Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Soluția pentru a ține kilogramele sub control: combaterea mâncatului emoțional

Ladies, e un adevăr faptul că în efortul pe care îl faceți pentru menținerea unui corp sănătos și în formă, mâncatul emoțional poate fi un adevărat ”inamic”. Multe femei se confruntă cu această problemă, deși nu își dau seama, iar rezultatul este adesea creșterea în greutate și un sentiment de frustrare și vinovăție.

Dacă și tu ai probleme cu greutatea, cea care acum citești acest articol, soluția nu este încă o dietă în plus. Soluția este să înțelegi mâncatul emoțional. Iar acesta nu se ”vindecă” deloc cu încă o dietă, ci cu blândețe și compasiune pentru propria persoană.

Există însă soluții și strategii eficiente pentru a înfrunta această provocare și pentru a-ți menține kilogramele sub control. Important însă e să conștientizezi că mâncatul emoțional este problema și să lucrezi pe partea aceasta.

Ce este mâncatul emoțional? Mâncatul emoțional este obiceiul de a consuma alimente fără să îți fie foame, ca răspuns la emoții negative, cum ar fi stresul, anxietatea, tristețea sau plictiseala și chiar pozitive. De câte ori nu ai mâncat pentru a sărbători o reușită și ți-ai dat seama că ai exagerat? Deși, desigur, nu ți-a fost foame. Și emoțiile pozitive pot fi copleșitoare, să știi.

De multe ori, femeile apelează la mâncare pentru a-și găsi confortul și alinarea, într-un mod care le poate oferi o scurtă plăcere. Din păcate, acest obicei poate duce la creșterea în greutate și la dezvoltarea unor relații nesănătoase cu mâncarea.

Dacă apelezi la alinare prin mâncare din când în când nu este o problemă, însă dacă mâncarea devine prietenul în momentele de supărare, furie, tristețe sau anxietate, devine o problemă foarte mare.

Câteva cauze ale mâncatului emoțional la femei

Există mai multe factori care pot contribui la mâncatul emoțional la femei. Printre acestea se numără:

  1. Stresul: Presiunile vieții moderne pot duce la niveluri ridicate de stres, iar mulți oameni găsesc confort în alimente, considerându-le o modalitate de a face față situațiilor dificile. Îți zici și tu ”am mâncat pe fond de stres”? Deci mănânci emoțional. De câte ori faci asta într-o zi? Dar într-o săptămână.
  2. Tristețea și anxietatea: Emoțiile negative pot determina pe cineva să caute alinare în alimente, într-un mod similar cu oamenii care apelează la alte activități plăcute pentru a-și îmbunătăți starea de spirit. Pe loc, mâncarea te poate ajuta să depășești o emoție cu care nu știi ce să faci. Însă pe termen lung, emoțiile au nevoie să fie conținute, trăite, acceptate. NU mâncate! Acest lucru te deconectează de corp și astfel apar kilograme în plus asupra cărora nu mai ai control.
  3. Condiționarea socială: Femeile sunt adesea supuse presiunii de a se conforma anumitor standarde de frumusețe, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor relații nesănătoase cu mâncarea și la mâncatul emoțional. Dacă ți se pare că toate colegele tale sunt ”trase prin inel” sau muncești într-un mediu care pune mare preț pe aspectul fizic, ”mesteci” continuu presiunea aceasta și acest lucru favorizează depunerea de kilograme.
  4. Neîmplinirea propriilor nevoi: De la cele mai simple, de bază – hrană la timp, odihnă – până la cele mai complexe – nevoia de a fi auzită, văzută, recunoscută și apreciată, nevoia de apartenență, nevoia de autenticitate. Tu cum îți exprimi aceste nevoi? Ți le-ai identificat întâi? Le-ai comunicat apoi celor care contează pentru tine?

Pași pentru a-ți ține sub control kilogramele

Dragile mele, toate femeile din comunitate, țineți minte așa: nu e suficient să aplicați partea ”tehnică” despre farfurii și combinații, e important să începeți să vă înțelegeți și să învățați cum să faceți să calmați mâncatul emoțional, când el va apărea. Pentru că e clar că va apărea, nu vom scăpa de el pentru totdeauna.

Dacă ai înțeles până acum ce a stat în calea obținerii greutății ideale – faptul că nu ai știut că mănânci emoțional – iată ce te poate ajuta în mod eficient. Sunt primii pași simpli, aruncă o privire.

  1. Acceptă că ești om și ai emoții: Emoțiile nu sunt semn de slăbiciune, sunt semn bun. 🙂 E momentul să începi să le accepți și să accepți că le trăiești.
  2. Conștientizează-ți emoțiile: Începe prin a deveni conștientă de legătura dintre starea ta emoțională și obiceiurile alimentare. Învață să recunoști atunci când mâncarea devine un răspuns emoțional automat și încearcă să găsești alternative sănătoase de a face față emoțiilor.
  3. Păstrează un jurnal alimentar, în care să incluzi și emoțiile trăite zilnic: Ține un jurnal în care să notezi ceea ce mănânci și motivele pentru care mănânci. Acest lucru te va ajuta să identifici modelele și emoțiile care declanșează mâncatul emoțional și să găsești alternative mai sănătoase.
  4. Găsește alternative sănătoase de a face față emoțiilor: În loc să te bazezi pe mâncare pentru a-ți găsi confortul, încearcă să găsești alternative sănătoase, cum ar fi activitățile fizice, yoga, meditația, cititul unei cărți sau vorbitul cu un prieten apropiat.
  5. Construiește un stil de viață sănătos: Adoptă un stil de viață echilibrat, care include o alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate și un somn adecvat. Aceste aspecte te vor ajuta să-ți menții echilibrul emoțional și să reduci tendințele de mâncat emoțional.
  6. Caută sprijin: Nu ezita să ceri ajutorul unui specialist – coach, nutriționist, psihoterapeut, pentru a-ți depăși problemele de mâncat emoțional. Acești profesioniști pot oferi sfaturi personalizate și te pot ghida în această călătorie.

Mâncatul emoțional poate fi o provocare reală pentru multe femei, dar cu un nivel ridicat de conștientizare și cu strategiile potrivite, se poate înfrunta această provocare și se pot menține kilogramele sub control.

Recunoașterea emoțiilor și identificarea alternativelor sănătoase de a face față acestora reprezintă pași importanți în drumul către o relație mai sănătoasă cu mâncarea și o starea de bine generală. Amintește-ți că fiecare pas mic contează și că meriți să ai grijă de tine și de corpul tău într-un mod iubitor și sănătos.

Te pot ajuta, dacă în perioada iulie – august ai disponibilitate să parcurgi alături de mine și un grup de femei cursul ”Mâncatul emoțional – de ce mănânci și cum să te oprești”.

Durează 7 module, este doar pentru femei, începem pe 3 iulie și este online, pe zoom.

Locurile se ocupă în ordinea venirii:

  1. rezervarea locului – 400 lei AICI și apoi rest de plată până pe 3 iulie (490 lei).
  2. plata integrală cu discount de 100 lei – până pe 15 iunie, AICI. 

Alături de mine în curs contribuie Elena Iorga – psihoterapeut, pentru modulele dedicate emoțiilor, copilului interior și criticului interior.

AICI puteți citi toate detaliile despre curs.

Datele pentru modulele live sunt:

  • Modul 1, introductiv: “Introducere în mâncatul emoțional” – 3 iulie 2023
  • Modul 2: “Să ne înțelegem emoțiile” – 12 iulie 2023
  • Modul 3: “Conectarea la copilul interior” – 19 iulie 2023
  • Modul 4: “Imaginea corporală și criticul interior” – 24 iulie 2023
  • Modul 5: “Nutriție echilibrată pentru femei care mănâncă emoțional” – 3 august 2023
  • Modul 6: “Relația cu al nostru corp – cum ne ajută să nu mai mâncăm emoțional” – 7 august 2023
  • Modul 7: “Hrană dincolo de mâncare – să lucrăm la Personal Self Care Plan” – 10 august 2023

Gata, ai pus datele în calendar?

Te-ai înscris?

AICI – cu rezervare loc.

AICI – cu discount până în 15 iulie

Scrie-mi să îți dau cuponul de 100 lei pentru reducere la plata integrală a cursului, care se poate face până pe 15 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.