Categorii
Blog Despre slăbit Sănătate și wellbeing

(16) Ca să slăbești, ai nevoie să te simți în siguranță

Să slăbești înseamnă să schimbi ceva

Dragilor, nu toate subiectele pe care le pun eu pe masă sunt comode. Poate vă ridic probleme la care nu v-ați gândit sau poate abordările mele vă intrigă.

Dar fac asta pentru că am această credință conform căreia slăbitul și, în general, managementul greutății, nu depinde doar de partea ”tehnică” – ce mâncăm, cât și cum combinăm alimente, ci e un proces complex care ne determină să ne luăm la analiză cam toată viața.

Am cliente care și-au lăsat joburile, care și-au revizuit relațiile, unele au și divorțat, altele s-au mutat. Toate aceste decizii sunt ca urmare a faptului că au vrut să își schimbe stilul de viață și când am început să lucrăm în coaching au început să iasă la suprafață tot felul de lucruri. Iar când au ieșit, și-au dat seama că trebuie să facă ceva cu ele. Și așa a început schimbarea.

Cât de mult de ajută siguranța ca să slăbești

Siguranța pe care o simțim în viața de zi cu zi e un astfel de subiect. Și slăbitul și greutatea au legătură cu ea. Unele dintre voi poate faceți terapie și ați lucrat acolo această temă. Altele poate nu și azi e prima oară când citiți despre asta.

Invitația mea e să vă întrebați când de în siguranță vă simțiți în viața de zi cu zi. A simți siguranță și securitate este esențial pentru oricine dorește să slăbească. Sistemul nostru nervos central joacă un rol extrem de important în reglarea răspunsurilor fiziologice la stres și în crearea unei senzații de siguranță.

Stresul și slăbitul

Sistemul nervos central este responsabil de procesarea și răspunsul la informațiile senzoriale din mediul înconjurător, inclusiv amenințările potențiale. Când simțim o amenințare, fie reală, fie percepută, creierul nostru inițiază un răspuns fiziologic la stres care declanșează eliberarea hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul.

Adică fie că ne aleargă ursul prin pădure, fie că ne stresăm din cauza șefului pe care îl știm că ne așteaptă cu lucrarea în deadline, cam tot aia e pentru creierul nostru.

 

Din păcate pentru acelea dintre noi care vor să slăbească, nivelurile ridicate cronice de cortizol pot duce la creșterea apetitului, scăderea metabolismului și acumularea de grăsime viscerală în regiunea abdominală, toate acestea contribuind la creșterea în greutate sau la dificultatea de a pierde în greutate.

În plus, atunci când suntem într-o stare de stres, cortexul prefrontal, partea creierului responsabilă pentru luarea deciziilor și autocontrol, devine mai puțin activă. Acest lucru poate face mai dificilă respectarea unui plan de alimentație sănătoasă sau a unei rutine de exerciții fizice, mai ales când suntem confruntate cu tentații.

Frica poate să vă facă să vă îngrășați

Crearea unei senzații de siguranță și securitate este, prin urmare, crucială pentru succesul pierderii în greutate. E important să analizați cât de sigură și confortabilă e situația voastră prezentă de viață.

La birou simțiți că e un mediu sigur în care vă puteți manifesta și dezvolta? Acasă simțiți că e ceea ce vă doriți de la relația cu părinții sau soțul ori copiii? Simțiți că vă puteți baza pe ei, pe colegii voștri, că nu vă temeți pentru ziua de mâine, pentru siguranța financiară, pentru job, pentru orice v-ar putea amenința starea de liniște?

Amintiți-vă că e posibil să țineți acea grăsime abdominală tocmai ca să vă simțiți în siguranță..

Începeți să învățați respirația profundă, rugăciunea/meditația sau yoga. Aceste practici sunt dovedite științific că activează sistemul nervos parasimpatic, care contracarează efectele răspunsului la stres și promovează o senzație de calm și stare de bine.

Căutați comunități de sprijin

În plus, începeți să căutați comunități de sprijin – sunt esențiale pentru a ne simți în siguranță și protejate. Prietene sau membrii ai familiei care să ne ofere încurajare și suport emoțional – toate acestea pot ajuta la reducerea stresului și calmarea sistemului nervos central.

Comunitatea Wellness Fairy poate fi un astfel de sistem de suport – cine a participat la grupurile de yoga, la retreaturi sau la programele de grup știe că suntem mereu în contact, cu idei și cu vorbe bune și după ce se termină proiectele în care lucrăm împreună.

Căutarea de suport profesional din partea unui nutriționist poate fi, de asemenea, utilă în crearea unei senzații de siguranță și securitate. Acest profesionist poate oferi îndrumări personalizate și suport, ajutându-vă  să faceți schimbări durabile în stilul de viață care promovează sănătatea și starea de bine. Și aici vă pot susține tot eu. 🙂 Vă aștept cu mesaj la [email protected], ca să vedem ce pot face pentru voi.

Iar dacă ați urmărit toată seria de acum despre slăbitul blând pe care îl promovez eu, să știți că ne putem întâlni în comunitate de femei din 2 mai – când Grupul de slăbit cu nr. 3 din acest an începe să lucreze cu mine. AICI aveți toate detaliile. Primesc înscrieri până pe 2 mai, înainte de webinar.

Iar din 9 mai încep cu o altă grupă cursul ”Mâncatul emoțional – de ce mâncăm și cum să ne oprim” – AICI aveți toate detaliile și mai jos e agenda cu toate cele 7 module.

Vă aștept să calmăm împreună sistemul nervos central, cu tehnici de coaching și de psihoterapie – cu ajutorul colegei mele Elena Iorga. 😍 Primesc înscrieri până pe 8 mai, înainte de webinar.

Îmbrățișări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.