: alcool, zahăr, cafea. În rest, nu uitați de hrana pentru creier, care include vitamine, minerale, antioxidanți din fructe și legume. Ciocolată neagră și banane.
  • Hidratarea ajută creierul și detoxifierea lui. Apa, ceaiul și supa, fructele și legumele sunt minunate în această perioadă, de ajutor și pentru menținerea greutății.
  • Somnul bun ajută și în această perioadă la refacerea celulară, el susține treaba pe care organele noastre o fac pe parcursul nopții. Nu ignorați acest sfat simplu și ieftin!
  • Fiți flexibile, adaptați, renunțați, chiar nu e nevoie să țineți un calendar strict de sarcini.
  • Păstrați-vă rutinele pe care le aveți (cafeaua de dimineață, cititul de seară, sesiunea de alergat, ceaiul de la ora 5 etc), acest lucru va permite menținerea satisfacției personale.
  • Nu vă lansați în discuții cu care nu sunteți confortabile și comunicați în mod pașnic dar ferm familiei și prietenilor că nu doriți să abordați tema respectivă.
  • Evitați sau reduceți consumul de alcool, pare că reduce stresul pe termen scurt, dar pe termen lung poate avea efecte neplăcute. Încercați băuturi nealcoolice.Alcoolul poate afecta capacitatea unei persoane de a gândi limpede și acest lucru ar putea duce la discuții care i-ar putea afecta relația cu prietenii sau familia.
  • Mișcarea este cea care ajută creierul foarte mult, prin secreția de endorfine și serotonină. Doar mersul poate schimba chimia corpului și deci starea de spirit.

Dragilor, vă doresc sărbători tihnite, așa cum vi le creați voi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.